Ağır iftar sofraları kalbi vuruyor

Kalp krizlerinin yemek sonrası geliştiğine dikkat çeken uzmanlar, Ramazan’da özellikle iftar sofralarının hafif olması gerektiğini vurguluyor.

Ağır iftar sofraları kalbi vuruyor
Ağır iftar sofraları kalbi vuruyor
GİRİŞ 14.05.2018 14:55 GÜNCELLEME 14.05.2018 14:55

Ramazan ayının uzun yaz günlerine denk geldiğini belirten uzmanlar, “Uzun süre açlıktan sonra ağır yemek yenmemelidir, bu durum kap krizini tetikler” uyarısında bulunarak iftar ve sahur aralığındaki zamanda sık ve hafif yemekler tüketilmesini öneriyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp hastaları için önemli tavsiyelerde bulundu.

Oruç tutmadan önce mutlaka doktora başvurun

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp hastası olan veya koroner kalp hastası olan kişilerin, oruç tutmadan önce mutlaka doktora başvurması gerektiğini belirterek “Koroner kalp hastaları durumları stabil olduğu müddetçe yani şikayetleri artmadığı müddetçe oruç tutabilirler. Özellikle stent takmış olan by-pass geçirmiş olan hastalar genel durumları iyi olduğu müddetçe herhangi bir akut problem yaşamadıkları müddetçe oruç tutmalarında herhangi bir sakınca yoktur” dedi.

Yüksek tansiyonda oruç sakıncalı 

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, bazı hastaların oruç tutmasının sakıncalı olduğunu belirterek bu hasta gruplarını şöyle sıraladı:
“Tansiyonu çok yüksek olanlar (Tansiyonu stabil olmayan ilaçla tansiyonu düşürülmüş olanlar)
Akut bir hadise geçirmekte olan veya geçirmiş olanlar (Uzun süre açlık bu hadiseyi tetikler) 
Kalp krizi geçirme riski olanlar.”

Oruç tutanların ilaç saatleri nasıl düzenlenmeli?

Kalp hastalarının Ramazan ayında ilaç kullanma saatlerinin değiştirilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Baltalı, “Eğer aynı saatlerde ilaç kullanma mecburiyeti yok ise ilaç saati değiştirilebilir. Birçok ilaç 24 saat etkili olduğu için günde 1 veya 2 defa kullanmak yetebiliyor, bu yüzden hastalar endişe duymamalıdır. Örneğin tansiyonu yüksek olanlar ilaç saatleri değiştiğinde tansiyon takibi yaparlarsa herhangi bir problem oluşmayacaktır. Hastanın yüksek tansiyonu var ise oruçlu olduğu saatlerde herhangi bir şikâyeti olursa doktoruna başvurması gerekir” uyarısında bulundu.

Ağır iftar yemekleri kalp krizini tetikleyebilir

Uzun süreli açlığın ardından ağır yemekler tüketilmesinin kalp krizi riski oluşturabileceğini belirten Prof. Dr. Mehmet Baltalı, “Uzun süreli açlıkta kalp krizi riski daha çok görülmüyor ancak genel olarak baktığımızda kalp krizinin oluştuğu saatler değişebiliyor. Kalp krizleri yemek sonrası gelişiyor dolayısıyla uzun süre açlıktan sonra oruç açılırken ağır yemek yenmemelidir bu durum kap krizini tetikler. Oruç tutan kişiler sık ve hafif yemek yemelidir. Özellikle iftar ve sahur aralığındaki zamanda sık ve hafif yemekler tüketilmelidir” diye konuştu.

Ağır yemeğin ardından tempolu yürüyüş yapmayın!

Ramazan ayında egzersizin önemine de değinen Prof. Dr. Mehmet Baltalı, “Yürüyüş yapılabilir. Ancak çok sıcak ve çok soğuk havalardan kaçınmak gerekiyor. Örneğin yaz aylarında sabah erken saatlerde hava çok ısınmadan yapılan yürüyüşlerin faydası olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk havalarda yapılan yürüyüşlerin özellikle oruç tutan insanlarda faydadan çok zararı olacaktır. Çok ağır yemeğin ardından hemen çok tempolu bir yürüyüş önermiyoruz. Yemekle yürüyüş arasında en az 2 saat zaman olmalı ve egzersizi yapan kişi çok tok ya da çok aç olmamalıdır” uyarısında bulundu.

Mutlaka doktorunuza danışın

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, uzun süre aç kalan yani oruç tutan kişilerin kan şekeri düştüğü için çok daha fazla ve hızlı yemek yediklerini, bunun da tansiyon ve şeker dengesinde oynamalara neden olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Mehmet Baltalı, “Sıcak günlerde tutulan oruçta sıvı kaybı oldukça fazladır. O nedenle kalp, tansiyon ve şeker hastalarının Ramazan ayından önce genel bir kontrol yaptırması gerekiyor. Kontrole gitmeyen kişiler tehlike taşıyor. Hastalık önceden bilinmediği için acil müdahale edilebilir duruma gelebiliyor” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”