Mangonun faydaları neler?

Tropikal meyveler arasında yer alan mangonun anavatanı Hindistan’dır. Sıcak iklimlerde yetişir. İçerdiği vitamin ve minerallerin yanında yüksek lifli ve antioksidanlar bakımından zengin olması sebebiyle ‘meyvelerin kralı’ olarak da adlandırılmıştır. Peki mangonun faydaları nelerdir?

Mangonun faydaları neler?
Mangonun faydaları neler?
GİRİŞ 21.10.2020 16:12 GÜNCELLEME 21.10.2020 16:12
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Tropikal meyvelerden biri olan mango, anavatanı Hindistan’dan dünyaya yayılmaya başlamıştır. Mango meyvesi nerede yetişir dendiğinde akla ilk olarak Afrika, Orta Amerika, Asya ve Güney Amerika gibi tropikal bölgeler gelir. Bu bölgelerde yetiştirilen mangolar Türkiye’ye getirilip burada çok fazla talep gören meyvelerden bir tanesidir. Mangonun vücut için pek çok faydası bulunmaktadır. Canlandırıcı ve sağlık verici özelliğinden dolayı birçok saç bakım ürününde ve cilt bakım ürünlerinde mango esansı yer almaktadır. Mangonun mümkün olduğunca çiğ tüketilmesi, sağlığımız açısından bizlere o kadar yarar sağlayacaktır. Bol miktarda C vitamini, B9 vitamini (folik asit), K vitamini, E vitamini (alfa tokoferol), B3 vitamini (niyasin), B6 vitamini ve A vitamini içeren mango ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum ve selenyum minerallerini de bulundurmaktadır. Ek olarak daha az miktarda B1 ve B2 vitaminleri, B5 vitamini ile demir,  bakır ve çinko minerallerini içermektedir. Bol su bulunduran bu meyve sağlıklı bitkisel yağ asitleri olan omega-3 ve omega-6 için de iyi bir kaynaktır. İşte mangonun faydaları…

 

MANGONUN FAYDALARI NELER?

- İçerdiği vitamin ve mineraller yardımıyla metabolizmayı destekler.

- Quercetin (kuersetin), isoquercitrin, astragalin, fisetin, gallik asit ve metilgallat gibi antioksidan maddeler yardımıyla lösemi, kolon, meme ve prostat kanserlerine karşı koruyucudur.

- Göz sağlığını destekler ve yaşa başlı makula dejenerasyonu, gece körlüğü ve göz kuruması gibi rahatsızlıklara karşı korur.

- Bol lifli bir gıdadır. Diyet lifi, düzgün sindirimi destekler ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Lifli bir diyet; kalp hastalığı, Tip 2 diyabet ve divertiküler hastalık (bir kalın bağırsak hastalığı) oluşma riskini azaltmaya yardım eder.

- Özellikle hamilelerin, anne karnındaki bebeklerinin sağlığı için tüketmesi gereken folik asitin iyi bir kaynağıdır.

- Demir içermesi sayesinde anemi gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olur.

- A vitamini ve C vitamin; kan damarları ve bağ dokuyu korumaya yardımcı olan kollajen adı verilen proteinleri vücudun üretmesine yardım eder. Bu vitaminleri bolca içeren mango bu sayede yaşlanmayı yavaşlatır.

- Kolesterolü düşürmeye yardım eder.

- Taze mango, nabız ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan hücre ve vücut sıvılarının önemli bir bileşeni olan potasyumun zengin bir kaynağıdır.

- Afrodizyak özelliği vardır. İçerisinde bol miktarda bulunan E vitamini, seks hormonlarını düzenlemede yardımcı olur ve cinsel gücü arttırır.

- Bağışıklığı güçlendirir.

- Kemik sağlığı için önemli bir vitamin olan K vitaminini bol miktarda içermektedir. Ayrıca kalsiyumun da iyi bir kaynağıdır. Bu özellikleri sayesinde kemik sağlığını korumada yardımcı olur ve kalsiyum ile K vitamini eksikliğine bağlı olarak oluşan kemik rahatsızlıklarının oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

- Beta-karoten içermesi sayesinde astım oluşma riskini düşürmeye yardım eder. Beta karoten mangodan başka papaya, kayısı, brokoli, balkabağı ve havuçta da bol miktarda bulunmaktadır.

- Mango, beynin işlevini sürdürmek ve geliştirmek için hayati önem taşıyan B6 vitaminini bol miktarda bulundurmaktadır. Mangoda bulunan B grubu vitaminler ayrıca ruh halini iyileştirme ve uyku düzenini sağlama da yardım ederler.

- Mangoda bulunan glutamik asit konsantrasyonu artırır ve hafızayı güçlendirir.

- Cilde uygulandığında veya yenildiğinde sivilce gibi cilt problemlerini azaltmaya yardım eder.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: İnsan vücudunun koruyucu kalkanı işlevine sahip olan bağışıklık sisteminin sağlığı olması ve işlevini iyi bir şekilde yerine getirmesi çok önemli. Bu nedenle daha çok bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olan besinleri tüketmek gerekir. A, C, E vitaminine, 25 farklı karotenoide sahip olan mango, bağışıklık sistemini daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Bu sayede kanser, erken yaşlanma ve aynı zamanda kalp hastalıklarına sebep olan serbest radikallerin insan vücudu üzerindeki zararlı etkilerini yok eder. Vücuda zarar veren oksidatif stresi azaltarak, vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu sayede toksinlerin neden olduğu birçok hastalığın oluşmasını önler.

Fitokimyasal Etkisiyle Kanseri Önler: Günümüzdeki en önemli ve ciddi hastalıklardan biri olan kanseri önlemede yenilen besinler çok önemli. Kanser hastalığından korunmak için özellikle mango yiyebilirsiniz. Mangonun içerisinde yer alan kuercetin, isokuercetin, astragalin, fisetin, gallik asit ve metil gallat isimle antioksidan bileşikleri birçok kanser çeşidini önlemede çok başarılı. Özellikle kolon, meme, lösemi ve prostat kanserlerine karşı çok etkili ve tam koruyucu etkisi bulunur.

Tansiyon ve Nabız Atışını Düzenler: Tansiyon ve nabız atışı gibi sağlık sorunlarınızı tedavi etmek için içeriğinde yoğun potasyum ve magnezyum minerallerine sahip olan mango meyvesini düzenli bir şekilde tüketebilirsiniz. Bu sayede kalp atış hızı ve kan basıncını normal bir seviyede olur. Aynı zamanda mangonun içeriğinde yer alan B2, B6, A, C, K vitaminleri ve folik asit sayesinde kalp ritmini dengeleyerek, vücudun her yerine besin, oksijenin ulaşmasını sağlar.

Kolesterolü Düşürür: Mangonun içeriğinde yüksek oranda yer alan C vitamini, pektin ve lif sayesinde kanda bulunan kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar. Aynı zamanda taze mango çok zengin bir potasyum kaynağı özelliğine sahip. Potasyum minerali de kan basıncını ve aynı zamanda kalp ritmini kontrol atlında tutmaya yarar.

Göz Sağlığını Korur: Göz hastalıklarından korunmak için yüksek miktarda A vitamini içeriğine sahip olan mango meyvesini tüketebilirsiniz. Özellikle gece körlüğü ve göz kuruluğu gibi göz hastalıklarının tedavisinde büyük yarar sağlar. Günümüzde çok sık görülen göz hastalıklarından biri olan maküler dejenerasyonu önlemede yardımcı olur. Maküler dejenerasyon, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bir göz rahatsızlığı. Bu hastalıkta görme netliği ve küçük objelere odaklanma yeteneği azalır. Tam görüntüyü daha net görmek için göz daha fazla enerji harcar. Mangonun içeriğinde yer alan zeaksantin adı verilen bir antioksidan bulunur. Zeaksantin antioksidanı güneş ışınlarının göze vermiş olduğu göz hasarını iyileştirir.

Cildi Temizler: Cilt bakımı ve temizliği için kozmetik ürünler kullanabilirsiniz. Ancak bazı insanlar doğal yaşamayı tercih ettiği için aynı zamanda cildine de doğal ürünler kullanır. Mango cilde uygulanabilecek çok faydası olan ideal bir meyve. Mangoyu hem yiyerek hem de cildinize maske şeklinde uygulayarak, fayda elde edebilirsiniz. Cilt yüzeyinde, cildin yağ oranına bağlı olarak tıkanan gözenekleri açarak, temizler ve buna bağlı olarak sivilcelerin yok olmasını sağlar. Cildinize yoğun oranda tazelik verir. Her cilt tipinin farklı sorunları var. Cilt tipi sorunlarından kurtulmak için mangoyu maske şeklinde uygulayabilirsiniz. Mangoyu cildinize uygulamak için ince bir şekilde dilimleyip, yaklaşık olarak 15 dakika boyunca cildinizde tutabilirsiniz. Daha sonra bu sürenin ardından bol su ile temizleyin. Mango maskesi sayesinde cildinizde akne oluşumunu engeller.

Vücudu Temizler: Vücudunuzu temizlemek için düzenli bir şekilde mango yiyebilirsiniz. Mango aynı vücut üzerinde detoks etkisi gösterir ve karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Mangonun içeriğinde yer alan tartarik, malik ve sitrik asit insan vücudunu alkalize etmesini sağlar. Bu sayede insan vücudu tüm kirlerinden arınır ve temizlenir.

Sindirimi Kolaylaştırır: Lif yapısına sahip olan besinlerin başında mango gelir. Mangonun içeriğinde yer alan sindirim enzimleri sayesinde tüm yiyeceklerin mide içerisindeki emilimi kolaylaşır ve buna bağlı olarak boşaltım sisteminin düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur. Mangonun yapısında aynı zamanda esterler, terpen ve aldehit gibi biyoaktif bileşenler bulunur. Biyoaktif bileşenler sindirim siteminin daha güçlü ve sistematik çalışmasına yardımcı olur. Mangonun içerisinde proteinleri parçalama işlevine sahip olan bazı enzimler bulunur. Mangonun lifli bir yapısı olduğu için sindirime ve boşaltıma yardımcı olur. Hazımsızlık, sindirim sorunu ya da mide yanması gibi sağlık sorunlarınız varsa, düzenli olarak mango tüketebilirsiniz.

Kansızlığı Giderir: Eğer vücudunuzda kansızlık sorunu varsa, her gün düzenli olarak mango yemeniz gerekir. Çünkü mango içeriğinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde vücutta yer alan kırmızı kan hücrelerin sayısı hızlı bir şekilde artar. Mangonun yapısında bulunan C vitamini ile insan vücudundaki kan değerini normal bir seviyede tutar.

Vücuda Güç Kazandırır: Vücuda güçlü bir yapı kazandırmak ve bunun kalıcı olmasını sağlamak için, beta keratini oranı yüksek olan besinler tüketmek gerekir. Mango beta keratin açısından çok zengin bir antioksidan kaynağı. İnsan vücudu için çok gerekli olan beta keratin, insan vücudunun koruyucu kalkanı olan bağışıklık sistemi için çok önemli. Çok sık olarak vücudun karşılaştığı bakteri ve toksinlerden, vücuda güçlü bir koruma sağlar. Mangonun içeriğinde yer alan A vitamini sayesinde, insan vücudundaki birçok dokuya zarar verme ihtimali olan serbest radikallere karşı güçlü bir koruma kalkanı oluşturur. A vitamini sayesinde erken yaşlanma etkilerini ortadan kaldırır.

MANGO NASIL TÜKETİLİR?

Mangoları yemeye başlamadan önce, çoğu meyveyi yemek için hazırladığımızda yaptığımız gibi bol suyla yıkamamız gerekir. Mango yapısı ve şekli gereği ortasında kalan kısımdaki büyük çekirdeğe bölünme payı olarak çok yakındır ve bu yapısı sebebiyle kolay doğranmaz. Bu yüzden kesmeye çalışırken çekirdeğe mümkün olan en yakın kısımdan kesilmesi gerekmektedir. Kesim işlemini gerçekleştirdikten sonra dışındaki kabuğunu etli kısmına çok girmeden kesmelisiniz. Çok olgun yapıda olan mangoların kabuğu da tıpkı muzun kabuğu gibi dış kısımdan çekilerek soyulabilir. Dış kabuğa boylamasına çizikler atarak kabuğu daha rahat soymaya başlayabilirsiniz.

MANGONUN BESİN DEĞERİ!

YORUMLAR 2
  • Ozkaya'lar 5 yıl önce Şikayet Et
    umreye gittiğimde zemzem den sonra içtiğim tek içecek.tadı ve aroması çok güzel.
    Cevapla
  • zafer gülten 5 yıl önce Şikayet Et
    Canan Hanım mango yiyebilikmi,kadıncağızın dili yüzünden mahkemelik olduktan beri sesi çıkmıyor sahi,cevap vermiyo.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?