Hipertansiyon nasıl geçer: Yüksek tansiyon değeri kaçtır & ne iyi gelir?

İnsan vücudundaki damarın içerisinde yer alan kanın, damar duvarına doğru gerçekleştirdiği yüksek basınçla kendini gösteren Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) belirtileri nelerdir? Damarlarda tıkanma, yırtılma ya da genişleme gibi hasarlara sebebiyet veren Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) nedenleri nelerdir? İşte, günümüz koşullarına bağlı olarak sıklıkla görülebilen Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) tedavisi...

Hipertansiyon nasıl geçer: Yüksek tansiyon değeri kaçtır & ne iyi gelir?
Hipertansiyon nasıl geçer: Yüksek tansiyon değeri kaçtır & ne iyi gelir?
GİRİŞ 01.08.2019 15:58 GÜNCELLEME 01.08.2019 15:58
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon); çok uzun bir zaman dilimi süresince olumsuz etkilerini göstermeksizin sessiz bir şekilde insan vücudunun kalp ve damar sistemi, böbrek ve beyin gibi organlarında tahribatlar meydana getirebilmektedir. İnsan sağlığını tehdit etmesi açısından özellikle dikkate alınması, erken teşhis ve tedaviye başvurulması gereken bir sağlık problemi olan Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) belirtileri nelerdir? Vücutta kan dolaşımı faaliyetinin gerçekleşebilmesi için gereken basıncın normalin üzerinde seyretmesi şeklinde tanımlanan, ilerleyen vakalarda beyin kanaması yahut felç gibi rahatsızlıklara zemin hazırlayabilen Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) tedavisi nedir? İşte, pek çok değişkene bağlı olarak oluşum gösterebilen, fakat ağırlıklı olarak genetik faktörlerden ve aşırı tuz tüketiminden kaynaklı olarak meydana gelebilen Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) nedenleri...

 

 

Kireçlenme nedenleri, nasıl geçer! Kireçlenme belirtileri ve tedavisi!

HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) NEDİR?

 

 

Tanımsal olarak Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon); tansiyon ya da kan basıncı, kalbin kanı pompalarken damar duvarında oluşturduğu basınçtır mm cıva (Hg) olarak ifade edilir. Bu basıncın istenilen değerlerin üzerinde olması durumudur.

Hipertansiyon (yüksek kan basıncı) kalp krizi, felç, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği, gibi komplikasyonların gelişmesine katkıda bulunan hem erkeklerde hem de kadınlarda yaşam süresini kısaltan bir hastalıktır. Toplumdaki erişkinlerin yaklaşık yüzde 25’ inde bu hastalık görülmektedir.

hipertansiyon belirtileri

HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yüksek tansiyonu olan çoğu insan, kan basıncı okumaları tehlikeli derecede yüksek seviyelere ulaşsa bile, hiçbir belirti veya semptom göstermez.Yüksek tansiyon hastası pek çok kişi tansiyon sorununu ancak rutin olan kontroller sonucunda anlayabilir.  

Yüksek tansiyonu olanların bazılarında baş ağrısı, nefes darlığı veya burun kanaması olabilir, ancak bu belirti ve semptomlar spesifik değildir ve genellikle yüksek tansiyon ciddi veya yaşamı tehdit eden bir aşamaya ulaşana kadar meydana gelmez. Rutin bir kontrol yapılmayan tansiyon hastalarında ilerleyen zamanlarda böbrek ve kalple alakalı sağlık sorunları gelişebilir.

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) belirtileri arasında ilk olarak baş ağrısı bulunmaktadır. Yüksek tansiyon hastalarında meydana gelen baş ağrısının yeri çok tipiktir ve ense kökünde ağrıya neden olur. Bu nedenle ense ağrısı şikayeti bulunuyorsa mutlaka tansiyonun ölçülmesi gerekir. İkinci görülen şikayet ise burun kanamasıdır. Ancak burun kanaması da nadiren rastlanan şikyetlerden bir tanesidir.

hipertansiyon nedenleri

HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) DEĞERLERİ NELERDİR?

120/80 mm Hg’den düşük kan basıncı normal kabul edilir. Kan basıncı 130/80 mm Hg veya daha yüksek olarak kabul edilir. Rakamlarınız normalin üstünde fakat 130/80 mm Hg’nin altındaysa, yüksek tansiyona girersiniz. Bu, yüksek tansiyon geliştirme riski taşıdığınız anlamına gelir.

hipertansiyon tedavisi

HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) NEDENLERİ…

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) nedenleri arasında ilk sırayı genetik yatkınlık yani kalıtım almaktadır. Ardından gelen nedenler ise tamamen kişinin yaşama biçimi ile alakalıdır.

Sağlıksız beslenme ve dolayısıyla obezite durumları, stres, uyku bozuklukları, sigara, aşırı tuz tüketimi, alkol ve hareketsiz bir yaşam tarzı diğer nedenler olarak gösterilebilir.  

Öte yandan Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon), 50 yaşın altındaki grup ele alındığında erkeklerde daha sık görülmektedir. Bununla birlikte, 55 yaşından sonra ise kadınlarda görülme sıklığı daha fazla olmaktadır.

yüksek tansiyon nedenleri

HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) ZARARLARI NELERDİR?

*Kalp krizi ve yetmezliği,

*Böbrek hasarı gibi hastalıklar,

*Ateroskleroz (Damar sertliği),

*Gözlerde görme kaybı,

*Beyin kanaması ve felç.

yüksek tansiyon belirtileri

HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Tansiyonunuzu eczanede ya da gittiğiniz bir klinikte kontrol ettirebilirsiniz. Hipertansiyon tanısı ve teşhisi için iç hastalıkları uzmanı (dâhiliye uzmanı), kardiyolog, aşırı durumlarda ise böbrek hastalıkları uzmanına (nefrolog) başvurmalısınız.

yüksek tansiyon tedavisi

HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) tedavisinde hedeflenen nokta, kan basıncını 140/90 mm hg altına düşürmekten geçer. Şayet bu rahatsızlığa yakalanan kişide şeker hastalığı, böbrek yetersizliği ve organ hasarı var ise kan basıncının daha düşük olması hedeflenir. Hipertansiyon tedavisi esnasında yaşam tarzında birtakım değişikliklere gidilmesi, düzenli olarak egzersiz yapılması, devamlı surette kilo kontrolünün sağlanması, aşırı tuz tüketiminden kaçınılması son derece önemlidir. Tüm bunların yanı sıra Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) tedavisini büyük bir ölçüde ilaç tedavisi oluşturmaktadır.

-Tuz Tüketimi Sınırlandırın, Aşırı Tuz Kullanmaktan Kaçının:

Kalp sağlığı için günlük tuz tüketiminin 5 gr’ı yani 1 silme tatlı kaşığını geçmemesi önerilmektedir. Türkiye'de: Kişi başı ortalama tuz tüketimi 14.8 gr'dır. Tükettiğimiz tuzun %30'u ekmekten gelmektedir.

-Egzersiz Yapmaya ve Düzenli Hareket Etmeye Özen Gösterin:

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) hastalığında davetiye çıkarmamak açısından hareketli olun ve kilonuzu kontrol altında tutun. Her gün yarım saat tempolu yürüyüş yapın. 

-Sağlıklı Beslenmeye Ağırlık Verin:

Daha çok meyve, sebze, potasyum ve tam tahıl tüketmeye gayret edin. Diğer taraftan tuz, doymuş ve trans yağ tüketimini azaltın. 

-Alkol ve Sigara Tüketimini En Aza İndirgeyin:

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) hastalığından kurtulmak için alkol tüketimini sınırlandırın. Kadınlar günde 1 bardak, erkekler günde 2 bardaktan fazla alkol tüketmemelidir. Bununla birlikte Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) hastalığının önüne geçebilmek için mümkünse sigarayı bırakın.

HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) NEDEN OLAN YİYECEKLER/BESİNLER NELERDİR:

1)Şeker ve şekerli besinler: Tüketim miktarına bağlı olarak tansiyonu yükseltip kalp hastalıklarını da tetikleyebilir.

2)Alkol ve Sigara: Hipertansiyonunuz var ve düzenli alkol veya sigara tüketiyorsanız bu alışkanlığınızdan da yavaş yavaş uzaklaşmanızda fayda var.

3)Tuz ve tuzlu besinler: Hipertansiyonlu kişilerin yemeklerine tuz ilave etmemeleri ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmaları gerekir.

4)Margarin ve tereyağı: Margarin ve tereyağının direk tansiyonu yükseltici bir etkisi yoktur ama araştırmalar doymuş yağ oranı yüksek olan bu yağlar yerine zeytin yağı tüketenlerde hipertansiyonun daha düşük seviyede olduğu gözlenmiştir.

5)Kolalı içecekler: İçeriğinde bulunan hem yüksek oranda şeker hem de meyankökünden dolayı vücutta sodyumun tutulmasına neden olabilmekte ve bu nedenle tansiyonu yükseltmektedir.

YORUMLAR 6
  • Melike 4 yıl önce Şikayet Et
    Baya halsiz bir gün ayran yapıp içicektim tuzu aşırı seven bir insanım tansiyonum hiç çıkmazdı ayrana baya bi tuz attım o günden sonra 6 gün boyunca sık sık baş ağrım ve göğüs ağrım oldu 7. Gün doktora gittiğim gün hiç ağrım yoktu ve tansiyonum gayet iyi çıktı galiba tansiyondan dolayı başım ağrıyordu bi fikri olan cevap verebilir mi?
    Cevapla
  • serkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Herşey iyi güzel de Margarini bilmem ama tereyağı yüksek tansiyonun naş sebeplerindendir. Bende yüksek tansiyonu tereyağı tetikledi ve bu yaşıma kadar düşük tansiyonum vardı ama şimdi yüksek tansiyonla boğuşuyorum.Sebebi;tereyağı,peynir,kaymak ve kaymaklı tava yoğurdu oldu.Üstelik zayıfım.Spor yapıyorum.Ama bu gıdalar mahvetti beni.
    Cevapla
  • Smt 3 yıl önce Şikayet Et
    Abicim alerjin varsa tıp ne yapsın benim tanıdığım bütün insanlar dediklerini yiyor hiçbirinde tansiyon sorunu yok.Sen ya kalitesiz yemişsin ya da çok abartmışsın tereyağını herkes yiyor çok yersen tabi tansiyonun yükselir.Margarine gelince sağlıklı doğal bir yağ bile değil .Sende hipertansiyon rahatsızlığı çıktıysa ne yersen ye o tansiyon yüksek çıkar.Tereyağı tetiklemişmiş doktor mübarek
    Cevapla
  • Gaziantepliler 5 yıl önce Şikayet Et
    Tansiyon, Hipertansiyon!!! Neden Türkçe'si varken İngilizce? Kann Basıncı, Yüksek Kann Basıncı.
    Cevapla
  • faruk 5 yıl önce Şikayet Et
    ingilizce değil kardeşim tıptaki adı
    Cevapla
  • zafer gülten 5 yıl önce Şikayet Et
    damar tıkanıklığı ve tansiyonu olanlar---alıç sirkesi içine birkaç diş sarımsak atıp günde 2-3 yemek kaşığı içsin,hem damar tıkanıklığına,hem tansiyona çok iyi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün
'Türkler ilk savaşı kazandı' Bulgar dergisi KAAN, F-35 ve S-400'leri yazdı