Biberon çürüğü nedir? Biberon çürüğü neden olur, önlemleri...

Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesinde son derece etkin bir rol oynayan sütün, gece içildiği takdirde oluşum gösterebilen Biberon Çürüğü nedir? Birtakım pratik yöntemlerle meydana gelmesi önlenebilen Biberon Çürüğü neden olur? İşte, Biberon Çürüğüne karşı alınabilecek önlemler...

Biberon çürüğü nedir? Biberon çürüğü neden olur, önlemleri...
Biberon çürüğü nedir? Biberon çürüğü neden olur, önlemleri...
GİRİŞ 15.08.2018 10:17 GÜNCELLEME 16.08.2018 13:53

Çocukluk dönemlerinde oluşum gösterebilen bir sağlık sorunu olan Biberon Çürüğü, gerekli basit tekniklere uyulmaması halinde diş kayıplarının meydana gelebilmektedir. Tedavi konusunda çok kalındığı takdirde ağrı ya da iltihaplanmalarla birlikte konuşma, çiğneme, diş ve çene gelişimi, ve hatta beslenme bozukluğuna sebebiyet veren Biberon Çürüğü, özellikle de gece uykusundan hemen önce yahut uyku esnasında biberonla içilen sütün kalıntılarının ağızda birikmesiyle ortaya çıkmaktadır. Peki, yanlış beslenme ya da gerekli ağız bakımının yetersiz kalması sonucunda ortaya çıkarak ağırlıklı şekilde üst ön dişlerde ortaya çıkan Biberon Çürüğü nedir? Anne ve babaları oldukça tedirgin eden ve endişe duymasına neden olan Biberon Çürüğü neden olur? İşte, bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişimini tamamlaması açısında önemli bir yapı taşı olan sütün bir kısmının ağzında birikmesi sonucunda karşılaşılan bir problem olan Biberon Çürüğüne karşı alınabilecek hem doğal hem de pratik yöntemlerin listesi... 

BİBERON ÇÜRÜĞÜ NEDİR?

Çocukluk döneminde yaygın olarak görülen ve halk arasında “biberon çürüğü” olarak adlandırılan bu durum, yanlış beslenmeye bağlı olarak gelişen enfeksiyon hastalığıdır. Ciddi sorunlara neden olabilen biberon biberon çürüğü, erken yaşta görülmesi nedeniyle tedavisi oldukça güçtür.

BİBERON ÇÜRÜĞÜ NEDEN OLUR?

Özellikle gece uyumadan hemen önce ve uyku sırasında biberonla içilen süt, bebeğin dişlerinde “biberon çürüğü” gelişimine neden olduğunun altını çizen Doç. Dr. Över, “ Bazı aileler süte bal, pekmez ya da şeker gibi tatlandırıcılar katarlar. Bu durum “biberon çürüğü” gelişimini daha da hızlandırır. Biberonla verilen süt, uykuya geçildikten sonra dişler üzerinde birikmektedir. Uyku sırasında tükürük salgısı da azaldığından dişler hiçbir şekilde temizlenememekte ve ağızda dişlerin üzerinde daha önceden varolan çürük yapıcı bakterilerin asidik bir ortam oluşturmasına neden olmaktadır. Bu asitler dişlerin tüm yüzeyini kaplayan mine yapısını bozarak, önce tebeşirimsi beyaz renkte lekelerin görülmesine, daha sonra da “biberon çürüğü” olarak tanımlanan sarı-kahverengi renkte çürüklerin oluşmasına neden olmaktadırlar” diyor.

BİBERON ÇÜRÜĞÜ

BİBERON ÇÜRÜĞÜ NASIL ÖNLENİR? BİBERON ÇÜRÜĞÜNÜ ÖNLEMENİN YOLLARI…

1)Dişler, ilk sürmelerinden itibaren beslenme sonrasında temiz ve hafif nemli bir gazlı bezin işaret parmağına sarılmasıyla ya da parmak fırçası yardımıyla temizlenmelidir.

2)Ara öğünlerde, mümkün olduğunca dişler üzerinde yapışıp kalan karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine lifli besinler sebze, meyve, kuruyemiş tercih edilmelidir.

3)Biberondaki süte mümkün olduğunca şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin. 

4)Bebeğin özellikle ilk yaşından itibaren düzenli olarak pedodonti uzmanına ( çoçuk dişleri uzmanı) götürülmesiyle dönem çocukluk çağı çürüklerinin ( biberon çürükleri) önlenmesi açısından önemlidir.

5)Bebeğin ağzında şekerli sıvılar bulunan biberonla uykuya dalmasını engelleyin. 

BİBERON ÇÜRÜĞÜ

6)Bebeğinizi 2 yaşına gelmeden biberondan uzaklaştırmaya çalışın. 

7)Bir yaşından itibaren bebeğin biberonla veya anne memesinde uyumasına izin verilmemelidir. Biberondaki süte şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcılar ilave edilmemelidir.

8)Her beslenmeden sonra dişlerini temiz bir bez ya da yumuşak kıllı bir diş fırçası ile temizleyin. Eğer temizleyemiyorsanız biberon içerisine su koyarak ağzını çalkalamasını sağlayın. 

9)3,5-4 yaşına kadar tükürme refleksi tam gelişmediğinden diş macunsuz ya da pedodonti uzmanının önereceği diş macunları ile dişler fırçalanmalıdır. Diş fırçası mümkün olduğunca küçük başlı ve yumuşak kıllı olmalı ve sıklıkla yenilenmelidir. Fırçalama okul dönemine kadar anne-baba kontrolünde ve onların yardımıyla yapılmalıdır.

10)İlk dişleri çıkar çıkmaz düzenli olarak kontrole götürün.

BİBERON ÇÜRÜĞÜ

BİBERON ÇÜRÜĞÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

*Çeşitli diş enfeksiyonları

*Konuşma bozuklukları

*Baş ağrısı

*Diş kayıpları

*Kötü görünüm

*Diş kırılmaları

*Diş iltihaplanması

BİBERON ÇÜRÜĞÜ

BİBERON ÇÜRÜĞÜ NASIL OLUŞUR?

Çürüklerin oluşmasındaki asıl neden biberon değil içindeki süttür. Gece yatmadan önce içirilen süt, bakterilerin hızlı bir şekilde yayılması için zemin oluşturur. Geceleri tükürük salgısının en aza inmesiyle birlikte bakterilerin ürettiği asit, diş minesine zarar vererek çürük oluşmasına neden olur.

Biberon çürüğünü önlemede etkili olan en önemli unsur su tüketimidir. Gece yatmadan önce verilen mama veya sütün yanı sıra gün içinde her yemek sonrasında su tüketilmesi halinde ağız çalkalanarak bakterilerin en aza inmesi sağlanır.

Bu bakterilerin ağızda bulunması engellenemezken doğru ve düzenli ağız bakımı ile dişlere zarar vermesi ve çürük oluşturması önlenebilir. Bu nedenle gece yatmadan önce süt, ballı süt veya mamanın bebeğe içirilmesinden sonra ağzın su ile çalkalanarak temizlenmesi sağlanmalıdır.

BİBERON ÇÜRÜĞÜ

BİBERON ÇÜRÜĞÜ TEDAVİ EDİLMEZSE MEYDANA GELECEK SORUNLAR NELERDİR?

Hospitadent’ten Doç. Dr. Över tarafından; bu enfeksiyon ayrıca uzun süre devam ederse zaman içersinde süt dişlerinin altında gelişmekte olan sürekli diş tomurcuklarına da zarar verebileceğini ve bu duruma bağlı olarak kalıcı dişler sürdüğünde renk ve şekil bozukluğu ile görülebileceği belirtildi.

Özellikle üst çenedeki kesici dişlerden başlayan, biberon çürüğünün bu dişlerde büyük madde kayıplarının meydana gelmesine neden olduğunu, bu durumun çocuğun ağız sağlığının yanı sıra, aynı zamanda çocuğun konuşmasında ve estetik görünümünde problem yarattığının altını çizdi.

BİBERON ÇÜRÜĞÜ

Biberon çürüğünün oluşmasına neden olan bakterilerin zararlı etkileri ile süt dişlerinin yapıları gereği kısa sürede ağrılı bir durum almasına ve iltihaplanmasına neden olduğunu, gelişen bu diş enfeksiyonlarının, çocuğun ağrı duymasına, özellikle yemek yerken huzursuzlanmasına, düzenli uyku uyumamasına neden olacağını açıkladı.

Biberon çürüğü olan çocuk, hiç hazır olmadığı erken dönemde yaşına göre oldukça zor bir tedavi olan kanal tedavisi, dolgu, çekim gibi tedavilerle karşılaşır. Çoğu zaman küçük yaşlarda bu tedavilerin normal diş ünitelerinde yapılabilmesi mümkün olmadığından genel anestezi altında yapılması gerekecektir” şeklimde ifadelere yer verdi.

BİBERON ÇÜRÜĞÜ

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kaza gününe dair yeni görüntü ortaya çıktı! O 7 kişi tek tek tespit edildi
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!