Kızılcık nedir nasıl tüketilir? Kızılcığın hiç bilinmeyen faydaları

Diğer bir adı Kiren olan kızılcık meyvesinin insan vücuduna faydaları saymakla bitmez. Tam bir C vitamini deposu olarak kabul edilen kızılcığın zengin mineral ve vitaminleri sayesinde bir çok hastalığa çare olduğunu uzmanlar belirtiyor. Peki Kızılcık nedir? Faydaları nelerdir?

Kızılcık nedir nasıl tüketilir? Kızılcığın hiç bilinmeyen faydaları
Kızılcık nedir nasıl tüketilir? Kızılcığın hiç bilinmeyen faydaları
GİRİŞ 16.02.2019 11:57 GÜNCELLEME 16.02.2019 12:00
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Kızılcıkgiller familyasından olan kızılcık meyvesinin çiçeği, yaprağı, gövdesi olduğu gibi şifa deposudur. Kızılcık meyvesinin yöresel adı da ‘Kiren’dir.  Lezzetli olduğu kadar yararlı bir besin kaynağı olan kiren meyvesi faydaları ile adından sıkça bahsettiren bir meyve haline geldi.

Kızılcığın Faydaları

 

 

Kızılcık, ortalama 1 metreye kadar uzayabilen kısa boylu ağaçlarda yetişen bir meyvedir. Kızılcık ağacının çiçekleri genelde sarı olur. Birçok şekilde tüketilen kızılcık, daha çok marmelat ve içecek olarak tüketilmektedir. Bunun dışında çok eski çağlardan itibaren tıbbi amaçlı kullanımı yanında giyim sektöründe battaniye boyamak için de kullanılmıştır.

KIZILCIĞIN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

Kızılcığın 100 gramı ortalama 64 kcal kaloridir. Aynı şekilde 100 gramlık kızılcık sadece 12.87 gram karbonhidrat içerir. A, C, E ve K vitaminleri açısından çok zengin olan kızılcık, tiamin, riboflavin, piridoksin gibi vücut sağlığı açısından hayati önem taşıyan maddeler içermektedir. İyi derecede sodyum ve potasyum içeren kızılcık ayrıca mineraller açısından da çok zengin sayılmaktadır. Kalsiyum, demir, bakır, manganez de kızılcığın içerdiği minerallerden sadece birkaçıdır.

Kızılcık Besin Değeri

KIZILCIĞIN FAYDALARI NELERDİR?

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Karşı Kızılcık;

İdrar yolu enfeksiyonu genelde çok ciddiye alınmayan hastalıklardan bir tanesidir. Fakat en başta önlem alınmaması durumunda böbrekler dahil bir diğer sindirim sistemi organlarını tehdit etmeye başlar. Hatta ilerleyen seviyesinin prostat olduğunu söylemek mümkündür. Kızılcığın idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi edici özelliğinin olduğu birçok laboratuvar çalışması sonucu ispatlanmıştır. Bunun için bir miktar kızılcık suyu kaynatılarak tüketilmesi yeterlidir.

Kızılcık Neye İyi Gelir

Kardiyovasküler Sağlık İçin Kızılcık;

Kızılcık, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve kardiyovasküler sağlığın korunmasına ciddi anlamda katkıda bulunur. Kızılcıkta bulunan flavonoidler, antioksidan özelliklere sahiptirler ve bu özelliklerinden dolayı ateroskleroz tehdidi azaltabilir. Ateroskleroz, kan içinde bulunan yağ, kalsiyum ve kolesterolün birikmesi ile alterlerin tıkanmasına neden olan bir hastalıktır. Bu vücudun çeşitli bölgelerine oksijenin sağlıklı bir şekilde ulaşmasını engeller ve bu durumun bir sonucu olarak da kalp krizi, felç veya ölümle sonuçlanan ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. Fakat kızılcığın içerdiği birçok mineral ve bileşen bu sağlık sorunlarına yakalanma riskini azaltır.

Antitümör Olarak Kızılcık;

Kızılcık, antitümör etkisi olan nadir meyvelerden bir tanesidir. Kızılcığın bu özelliği içerdiği polifenolik olarak adlandırılan bileşene atfedilir. Dünyanın birçok ülkesinde farklı kurumlar tarafından yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda bu özelliği ispatlanmış ve meme, kolon, prostat ve diğer birçok kanser tümörlerine karşı çok etkili olduğu ortaya konulmuştur. Kızılcık suyu aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engelleyen ve tümörleri ortadan kaldıran salisilik asit içermektedir. Bu yüzden düzenli olarak kızılcık tüketimi birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltır.

Kızılcık Diş Çürümelerini Önler;

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, kızılcık suyu diş çürüklerini önler. Kızılcıkta bulunan ve proantosiyanidin olarak adlandırılan bileşen, dişlere yapışan zararlı bakterilerin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bu bileşen asit üretilmesini engellediği gibi dişlerin etrafında plaklar oluşmasına da izin vermez. Burada bahsettiğimiz kızılcık, marketlerde satılan hazır kızılcık ürünleri değildir. Tamamen doğal olan kızılcıklar, diş sağlığını korur. Fakat hazır satılan ürünlerde şeker veya glikoz içerdiğinden, doğal kızılcıktaki faydayı sağlamaz.

Kızılcık Yararlımı

Kızılcık Solunum Enfeksiyonları Önler;

Yapılan bilimsel çalışmalara göre, kızılcık suyu çocuklarda kulak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sık yaşanmasına neden olan haemophilus influenzayı azaltmaya yarar. Bunun yanında solunum yollarına zarar veren bakterilerin ortadan kalkmasını sağlar.

Kızılcık Kanseri Önler;

Kızılcık, çeşitli kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen proantosiyanidinleri içerir. Çalışmalar, flavonoidler bakımından zengin besinlerin kanser ve kanserden kaynaklanan ölüm riskini azaltmada önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Özellikle kızılcık suyu tüketimi kolon ve mesane kanserine yakalanma riskini ciddi anlamda azaltabilir. Çünkü zengin miktarda anti kanserojen bileşenler içermektedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonları ve Böbrek Taşlarına Karşı Korur;

Özellikle bayanlar sık sık sistit ve idrar yolu enfeksiyonu geçirirler. Kızılcık bu sorunların tedavisine yardımcı olur. İdrar enfeksiyonlarının çoğuna e-coli adı verilen bir bakteri neden olur. Kızılcıkta bulunan benzoik asit bakterilerin çoğalmasını engeller ve vücudumuzdan atılmasını kolaylaştırır. Kızılcık suyu, şerbeti veya kompostosu idrarımızdaki asit miktarını arttırır. Böylece böbrek taşlarının (özellikle kalsiyum taşları) tedavisinde kullanılır. Bu arada idrardaki ağır kokuları da giderir.

Kızılcık Nedir

KIZILCIK ŞERBETİNİN FAYDALARI NELERDİR?

* Cilt ve saç sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Derinin yaşlanmasını geciktirir. Saçların dökülmesine neden olan sorunları giderir.

* Kızılcık şerbeti birçok enfeksiyon hastalığının üstesinden gelme özelliğine sahiptir. Bunların en başında akciğer enfeksiyonu gelir.

* Solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir, astımve bronşit hastalıklarını hafifletir. Bronşlarda rahatlama sağlar.

* Kızılcık şerbeti üşütmeden kaynaklanan boğaz ağrıları ve iltihaplarına iyi gelir. Nezle ve grip gibi hastalıkların tedavisinde tıbbi amaçlı kullanılabilir.

* Kızılcık şerbeti mide ülserine iyi geldiği gibi genel anlamda sindirim ve boşaltım sistemi sağlığına mükemmel katkıda bulunur.

Kızılcık Nasıl Tüketilir

* Kabızlık sorunlarını ortadan kaldırabilen kızılcık şerbeti bu özelliği sayesinde obezite sorunlarını engeller ve zayıflamaya yardımcı olur.

* Kızılcık şerbeti genel anlamda ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ağız içerisindeki bakterileri temizler.

* Böbrek sağlığını koruduğu gibi böbrek taşlarının oluşmasına da izin vermez.

* Kızılcık şerbeti kilo vermeye de yardımcı olur. Vücutta yağ yakımına destek olan bileşenler içerir.

* Bazı sağlık uzmanları kızılcık şerbetinin selülit sorunlarını giderdiğini savunmaktadır.
Gut hastalığına iyi geldiği düşünülmektedir.

* Beyin sağlığı için faydalıdır. Strese karşı savunma sistemini güçlendiren kızılcık şerbeti aynı zamanda zihinsel faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlar.

Kızılcık

KIZILCIK ŞERBETİ NASIL YAPILIR?

Malzemeler;

* 500 gram kızılcık
* 1,5 litre sıcak su
* 3/4 su bardağı toz şeker
* 2 adet karanfil (arzuya göre)

Hazırlanışı;

* Sap ve yaprak kısımları ayıklanmış bol suda yıkadığınız kızılcıkları derin bir tencereye alın.

* Sıcak su ilave ettiğiniz kızılcıkları, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan kızılcıkları karanfil ilavesiyle 15-20 dakika kadar pişirin.

* Kaynayıp yumuşayan kızılcıkları, bir tülbent ya da ince delikli bir süzgeçten geçirin.

* Kızılcıkların özünü bıraktığı sulu karışıma toz şeker ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın.

* Cam bir sürahiye aldığınız şerbet karışımını buzdolabında soğuttuktan sonra sevdiklerinizle paylaşın.

Kızılcık Zararları Var Mı

KIZILCIĞIN ZARARLARI NELERDİR?

* Kan pıhtılaşmasına karşı warfarin kullanan hastalar, kızılcık tüketimine dikkat etmelidirler. Kızılcık ile warfarin ilacının birlikte tiketilmesi, ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir.

* Kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişilerin kızılcık tüketiminden uzak durmasını tavsiye ediyoruz.

* Böbrek taşı bulunan hastaların kızılcık kullanmadan önce doktorlarına danışmalarında fayda var.

YORUMLAR 8
  • VAN 65 3 yıl önce Şikayet Et
    Boyu o kadar olmaz ancak ćok faydalı bir besin özellikle uzmanlar şuanda tavsiye ediyor bu hastalık için
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok faydalı bir vitamin deposudur.
    Cevapla
  • KADİRLİLİ 4 yıl önce Şikayet Et
    Kadirli akarca mevkinde bol miktarda bulunur , cocukluğumuz kızılcık tepelerine geçti. Kızılcık toplar sonra tozunun yakmasından dolayı buz gibi derelere girerdik
    Cevapla
  • sinoplu 5 yıl önce Şikayet Et
    1 metre kızılcık ağacımı olur gel bizim köye heybetli kiren ağaçları gör
    Cevapla
  • erol 5 yıl önce Şikayet Et
    Kızılcık ağaçları bodur ağaçlardır, boyları fazla uzamaz. 4-5 m civarında boyları olur. 1 m lik dedikleri daha fidandır. Yazın sıcağında hayvan otlatırken o sicakta kızılcık yer ekşi ekşi, içimizi şenlendirirdik. Hey gidi günler.
    Cevapla
  • ÖZGÜR 5 yıl önce Şikayet Et
    Boyu 1 metreye kadar denmiş. Bizim köyde 4 5 metre boyunda kiren ağaçları var...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?
Başkan Erdoğan'dan dev operasyon sinyali: Sınırımız komple garanti altına alınacak