Yumurtanın beyazı ve sarısının faydaları! Hangi hastalıklardan koruyor?

İnsan sağlığı açısından birçok önemli faydası olduğu bilinen yumurta 7’den 70’e herkes için önemli bir besin kaynağıdır. Yapılan son araştırmalar neticesinde yumurtanın “kalp hastalığına neden oluyor” iddiası tamamen çürütüldü. Peki yumurta faydaları nelerdir? İşte beyazının ve sarısının ayrı ayrı faydaları...

Yumurtanın beyazı ve sarısının faydaları! Hangi hastalıklardan koruyor?
Yumurtanın beyazı ve sarısının faydaları! Hangi hastalıklardan koruyor?
GİRİŞ 19.10.2018 09:50 GÜNCELLEME 25.10.2018 10:38

İnsan vücudunun tüm ihtiyaç duyduğu besinleri içerisinde bulunduran yumurtanın faydaları saymakta bitmiyor.  Yumurta besin değeri bakımından oldukça zengin bir ürün olması nedeni ile vücut için birçok katkısı bulunmaktadır. Ancak bu zamana kadar yumurta için yanlış birçok şey söylenerek tüketimi azaltılmıştır. İnsanlar pek çok konuda yanlış bilimsel bilgilerle korkutulduğu gibi oldukça sağlıklı olan yumurta, kırmızı et, Hindistan cevizi yağı gibi gıdalar da “kalp hastalığına neden oluyor” yalanıyla yıllarca kötülendi.

 

Peki sabah kahvaltılarında özene bezene hazırladığımız yumurtanın sağlığımız açısından da faydaları, yararları mı var, yoksa vücudumuza zarar mı veriyorlar? İşte tüm merak edilenler

Yumurtanın Tüm Faydaları

YUMURTANIN FAYDALARI NELERDİR?

İyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Yumurta, içerdikleriyle iyi kolesterolü yükselterek kalp sağlığı gibi sorunlara karşı koruma mekanizması oluşturur.

Kas ve kemik gelişimi için önemlidir. Yüksek miktarda protein içeren yumurta, kas ve kemik gelişiminde önemli rol oynar.

Her vücudun ihtiyacı olan demir seviyesini arttırma görevi olan yumurta, demir eksikliğine bağlı bir biçimde ortaya çıkan baş ağrısı, sinirlilik ve yorgunluk gibi semptomları büyük ölçüde engelliyor.

Vücudu besleyici bir yapıya sahiptir. İçerdiği birçok vitamin ve amino asit ile insan vücudunu karma bir şekilde besler.

Beyin sağlığı için oldukça yararlıdır. Kolin maddesini içeren yumurtanın yararları arasında beyin sağlığına iyi gelmesi de bulunuyor. Olası hafıza kaybı probleminin önüne düzenli olarak yumurta tüketerek geçebilirsiniz.

Meme kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün görülme riskini azaltır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yumurta yüksek tokluk hissi verdiği için uzun süre bir şey yemememizi sağlar. Fazla kilo sorunu olan insanlar için bu özelliği önemlidir. Bu konuyla alakalı yapılan bir araştırma kahvaltıda 2 yumurta, tost ve reçel tüketen insanların, simit, yoğurt ve krem peynir tüketen insanlardan daha fazla açlığa dayandığını ortaya koymuştur. Yumurtanın kilo vermeye yardımcı olduğu da bilimsel olarak ispatlanmıştır. Sağlık uzmanları tahıl türü ve meyve besinleriyle birlikte tüketilmesinin kilo vermek için daha etkili bir tercih olduğunu savunmaktalar.

Yaşlanmaya bağlı bir biçimde ortaya çıkan göz bozukluklarına iyi gelen yumurta gözün retinasında yer alan güçlü birer antioksidan olan lutein ve zeaksatin gibi maddeleri de bünyesinde barındırıyor. 

Özel bakım ürünleri yapımında kullanabileceğiniz doğal ürünler arasında yer alan yumurta saç ve tırnak bakımında etkili ürünlerden birisi. 

Yumurta içerdiği bol miktardaki selenyum sayesinde  tümörle mücadelede etkilidir. Bunun dışında erkeklerde sık görülen prostat sorunu için de bulunmaz şifa kaynağıdır. Prostat sorunu olanlar mutlaka yumurta tüketimini arttırmalıdırlar.

Yumurtanın Zarar Var Mı?

YUMURTA KOLESTEROLÜ YÜKSELTİR Mİ?

"Çocuk yaştakilerle ileri yaşlardaki insanların yumurta tüketmesi arasında tabii ki fark var. Büyüme çağındaki kişi ihtiyaç duyduğu proteini yumurtadan alır. Yani yumurtanın protein kısmından faydalanır. Yetişkinlerin tüketmesi durumunda ise yumurtanın antioksidan kısmı kendisine fayda sağlar. Ancak her şeyin aşırısı zarardır. O yüzden dengeli ve ihtiyaç kadar yenilmeli."

Yumurtanın kolesterolu artırdığı algısının doğru olmadığına dikkati çeken uzmanlar, hekimlerin yumurta tüketimini tavsiyesi etmesiyle bu algının son yıllarda değiştiğini de sözlerine ekledi.

YUMURTA SARISININ FAYDALARI

Yumurta; kabuğu, beyazı ve sarısı olarak üç kısımdan oluşur ve besin değeri en fazla olan kısmı yumurta sarısıdır. A, K, D, B12, B6 ve birçok diğer değerli mineral ve elementler bu kısmında yer alırlar. Örnek verecek olursak kalsiyumun %90’ı yumurta sarısındadır, aynı şekilde Demirin %93’ü yine yumurta sarısında bulunur. 13 farklı maddeyi içeren yumurta sarısına bu perspektiften bakıldığında inanılmaz derecede etkili bir besin kaynağı olduğunu söyleyebiliriz.

YUMURTA AKININ FAYDALARI

Yumurta akı genelde cilt sağlığı için çok faydalıdır, bu yüzden kozmetik ürünlerde bol miktarda kullanılır. Cilt sağlığı için yapılan maskelerde kullanılmaktadır. Bunun yanında çiğ süte karıştırılarak da tüketilebilir. Çiğ sütle birlikte tüketildiğinde balgam sökücü özelliğinin olduğuna inanılır.

Yumurta Besin Değeri

YUMURTANIN BESİN DEĞERİ

1 orta oy çiğ yumurta (44 gr)

63 kalori
4 gr yağ
32.6 mg omega 3 yağ asidi
505 mg omega 6 yağ asidi
110 mg kolin
33.4 gram su
186 mg kolesterol (günlük ihtiyacın %62’si)
5.5 gr protein (günlük ihtiyacın %11’i)
214 IU A vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
15.4 IU D vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
0.4 mg E vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)
0.2 mg riboflavin (günlük ihtiyacın %2’si)
0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %3’ü)
20.7 mcg folat (günlük ihtiyacın %5’i)
0.6 mcg B12 vitamini (günlük ihtiyacın %9’u)
23.3 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %2’si)
0.8 mg demir (günlük ihtiyacın %4’ü)
5.3 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %1’i)
84 mg fosfor (günlük ihtiyacın %8’i)
59 mg potasyum (günlük ihtiyacın %2’si)
61.6 mg sodyum (günlük ihtiyacın %3’ü)
0.5 mg çinko (günlük ihtiyacın %3’ü)
13.9 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %20’si) içerir.

YUMURTA ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Buzdolabında saklanmayan, sıcakta uzun süre bekletilen yumurtalar birçok rahatsızlığa neden olabilir. Sindirim sisteminde rahatsızlık görülebilir yada alerjik reaksiyonlar oluşabilir.

Kolesterolü yüksek olan kişiler de aşırı miktarda yumurta tüketmemelidir.

ÇİĞ YUMURTA YENİR Mİ?

Tüm yiyecekler pişince besinlerin bir kısmı dür. Çiğ yumurtadaki vitaminler de pişmiş yumurtadan birazcık daha fazladır. Ancak bu durum protein için geçerli değildir. Çiğ yumurtadaki protein vücutta tam olarak sindirilmez. Üstelik çiğ yumurtada salmonella ve başka bakteriler olabilir ve besin zehirlenmesi riski yüksektir. Bu yüzden çiğ yumurta yemek doğru değildir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı