Demans nedir? Münir Özkul’un ölümüne sebep olan hastalığın belirtileri nelerdir?

Yeşilçam’ın çınarlarından olan Münir Özkul’un vefatından sonra en çok araştırılan ve en çok merak edilen soruların başında Demans hastalığı gelmektedir. Peki Demans hastalığı nedir, tedavisi var mıdır? Bu hastalığın Alzheimer ile bir benzerliği var mıdır? Münir Özkul bu yüzden mi ölmüştür?

Demans nedir? Münir Özkul’un ölümüne sebep olan hastalığın belirtileri nelerdir?
Demans nedir? Münir Özkul’un ölümüne sebep olan hastalığın belirtileri nelerdir?
GİRİŞ 08.01.2018 09:22 GÜNCELLEME 08.01.2018 09:22

Yeşilçam’ın usta isimlerinden olan Münir Özkul, nam-ı diğer Mahmut Hoca Hakkın rahmetine kavuştu. Uzun süredir Demans hastalığı ile mücadelesinden yenin dönen Münir Özkul’dan sonra bu hastalık merak konusu oldu. Bunun üzerine hastalık üzerine internet ortamında araştırmalar yapan vatandaşlar, demans hastalığı nedir, belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? gibi soruları merak etmeye başladı. İşte hastalığın nedenleri...

DEMANS HASTALIĞI NEDİR?

Demans hastalığı beyni olumsuz etkileyen bir grup semptomların tamamı için kullanılan bir ifadedir. Bu hastalığa sahip insanlar sıradan bir insanın yapabildiği yemek yemek, giyinmek gibi normal aktiviteleri yapmakta zorlanabilir, duygu kontrolu yeteneklerini kaybedebilirler. Genellikle çok yaşlı insanlarda görülse de, yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak görülmemelidir. Genellikle alzheimer ile karıştırılı ancak aynı durum değildir. Ancak alzheimer demans hastalarının yarısından fazlasını oluşturmaktadır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Demans hastalığının ileri dönemlerinde giyinme, yemek yeme, gibi sıradan aktiviteleri yapmak zorlaşmaya başlar. Hastalar genellikle huzursuz davranışlarda bulunur, agresif, inatçı, şüpheci olabilirler. İlerleyen evrelerinde ise artık hasta insanları tanımamaya, konuşamamaya başlar ve son safhada hasta yatağa bağımlı hale gelir.

Hafif kısa vadeli bellek değişiklikleri, doğru sözcükleri bulmada güçlük çekilmesi, ruh halindeki ani ve anlamsız değişimler, kayıtsızlık, moralsiz ve güvensizlik duygusunu artması, sıradan aktivitelerde güçlük çekme, kişileri hatırlamada sorun yaşanması, olayları ya da anlatılanları takip etmedeki güçlük, sık sık yönünü kaybetme, tekrarlayan davranışlar, değişime uyumsuzluk, yapılan hareketin nedenini unutma demans hastalığının erken belirtileri olarak sayılabilir.

* Apati: Kayıtsızlık, moralsizlik ve güvensizlik

*Hafif kısa vadeli bellek değişiklikleri

* Doğru sözcükleri bulmakta zorluk çekme

* Normal günlük işleri tamamlama da zorluk çekme

* Karışıklık, kişilerin yüzlerini ve isimlerini hatırlamakta zorlanma

* Hikayeleri ve olayları takip etme zorluğu

* Başarısız bir yön duygusu, sık sık yolunu kaybetme

* Tekrarlayan davranışlar, aynı soruları tekrar sorma veya aynı şeyi tekrar anlatma

* Değişime uyumsuzluk, bir şeyi neden yaptığını unutma ve panik olma hali

* Ruh halindeki ani değişiklikler

DEMANS’IN TEDAVİ VAR MIDIR?

Bazı nedenlere bağlı olarak gelişen demansların tedavisi olabilir. Bunlar arasında hipotiroidi, hidrosefali, depresyon, vitamin eksiklikleri yer alır. Diğer demanslarda kesin tedavi olmayıp, amaç ilerlemenin yavaşlatılmasıdır.

ALZHEIMER İLE DEMANS AYNI HASTALIK MI?

İkisinin arasındaki ilişki şu şekilde ifade edilebilir; her demans Alzheimer hastalığı değildir ama her Alzheimer hastalığı demanstır. Alzheimer hastalığı dışında demansa neden olan bir çok hastalık ve durum vardır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama