Taze fasulyenin faydaları neler?

Ülkemizde farklı yörelerde yetişen ve farklı pişirme teknikleri ile güzel lezzetler sunan taze fasulye, yıllardır sevilerek tüketilen klasikleşmiş sebze türlerinden bir tanesidir. Peki taze fasulyenin faydaları nelerdir?

Taze fasulyenin faydaları neler?
Taze fasulyenin faydaları neler?
GİRİŞ 13.12.2019 10:08 GÜNCELLEME 13.12.2019 10:08

Taze fasulye, sevilen sebze türlerinden biridir. Özellikle yaz aylarında her evin sofrasında sıkça yer alır. Kolay olarak pişirilebilmesi, hemen hemen herkes tarafından sevilmesi sebebiyle tercih edilir. Taze fasulyenin kılçıklı olanları vardır. Kılçıklı taze fasulyeler herkes tarafından sevilmez ve pek tercih edilmez yada kılçık kısımları pişirilmeden önce temizlenir. Taze fasulye sadece yemeklerde değil salatalarda, mezelerde, turşularda da kullanılır. Taze fasulye yemeklerinin lezzetli olduğu kadar çok da faydalı olduğu bir gerçektir. Taze fasulyenin insan sağlığına birçok faydası vardır ve uzmanlara göre en az haftada 1 kere tüketilmesi gerekmektedir. Peki taze fasulyenin faydaları nelerdir?

TAZE FASULYENİN FAYDALARI NELERDİR?

 

- Kalp dostudur.

- Yüksek oranda lif içeren bir sebzedir.

- Kolesterolü düzenlemeye yardım eder.

- A, B12, C ve K vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor ve manganez de içerir.

- Kemik gelişimine fayda sağlar.

- Hazımsızlığı giderir, sindirim sisteminin gelişimini olumlu yönde etkiler.

- Kabızlığı önlemeye yardım eder.

- Vücut yorgunluğunu giderir.

- Kan basıncını azaltır.

- Başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünü önlemeye katkı sağlar.

- Vücuttaki serbest radikallerin miktarını azaltır ve bunun sonucunda damarlardaki yağ oranının azaltılmasına yardım eder.

- Böbreklerdeki kum ve taşların kolayca düşürülmesini sağlar.

- Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Şeker hastaları için de faydalı bir sebzedir.

- Toksinlerin atılmasına yardım eder.

- Astım, bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarının tedavisi için de büyük fayda sağlar.

- Osteoartrit ve romatoid artrit rahatsızlığı olan kişiler için de yararlıdır.

- Migren ağrılarını tedavi eder. Migren atakları düzenli yeşil fasulye tüketimi ile azalma gösterir.

- Enerji kaynağıdır.

- Yüksek oranda demir içerir.

- Hamilelik dönemindeki anne adayları da bu şifalı sebzeden bolca tüketmelidir.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Diyet yapanlar ve kilo vermeye çalışanların mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir. Diyet listelerinde sıkça yer verilmelidir. Kalorisi düşük olduğu ve sindirimi rahatlattığı için kolayca kilo vermeye yardım eder.

Kalp dostudur: Kalbe dost çok çeşitli yemek vardır. Ancak yanlış tüketim kalp sağlığına olumsuz yönde etki yapabilir. Dolayısıyla ilk aşamada besinleri nasıl tükettiğinize dikkat etmeniz gerekir. Örneğin taze fasulye sulu yemek yapımında bol yağlı tuzlu şeklinde yapılırsa kalbe yararı değil zararı olur. Ancak az yağlı ve çok az tuzlu, sulu taze fasulye yemeği kalp için dost yiyeceklerden biri olur.

Kolesterolü düzenler: Bazı insanların kalp atışlarının düzeninde meydana gelen bir hastalık oluşur. Buna kolesterol adı verilir. Kolesterol kontrolünü yapabilmek için de tükettikleri besinlere özen göstermeleri gerekir. Taze fasulye içerdiği besleyici maddeler sayesinde kolesterolü yüksek olan kişilerin daha normal seviyede kalmasını sağlar. Bu şekilde taze fasulye kolesterol düzenleyicidir.

Akciğer hastalıklarına iyi gelir: Astım, bronşit, nefes darlığı gibi çeşitli akciğer rahatsızlıkları vardır. Bu akciğer hastalıkları insanın doğal yaşamını büyük derece de olumsuz etkiler. Bu durum karşısında insanlar da akciğer hastalıklarından korunmak isterler. Astım, bronşit gibi hastalıklar küçük çocuklarda bile görülebildiği için çocukların beslenmelerine çok fazla dikkat edilmelidir. Taze fasulye akciğeri korur, işlevini daha iyi yapmasını sağlar. Astım, bronşit gibi hastalıkların da oluşumunu engeller.

Migren ağrılarını dindirir: Günümüzde yaşanan olaylar karşısında bazı hastalıklar ve de düzenli olarak yaşanan rahatsızlıklar vardır. Orta seviyede sürekli olarak yaşanan baş ağrısının tıp dilindeki adı da migrendir. Migren artık sıklıkla pek çok şekilde insanda görülen rahatsızlıktır. Düzenli baş ağrısını azaltıcı etkiler gösterdiği bazı besinler vardır. Taze fasulye de bunlardan biridir. Taze fasulye migren ağrısını büyük bir oranda azaltmaya yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Kış hastalıklarının insanlarda oluşma nedeni ilk etapta hastalık hücrelerinin vücutlarına kolay girmesidir. Hastalık virüsleri bağışıklık sisteminin güçsüz olduğu vücutlara kolayca geçer. Bu nedenle özellikle de kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlamalıyız. Güçlü bir vücuda sahip olmak için bağışıklık sistemini besleyici yiyecekler tüketmeye önem göstermeliyiz. Bunun için de ilk olarak vücut direncini ayakta tutacak olan C vitaminleri alınabilir. Ek olarak da sebze yemekleri bolca tüketilmelidir. Sebze yemeklerinin içerisinde bağışıklık sistemine en faydalı yemek ise taze fasulyedir. Taze fasulye bağışıklık sistemini güçlendirerek kış hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Vücut yorgunluğunu dindirir: Tüm gün boyunca yorulan bedenin ve zihnin iyi bir akşam yemeğinden sonra dinlenmeye ihtiyacı olur. Bunun için mideyi hafif tutan, aynı zamanda besleyici bir yemek tavsiye edilmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre taze fasulyenin lifli yapısı insanın bitkinliğinden sıyrılmasını sağlar. Yorgunluğun üzerinden hafif de olsa almasını sağlayan taze fasulye yaz ve kış insanların tercih ettiği yemek çeşitlerindendir.

Doğum öncesi faydalıdır: Yeşil fasulye aynı zamanda folik asit bakımından da zengin bir besindir. Hamile kadının vücudundaki yeterli düzeydeki folik asit seviyesi ceninin sağlıklı olmasını ve normal gelişimde olmasını sağlar. Bu nedenle folik asit bakımından zengin olan yeşil fasulyenin hamileler tarafından tüketilmesi önerilmektedir.

TAZE FASULYENİN ZARARLARI NELERDİR?

Çok fazla tüketildiğinde bireyde şişkinlik hissine ve aynı zamanda hazımsızlığa neden olabilmektedir. Fasulye genelde haşlanarak tüketilmesi gereken bir besindir. Fasulyenin çiğ olarak tüketilmesi bazen bireylerde zehirlenmelere sebep olabilir. Çok fazla tüketilmesi gaz problemlerine sebep olurken buna bağlı olarak bireyde ağrılar meydana gelebilmektedir. Gıda uzmanları kuru bakliyatın pişirilmesinde bireylerin bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini söylemektedir. Bunun sebebi ise kuru bakliyatların dikkatli pişirilmediğinde mineral ve vitamin değerlerinde ciddi oranda kayıpları meydana geliyor olmasıdır.

TAZE FASULYENİN BESİN DEĞERLERİ!

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?
AB'den çok sert seçim açıklaması: Sonuçlarına katlanacaklar