Kara lahananın faydaları neler? Kara lahanada hangi vitaminler vardır?

İri yapraklı bir bitki olan kara lahana, beyaz ve kırmızı lahanaya göre bünyesinde daha fazla vitamin A, K, C, B 6, B 1, B 2 ve B 3 barındırır. Kara lahana en sağlıklı gıdalar listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Peki kara lahananın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara şifa olur?

Kara lahananın faydaları neler? Kara lahanada hangi vitaminler vardır?
Kara lahananın faydaları neler? Kara lahanada hangi vitaminler vardır?
GİRİŞ 21.10.2020 16:02 GÜNCELLEME 21.10.2020 16:02
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kara lahana denilince akla ilk olarak Karadeniz yöresi gelir. Fakat kara lahana ülkemizin hemen her yerinde yetişebilme özelliği vardır. Kara lahana, çorbasından sarmasına kadar herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir. Son derece sağlıklı olan kara lahana, içinde bulunan kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi minareller oldukça fazla olduğu için değerli ve önemli bir sebzedir. Doktorlar da sık sık kara lahananın insan sağlığı için önemli olduğu vurgusuna sık sık dikkat çekmektedir. Dünyada da kullanım alanı geniş ve yaygındır. Kara lahana hem pişmiş şekilde hem de çiğ olarak salatanın içinde tüketimi yapılmaktadır. Vücuttaki yaşlılık hormonlarını beslediği için daha geç yaşlanma sağlar. Kara lahana insandaki hücrelerin yenilenmesini ve yıpranmasını engeller. Doğal ilaç özelliği taşıyan bu besin, kanser hücrelerinin oluşumunu engeller. Kemik erimesi ve eklem hastalıklarına da çok iyi gelmektedir. İçinde bulunan özellikler sayesinde de göz rahatsızlıklarını da çok iyi gelmektedir. Kansızlık problemine yardımcı olur. Kan yapıcı bir özelliğe sahiptir. Kara lahana birçok hastalığa şifa olur. İşte kara lahananın sayısız faydaları…

 

KARA LAHANANIN FAYDALARI NELERDİR?

- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

- Metabolizmanın daha etkin çalışmasına olanak sağlar.

- Kükürt zengini olan karalahana enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturur.

- Kara lahanın suyu cilt ve saçların beslenmesine yardımcı olur.

- Ülsere iyi gelir.

- İç organları daha sağlıklı kılar.

- Yaraların hızla iyileşmesinde etkilidir.

- Yağ yakımını hızlandırarak kilo vermede tercih edilir. Suyunu içerek diyetinize destek olabilirsiniz.

- Lif değeri yüksek olduğu için sindirim kolaylaşmasını sağlar.

- Kalsiyum açısından zengin olan karalahana kemikleri güçlendirir.

- Bağırsakları hareketlendirerek kabızlık sorununu giderir.

- Depresyon ve stresin azalmasına yardımcıdır.

- Haftada 2 kez lahana yemek kasların onarımını hızlandırır.

- Düzenli tüketimi damar ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olurken kas ağrılarının da hafiflemesini sağlar.

- Oksijenin artmasını hızlandırarak rahat nefes alımı sağlar.

- Beyin hastalıklarına karşı şifadır.

- Kansızlığa karşı faydalıdır.

- Kara lahana suyu ciltteki iltihaplanmaları azaltır.

- Kırmızı kan hücreleri arttırır.

- Hava kirliliği ile yıpranan vücudu korur.

- Demirin vücutta kullanılmasını ve depolanmasını sağlar.

- Kansere karşı koruyucudur.

Erken yaşlanmayı önler: Karalahanaki potasyum , vazadilatör etkisiyle kan damarlarını açarak, kanın akışını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle kalp krizi ve felç riskini azaltmaktadır. Yüksek kan basıncına karşı koruyucu etki göstermektedir. Antioksidan özelliğiyle cilt sağlığını koruyarak erken yaşlanmayı önler. Yaraların iyileşmesini kolaylaştırır. Kırışıklığa, deride renk değişikliklerine ve noktalara sebep olan serbest radikalleri önleyici özelliktedir.

C Vitamin Deposudur: C vitamini açısından zengin bir besindir ve antioksidan içerir. Yaşlanmanın yavaşlamasını sağlayan c vitamini hücrelerin dostudur.

Kansere Karşı Etkilidir: Kara lahana da bulunan sülforafan, sinigrin ve lupeal tümörlerin büyümesini önlemeye yardımcıdır. Çinli kadınlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, kara lahana tüketen kişilerde meme kanserinin gerilediği gözlemlenmiştir.

Göz Sağlığına Faydaları Vardır: Beta karoten içeren karalahana göz sağlığı için önemli bir besindir. Karalahana katarakt oluşumunu geciktirir. Beta karoten aynı zamanda prostat kanseri olması riskini azaltır.

Detoksifikasyon Etkisi Bulunur: Egzama ve benzeri cilt hastalıkları, böbrek taşı, gut ve romatizmal rahatsızlıklara neden olan toksikleri ürik asidi ve serbest radikalleri gidererek kanın temizlenmesinde etkilidir. İyi bir detoks kaynağı olan karalahanayı sık, sık tüketmeyi ihmal etmeyin.

Kilo vermeye yardımcı olur: Kara lahana kilo vermeye yardımcı olan mükemmel bir besindir. Düşük kalori ve karbonhidrat ile yüksek miktarda lif içerir. İçerisindeki lif metabolizmayı hızlandırırken, besinlerin daha iyi sindirilmesine yardımcı olur. Ayrıca tokluk hissi yaratır. Ayrıca, düşük ve yüksek lif ile su içeriği nedeniyle enerji seviyelerini artırır.  Kara lahanaya çok fazla kalori eklemeden yemek kilo verme sürecine katkı sağlayacaktır. Lahana salata, meyve suyu ya da çorba şeklinde tüketilebilir.

Anemiyi önler: Kırmızı kan hücrelerinin düşük düzeyde olması anemiye, yorgunluğa ve halsizliğe neden olabilir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşması ve hemoglobin düzeyinin artması için vücudun demir ihtiyacı karşılanmalıdır. Kara lahana demir açısından iyi bir kaynaktır. Bu nedenle demir eksikliği anemisini önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca vücudun demir emilimini artırır ve C vitamini içerir.  Ayrıca, kara lahana B 12 vitamini ve folik asit içeriği ile enerji seviyelerinin artmasını sağlar ve yorgunluk belirtilerini hafifletir.

KARA LAHANANIN ZARARLARI NELERDİR?

- Turpgillerin ortak özelliği olan iyot emilimini azaltması kara lahanı içinde geçerlidir. Haftada 2 – 3 kereden fazla tüketilmesi önerilmez. Fakat siz haftada 3’ten fazla yiyorsanız iyotlu tuz kullanarak tüketmeye özen gösteriniz.

- Oxalates adlı maddeyi küçük bir miktar da olsa içerir. Bu nedenle böbrek sorunları, safra kesesi sorunları, gut ya da romatoid artrit gibi hastalıkları olan kişilere pek önerilmez. Aynı şekilde tiroid sorunları olan insanlar tarafında da sık tüketilmesi tavsiye edilmez.

KARA LAHANANIN BESİN DEĞERLERİ!    

YORUMLAR 4
  • Musta63 4 yıl önce Şikayet Et
    kara mı yeşil mi?
    Cevapla
  • KKB 5 yıl önce Şikayet Et
    guatır sebebimidir???
    Cevapla
  • Dobra 5 yıl önce Şikayet Et
    10000 defa deseniz yine insanlar önemini kavrayamaz. Nedendir bilinmez.
    Cevapla
  • abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    yanlışınız olmasın bunun fazlası hipotiroit hastalığı yapar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?
'İsraf' saltanatı ifşa oldu!