Pazının faydaları neler? Pazı yemeği nasıl yapılır?

Ispanağa benzeyen bir sebze olan pazı, içerisinde A, C, K ve E vitamini bulundurarak folik asit bakımından son derece zengin olmasından ötürü, doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Pazının faydaları nelerdir? Pazı yemeği nasıl yapılır?

Pazının faydaları neler? Pazı yemeği nasıl yapılır?
Pazının faydaları neler? Pazı yemeği nasıl yapılır?
GİRİŞ 13.12.2019 10:11 GÜNCELLEME 13.12.2019 10:11

Pazı, sindirimi kolay olan besin değeri bakımından ıspanağa benzeyen salatası, kavurması ve farklı yemekleri yapılan bir çok sebze gibi sağlığımız için önemli faydaları bulunur. Kalsiyum, magnezyum sayesinde kemik yapısını korur ve güçlendirir. Yemyeşil görüntüsü ile de iştah kabartan bu ot, tüm dertlerinize deva olmaktadır. Çağımızın tehlikeli hastalıklarından olan kanserle mücadele eden hastalara doktorların tavsiye ettiği bir numaralı besinlerden biridir. Kanser başta olmak üzere şeker, hemoroid gibi diğer hastalıklar içinde pazının koruyucu görevi vardır. Peki pazının faydaları nelerdir? İşte detaylar…

 

PAZININ FAYDALARI NELER?

- Halsizlik ve bitkinliğe iyi gelir, yorgunluğa karşı fayda sağlar.

 

- Dalak ve böbreklerdeki ağrıların geçmesine yardım eder.

- Kan pıhtılaşmasını teşvik ettiği için vücutta oluşacak morarma ve kanamaları önler.

- İştah açıcı özelliği vardır.

- Tansiyonu dengeler.

- Stres ve depresyona karşı iyi gelir.

- Kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltır.

- Harika bir C ve K vitamini kaynağıdır.

- Vücuttaki demir eksikliğini önler.

- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.

- Beyne fayda sağlar. Ayrıca çağımızın rahatsızlığı alzheimer hastalığına da iyi gelir.

- Kan basıncını kontrol etmeye yardım eder.

- Sinir sistemi sağlığını korur.

- Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

- Sindirim sistemini rahatlatır. Hazımsızlığı önler.

- Kan şekerini düzenler.

- Öksürüğe iyi gelerek öksürün geçmesine fayda sağlar.

- İdrar söktürücü özelliği vardır.

- Sistit yani idrar yolu iltihabı sebebiyle idrar yollarında oluşan yanmaları azaltır.

- Kansızlığa iyi gelerek anemi rahatsızlığına fayda sağlar. Kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik eder.

- Öksürüğe iyi gelerek öksürüğün geçmesine yardımcı olur.

Kemikleri Güçlendirir: Önemli miktarda kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerir. Bu sebeple kemik sağlığını koruyan bir bitkidir. Kemikleri güçlendirir. Kemiklerin büyüme ve gelişimine yardım eder. Ayrıca dişlerin güçlenmesini de sağlar.

Şeker Hastalığına Karşı Korur: Diyabet günümüzde birçok kişinin yakındığı bir hastalık haline gelmiştir. Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan yada diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir. Diyabet riski altındaysanız yada şeker hastalığınız varsa mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelisiniz.

Kanserden Korur: Birçok yeşil yapraklı sebze gibi antioksidan özelliği olan bir sebzedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde antikanser özelliği vardır. Yani kansere karşı koruyucudur. Özellikle kolon kanserini önlemeye yardım eder. Kanserden korunmak için bu şifalı sebzeyi tüketebilirsiniz.

Göz Sağlığını Korur: Yüksek miktarda beta karoten içerir. Bunun sonucunda göz sağlığını korumaya yardım eder. Glokom, gece körlüğü gibi göz rahatsızlıklarına iyi gelir.

Saçları Korur ve Güçlendirir: Pazı, içeriğinde biyotin bulundurur. Biyotin doğrudan saç köklerinin uyarılmasını sağlayan bir bileşiktir. Saç bakımı sağlar, saçların parlaklığını arttırır. Ayrıca içeriğindeki A ve C vitaminleri sebebiyle saç köklerinin güçlenmesine yardım ederek saç dökülmesini de önler. Balla karıştırın ve başınızda saç çıkmayan kısımlara sürün. Bu şekilde saçlarınız tekrar çıkabilir ve saç dökülmesinden kurtulabilirsiniz.

PAZI YEMEĞİ NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

2 demet pazı
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı dolusu domates salçası
1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası
1 domates
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı bulgur
Tuz, karabiber
1 çay bardağı kadar su
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Pazı yemeği yapılışı:

Bir tencereye zeytinyağını koyun (riviera). Yağ ısınınca, içine yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsağı koyun, rengi dönene kadar çevirin. Ardından içine salçaları ve küp küp doğradığınız domatesi de ekleyin. Salçaların kokusu çıkana kadar biraz daha çevirin. İnce ince doğradığınız pazıları da içine koyun, sıcak suyu ve bulguru ekleyip, bir karıştırıp kapağını kapatın. Çok kısık ateşte pişirin.

PAZI NASIL TÜKETİLİR?

Pazının sağladığı pek çok fayda vardır. Bu faydalardan yararlanabilmemiz için yediğimiz yemeklerde nasıl kullanmamız gerektiğini bilmemiz gerekir. Bu pazı otunu öncelikle bol su ile güzelce yıkamamız gerekir. Pazı güzel bir şekilde bol suyla temizlendikten sonra sulu yemek olarak pazı yemeği yapılabilir. İçerisinde katılan farklı baharatlarla da pazının yenmesi çocuklar için kolaylaştırılabilir. Aynı zamanda çiğ olarak pazının pişmeden de yenmesi mümkündür. Pazı otunu yapılan salatalarla da karıştırarak tüketebilirsiniz. Ya da pazıyı su ile haşlayabilirsiniz. Haşladığınız suyu atmayarak içebilirsiniz. Haşlanan kısmı kavurarak da yumurta kırıp yiyebilirsiniz. Bu tüketim resmen ıspanak gibi yapılabilir. Pazı bir de böreklerin içerisinde de kullanılabilir. Böreklerin yapımında kullanılan bu pazı bu şekilde oldukça lezzetli olacaktır. Çünkü bu kullanım hem lezzetli hem de faydalı olacaktır. Pazı dolması yapmak da farklı bir alternatif olacaktır. Pazı haşlayıp yapraklarından pirinç ile beraber pazı dolmasını yemek de oldukça keyifli olacaktır ve bir o kadar da faydalıdır.

PAZININ BESİN DEĞERİ!

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yılmaz Tunç: İki kulübün de sporcuları tarafından karşılıklı arbedeler söz konusu
MİT'ten nokta operasyon: Rojda Bilen etkisiz hale getirildi