Kulak akıntısı nedir? Kulak Akıntısı nedenleri, belirtileri, tedavisi!

Kulak Akıntısı, enfeksiyon ya da tahriş kaynaklı ufak sebeplerden ötürü oluşum gösterebileceği gibi ileri boyutta kulak zarı yırtılmasından da meydana gelebilmektedir. Peki, kulaktan kan, kulak kiri yahut iltihap gelmesi şeklinde tanımlanan Kulak Akıntısı belirtileri nelerdir? Kulak Akıntısının nedenleri ve tedavisi...

Kulak akıntısı nedir? Kulak Akıntısı nedenleri, belirtileri, tedavisi!
Kulak akıntısı nedir? Kulak Akıntısı nedenleri, belirtileri, tedavisi!
GİRİŞ 29.09.2018 14:31 GÜNCELLEME 30.09.2018 12:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Halk arasında ''kulak kiri'' olarak tabir edilen Kulak Akıntısı, ağırlıklı olarak bebek ya da çocuklarda meydana gelmekle birlikte, tüm yaş grubundaki kişilerin yaşayabileceği bir sağlık problemi olmaktadır. Kulak Akıntısı çoğunlukla, vücut mekanizmasının doğal bir sonucu olarak yağ üretmesi ve bu kirin boşaltılması olarak karşımıza çıkmakla birlikte, bazı durumlarda ise dikkate alınması ve akabinde gerekli tedavi yöntemine gidilmesi gerekmektedir. Tüm bunların yanı sıra yaşanan bu duruma en doğru tanıyı koyabilmek açısından ise kulakta akıntının ne kadar sürdüğü, hangi kıvamda olduğu ve akıntının şekli, aynı zamanda eşlik edenler başka belirtilerin olup olmadığı konusu önem teşkil etmektedir. Peki, enfeksiyon yahut tahriş gibi basit nedenlerden dolayı yaşanabileceği gibi ciddi derecede kulak zarı yırtılmasından kaynaklı oluşum gösterebilen Kulak Akıntısı belirtileri nelerdir? İşte, kimi zaman kulaktan gelen berrak bir sıvı biçiminde olan akıntı, kimi zaman da koyu ve kokulu şeklinde görülebilen Kulak Akıntısının nedenleri ve tedavisi...

KULAK AKINTISI NEDİR?

 

 

Kulak akıntısı, aynı zamanda kulak iltihabı olarak da bilinir, kulaktan gelen herhangi bir sıvıdır. Çoğu zaman kulaklarınız kulak kirini boşaltır. Bu vücudun doğal olarak ürettiği bir yağdır. Ancak, yırtılan kulak zarı gibi diğer koşullar, kulağınızdan kan veya diğer sıvıların akmasına neden olabilir. Bu tür akıntı, kulağınızın yaralandığı veya enfekte olduğu ve tıbbi müdahale gerektirdiğinin bir işaretidir.

kulak akıntısı

KULAK AKINTISI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kulak akıntısı genellikle vücudun doğal bir mekanizması olarak kabul edilir. Kulak akıntısı, kulaktan kan, iltihap veya kulak kiri gelmesidir. Bu akıntı enfeksiyonlar ve küçük tahrişler nedeniyle de olabilir. Ayrıca yırtılmış kulak zarı, beyaz, hafif kanlı veya sarı renkli akıntıya neden olabilir. Özellikle sabahları kalktığınızda yastığınızda kuru ve kabuklanmış lekeye rastlıyorsanız bu durumda yırtılmış kulak zarından söz edilebilir.

kulak akıntısı

KULAK AKINTISI NEDEN OLUR? İŞTE, KULAK AKINTISININ NEDENLERİ…

Çoğu durumda kulak akıntısı, kulakta oluşan kirin vücudun dışına çıkmasıdır. Bu son derece normal bir durumdur. Kulak akıntısına neden olabilecek diğer durumlar arasında enfeksiyonlar veya yaralanmalar sayılabilir. Belli başlı nedenlerden bazıları şunlardır:

1)YÜZÜCÜ KULAĞI

Yüzücü kulağı olarak bilinen durum aslında bir dış kulak iltihabıdır. Suya uzun süre temas eden dış kulak yolu, mikroplara karşı daha savunmasız bir hal alarak bakteri ya da mantarlar tarafından enfekte edilir. Bu enfeksiyon kulakta akıntı ve ağrıya neden olur. Yaz sezonunda denize girenlerde kulak akıntısının en sık nedenidir.

kulak akıntısı

2)ORTA KULAK ENFEKSİYONU

Orta kulak enfeksiyonu (orta kulak iltihabı), kulaktan akıntıya neden olan yaygın bir nedendir. Orta kulak iltihabı, bakteriler veya virüsler orta kulağa doğru yol alırken, orta kulak arkasındaki kulak zarında ortaya çıkar. Orta kulak iltihabı, kulak zarının arkasında sıvı birikmesine neden olabilir. Çok fazla sıvı varsa, kulak zarında delinme riski vardır, bu da kulak akıntısına yol açabilir.

3)KOLESTEATOM

Kulak kiri veya kulaktaki ölü hücrelerinin orta kulağa geçerek buralarda birikmesidir. Aslında iyi huylu olan bu durum, çevre dokulara zarar verdiği için oldukça önemlidir. Kulak zarı hasarına bağlı olarak gelişen basınç farkı, kolesteatoma zemin hazırlayabilir. Benzer şekilde, östaki borusu sorunları da kolesteatoma neden olabilir.

kulak akıntısı

4)TRAVMA

Kulak kanalındaki bir travma da kulak akıntısına neden olabilir. Kulağınızı pamuklu çubukla temizlerken çok derine girdiğinizde ortaya çıkabilir. Uçak yolculuğunda veya tüplü dalış yaparken basınçtaki herhangi bir değişim de kulağınızda travma ile sonuçlanabilir. Bu durumlar ayrıca kulak zarınızın yırtılmasına neden olabilir. Akustik travma son derece yüksek sesler nedeniyle kulağa zarar verir. Akustik travma, kulak zarınızın yırtılmasına da neden olabilir. Ancak, bu travma açıklanan diğer nedenler kadar yaygın değildir.

5)DAHA AZ YAYGIN NEDENLER

Kulak akıntısı için daha az yaygın bir neden, malign otitis eksternadır. Kafatasının kıkırdağının ve kemiğin hasar görmesine neden olan yüzücü kulağının bir komplikasyonudur. Diğer nadir nedenler arasında, kafatasındaki kemiklerin herhangi birinde kırılma veya kulağınızın arkasındaki kemikte oluşan bir enfeksiyon olan mastoidit yer alır.

– Kanser
– Sedef hastalığı
– Polipler
– Mantar enfeksiyonu

kulak akıntısı

KULAK AKINTISINA NE İYİ GELİR? KULAK AKINTISI NASIL GEÇER?

Her belirtide olduğu gibi kulak akıntısının tedavisi, nedenini bulduktan sonra yapılır. En sık nedenler kulak iltihapları olduğundan, tedavi bu iltihabi durumu geçirmek için verilir. Kulak iltihaplarında doktor muayenesi oldukça önemli olup tedaviyi şekillendirir. Kulak akıntısına şu ilaç iyi gelir demek oldukça yanlış olacaktır. Kulak akıntısının nedenlerinin bulunması tedaviyi şekillendirir.

Alerjik kulak akıntılarında antibiyotikler verilmez. Antihistaminikler(alerji ilaçları) ve kulak ödemini gidermek için ilaçlar verilir. Bakterilerden kaynaklı iltihabi kulak akıntılarında uygun antibiyotik haplar veya kulak damlaları verilir.

Mantar enfeksiyonlarında ise yine mantarlara etkili kulak damlaları verilerek tedavi edilir. Tedavi edilmemiş orta kulak iltihabı, komplikasyonlara neden olarak hayatı tehdit edebilir(mastoidit gibi). Dış kulak iltihabı geçirenler kulağını kuru tutmalı ve su kaçırmamaya özen göstermeliler.

kulak akıntısı

KULAK AKINTISININ TEDAVİSİ NASIL OLUR? TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELER?

Kulak akıntısının tedavisi, diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi, öncelikle ayrıntılı bir muayene sonrasında yapılır. Çünkü, hastalığın tedavisi için öncelikle teşhisi gereklidir. Kulak akıntısına sebep olan etkenler, çok çeşitli olabileceğinden, uygulanacak tedavi yöntemi, çeşitli testlerden sonra belirlenmektedir.

İltihap nedeniyle oluşan kulak akıntıları genelde, antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir. Bazı vakalarda, kulak damlası ve ağrı kesici ilaçlarla kulak akıntısı giderilebilir. İltihap dağılınca, akıntı şikayeti de ortadan kalkar. Kulak zarı delinmelerinde ilaç tedavisi veya doğal yöntemlerle iyileşme gibi bir durum söz konusu değildir. Bölgeye yama ile ufak bir operasyon uygulanabilir.

Kulak zarı delinmesi haricinde, kulak akıntısının tedavisi için uygulanacak yöntem genellikle ilaç tedavisidir. Antibiyotik içerikli ilaçlarla, iltihabın yayılması önlenir. Belirli bir süre sonra hasta tekrar muayeneye çağrılarak kontrol edilir. Bu dönemde önemli olan, kulağa herhangi bir cisimle yanlış bir müdahalede bulunmamaktır. Aksi takdirde, daha farklı sorunlar ortaya çıkar ve tedavi süreci zorlaşır.

kulak akıntısı

YORUMLAR 1
  • guzel kılıc 5 yıl önce Şikayet Et
    kulak amelıya oldum 3 yıl oldu ama akıntı basladı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var
Yalan bombardımanı! Belli odaklar tarafından mı tasarlanıyor?