B12 vitamini eksikliği belirtileri, tedavi edilmezse ne olur: Nedeni...

Ağırlıklı olarak beslenme sorunundan ötürü meydana gelen B12 vitamini eksikliği yalnızca hayat kalitesini eksiltmekle kalmayıp sağlıklı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabilen bir hastalık olarak bilinmektedir. Her ne kadar kısa vadede dikkate alınmasa bile uzun vadede vücutta geri dönüşü olmayan hasarlara davetiye çıkarabilen B12 vitamini eksikliği belirtileri ve nedenleri? Son dönemlerde sağlıksız gıdalarla beslenmeye bağlı olarak yaygın biçimde oluşum göstermeye başlayan B12 vitamini eksikliği nelere sebep olur, doğal tedavi yolları nelerdir?

B12 vitamini eksikliği belirtileri, tedavi edilmezse ne olur: Nedeni...
B12 vitamini eksikliği belirtileri, tedavi edilmezse ne olur: Nedeni...
GİRİŞ 25.10.2019 14:20 GÜNCELLEME 25.10.2019 14:20
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

B12 vitamini eksikliği son zamanlarda adından sıkça söz ettiren bir sağlık sorunu olarak görülmektedir. Vücudunda B12 vitamini eksikliği bulunan kişiler, genellikle iştahsızlık, yorgunluk, baş dönmesi veya dikkat eksikliği şikayetlerinden yakınmaktadır. Bu nedenle vücutta ilk etapta hafif seyirde başlayan bu tepkiler sonrasında şiddetlenebilip ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilmektedir. B12 vitamini eksikliğini tetikleyen en önemli ve birincil neden ise beslenme probleminden kaynaklıdır. Şayet, vücuda ihtiyacı kadar B12 vitamini alınmadığı takdirde B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak birtakım belirtiler ortaya çıkabilmektedir. 

Kansızlığa iyi gelen yiyecekler! Kansızlık için en etkili besinler...

Ancak neyse ki, hafif şiddette meydana gelen B12 vitamini eksikliğini giderebilmek için evde birtakım tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Fakat yine de öncelikli olarak vücudunda B12 vitamini eksikliğinden şüphelenen kişilerin vakit kaybetmeden, daha ciddi sağlık sorunlarına neden olmadan doktora başvurması ve doktorun bu doğrultuda sunacağı önerileri titizlikle uygulaması gerekmektedir. Çünkü B12 vitamini eksikliği sorunu yaşayan hastalarda eksikliğe, şiddete ve sebebe bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. 

b12

 

B12 VİTAMİNİ NEDİR?

B12 vitamini diğer adıyla Kobalamin, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi noktasında kilit rol üstlenmektedir. Bununla birlikte B12 vitamini, sinir hücrelerinin sağlığının korunması ve DNA üretimi (genetik materyal oluşumu) konusunda etken konumundadır. B12 vitamini vücudumuz tarafından üretilememektedir, bu nedenle dışarıdan hazır gıda yoluyla alınabilen bir vitamin grubudur. Vücuttaki B12 vitamini eksikliğinin genel olarak nedenlerini incelediğimizde; ilk olarak vücudun B12 vitamini ihtiyaç duyduğu oranda alamaması, ikinci olarak ise vücuda ne kadar çok B12 vitamini alınırsa alınsın bu vitaminin yeterince emilememesinden kaynaklıdır.

b12

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Baş ağrısı, baş dönmesi

Halsizlik, yorgunluk

Dikkat dağınıklığı

El ve ayak parmaklarında uyuşma, karıncalanma

Yürüme güçlüğü, denge sorunları

Çarpıntı, hızlı nefes alıp verme

Kabızlık

Morarma

Depresyon ve ruh halinde dalgalanmalar

Paranoya ve halüsinasyonlar

Dilin şişmesi

Hafızanın zayıflaması, bunama

Zihin karışıklığı

Kaslarda genel zayıflama

Diş eti kanaması

b12

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NEDENLERİ NELERDİR?

1)B12 vitamini açısından zengin besinlerde yetersiz beslenme (özellikle de herhangi bir hayvansal ürün, et, balık, süt, yumurta, tereyağı, peynir ve diğer süt ürünleri  yemeyen vejetaryenlerde ve veganlarda.) görülmektedir.

2)Çölyak hastalığı, midenin iltihabı (gastrit) veya pankreas yetmezliği gibi gastrik anormallikler nedeniyle B12’nin yetersiz emilimi veya kullanımı

3)Yetersiz emilim, mide ve bağırsak cerrahisi sonrasında, ayrıca Crohn hastalığı gibi inflamatuvar bağırsak hastalıklarında ortaya çıkabilir.

4)Bazı bağırsak organizmalarında bir artış (Zararlı Bağırsak Bakterilerinde Artış)

5)B12 vitamini emilimini etkileyebilecek ilaçlar

6)Ağır alkol tüketimi

7)Nadir konjenital bozukluklar,

8)Ayrıca D Vitamini Eksikliğine Bağlı olarak B12 Vitamininin emiliminde azalma ve B12 Vitamini Eksikliği ortaya çıkabilir.

9)50 yaş ve üzerindeki kişiler ve diyabet ilacı kullanan kişilerde de B12 vitamini eksikliği görülebilmektedir.

b12

VÜCUDA NE KADAR B12 VİTAMİNİ ALINMALIDIR?

Aşağıdaki rakamlar, sağlıklı kişiler için önerilen* günlük B12 miktarlarıdır.

0-6 Ay Arası: 0.4 mcg

7-12 Ay Arası: 0.5 mcg

1-3 Yaş Arası: 0.9 mcg

4-8 Yaş Arası: 1.2 mcg

9-13 Yaş Arası: 1.8 mcg

14-18 Yaş Arası: 2.4 mcg

Yetişkinler: 2.4 mcg

Gebelik ve Emzirme Dönemi: 2.6 mcg

b

B12 VİTAMİNİ AÇISINDAN ZENGİN GIDALAR NELERDİR?

Mercimek

Ispanak

Brokoli

Pancar 

Karnabahar       

Maydanoz

Barbunya           

Bezelye              

Taze Fasulye

İstiridye, midye gibi kabuklu deniz hayvanları,

Dana karaciğeri,

Tavuk ciğeri,

Uskumru,

Somon,

Ton balığı,

Ringa balığı,

Sardalye,

Alabalık,

Yengeç,

Karides,

Zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler,

Kırmızı et,

Süt,

Yoğurt,

Peynir çeşitleri,

Yumurta

b12

B12 VİTAMİNİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

B12 vitamininin tedavisi eksikliğe, şiddete ve sebebe bağlı olarak değişkenlik arz edebilmektedir. Örnek verecek olursak vücutta çok hafif bir B12 vitamini eksikliği bulunuyorsa sadece beslenme programında değişiklikler uygulanacaktır ve hastaların B12 vitamini açısından zengin gıdalara yönelmesi sağlanacaktır. Ancak beslenmenin de ötesinde tedavi gerektiren durumlarda da ise ağız yoluyla B12 vitamini takviyesi alınması sağlanacaktır.

Eğer ki vücutta meydana gelen B12 vitamini eksikliğinin nedeni sindirim sistemindeki sorundan kaynaklı ise vitamin hapları da bu noktada işe yaramayacaktır. Çünkü hastaya verilen haplarda bulunan vitamin de emilmeden bağırsaklardan geçip gidecektir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ise hastaya B12 vitamini doğrudan vücuda iğne ile verilmesi yöntemine gidilecektir.

b12

YORUMLAR 15
  • nurçin 4 yıl önce Şikayet Et
    merhaba arkadaşlar bende yorumlarınızı okuyunca yazmak istedim belki benimle aynı durumda olan kişiler cvp yazmak isterler ben bundan 1 ay önce bulunduğum yerde sağlık ocağına gittim boğazımda kızarma olmuştu ve ordaki doktorum bna boğaz spreyi yazdı fakat vitamin falan yazmasını istediğimde bna kan tahlili yaptırmamı ve gerekirse yazarım dedi ve yaptırtım fakat sonuçlara bakıldığında tirod antikorlarımın yüksek çıktığını bir dahiliyeye gitmemi söyledi ve gittim dahiliye doktorum sonuçlarq baktı evet yüksek dedi tekrar kah tahili istedi yaptırdım fakat b12 ve d3 vitamin yazdı fakat. tiroid için bişey yazmadı acaba bilgisi olan varsa yaazabilirmi
    Cevapla
  • yaşar 3 yıl önce Şikayet Et
    öncelikle geçmiş olsun troid için genel cerraha gitmeniz lazım ben gittim ameliyat oldum sağ taraf büyümüş sizde genel cerraha görünün gerekeni yaparlar.
    Cevapla
  • Zeynep adabas 4 yıl önce Şikayet Et
    İyi güzel de.troidi neden es geçmiş ve dikkate almamış.Çokmu küçüktü acaba?
    Cevapla
  • çiğdem cirit 5 yıl önce Şikayet Et
    yıllardır b12 eksikliği için iğne vs takviye aldım .dodex çok oldum ama kestikten 4 5 ay sonra değerlerim gene düşüyordu.4 yılın sonunda meğer çölyak hastası olduğum için bağırsakda emilim bozukluğu olduğu için b 12 lerimin düştüğünü farkettiler b12 deyip geçmeyin ciddi başka hastalıklarında habercisi olabiliyor benden söylemesi.Bu arada dodex den daha etkili ağızdan ve bağırsakdan geçen dilaltı tabletler var onları tercih edin.
    Cevapla
  • Eyyüp G. 4 yıl önce Şikayet Et
    peki bu 4 sene zarfında çölyak hastalığının belirtilerini hiç farketmediniz mi
    Cevapla
  • Sade 5 yıl önce Şikayet Et
    Midye denizleri temizleyen bir canlıdır.midye haramdır.
    Cevapla
  • hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben müslüman değilim yiyorum
    Cevapla
  • hamza 5 yıl önce Şikayet Et
    midye haram değil. imam şafi hz.leri denizden babam çıksa yerim demiştir. haramda kıstas açıktır. kuran belitmişse haramdır. kuranda midyenin haram olduğuna dair bir ayet bulunmamaktadır.
    Cevapla
  • Murat 5 yıl önce Şikayet Et
    zaten zorla ye dediler sana yemezsen yeme
    Cevapla
  • Sefa 5 yıl önce Şikayet Et
    Abi çok doğru diyosun abi çok haklısın
    Cevapla
  • Yase 5 yıl önce Şikayet Et
    Dodex, birebir geliyor
    Cevapla
  • şahin 5 yıl önce Şikayet Et
    Kaç iğne kullandın
    Cevapla
  • Elif 5 yıl önce Şikayet Et
    Bahsettiğiniz iğne nasıl bisey
    Cevapla
  • Nizam 5 yıl önce Şikayet Et
    Dodex iğne başka hiçbir şey fayda etmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan, 'altından kalkmamız zor olacaktır' diyerek uyardı: Acele etmeliyiz!
Alçakça anlaşmayı duyurdu!