E vitaminin faydaları nelerdir? Hangi gıdalardan E vitamini alınır?

Kalp rahatsızlıkları ya da kanser gibi ölümcül hastalıklardan korunmak için ihtiyaç duyulan E vitamini nasıl sağlanır? Antioksidan etkisiyle tanınan E vitamininin faydaları saymakla bitmiyor. Vücudun temel ihtiyaçlarından biri olan bu vitamin doğal kaynaklardan alabileceğiniz gibi tüketmiş olduğumuz çeşitli besinlerden de alabilirsiniz. İşte E vitaminin bilinmeyen tüm faydaları...

E vitaminin faydaları nelerdir? Hangi gıdalardan E vitamini alınır?
E vitaminin faydaları nelerdir? Hangi gıdalardan E vitamini alınır?
GİRİŞ 03.12.2018 12:47 GÜNCELLEME 03.12.2018 12:51

E vitamini, kalp-damar sağlığını koruyan ve kanseri önleyen antioksidan özelliğine sahip temel vitaminlerden biridir. Vücudun ihtiyacı olan E vitaminini alamaması, cildin güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmasız kalmasına ve vücudumuzda bulunan serbest radikallerin hücre yapısına zarar vermesine neden olabilir. Antioksidan etkisiyle tanınan E vitamini toksin maddelerin olumsuz etkilerini azaltır. Kan dolaşımını güçlendirir. Katarakta karşı koruyucudur. Yaşlanmaya bağlı hafıza sorunlarını azaltır. İşte E vitamininin hakkında bilinmeyenler...

 

 

E VİTAMİN EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ

E vitamini eksikliği çok ciddi bir problemdir ve bazı belirtiler ile kendini belli eder. Bunlardan bazıları;

 

 

Bağışıklı sisteminde zayıflama,
Görme ile ilgili problemler yaşama,
Kas oranında düşüklükler,
Denge merkezinde sıkıntılar,
Sindirim sisteminde sıkıntılar,
Saç dökülmesi.
Kemik ve kas ağrısı
Hareket yapma isteğinin azalması
Cilde kuruma ve tahrişlik
Adale kısımlarında baskı hissetme
Ellerde ani çatlama

E VİTAMİNİ BULUNAN GIDALAR

Buğday tohumu yağı, ayçiçek yağı, mısır ve soya gibi bitkisel yağlar E vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca günde 1 avuç badem, fıstık veya fındık gibi kuruyemiş tüketmek ihtiyaç duyduğunuz E vitaminini fazlasıyla sağlar. Kahvaltılık tahıllar ve koyu yeşil yapraklı sebzeler E vitamini için en iyi kaynaklar arasındadır. 

Aşağıda E vitamini içeren bazı besinleri bulabilirsiniz ancak bu liste E vitamini içeren gıdaların tam listesi değildir. Listelenen gıdaların bazıları yüksek doymuş yağ, kalori ve kolesterol içerdiğinden herkes için uygun olmayabilir. Sizin sağlık koşullarınıza uygun ve E vitamini bakımından zengin beslenme programı için bir uzmana danışabilirsiniz.

E VİTAMİNİN FAYDALARI NELERDİR?

1. Damar sertleşmesini önler.

2. Kalp krizinden korur.

3. Göz sağlığını korur.

4. Hafızayı güçlendirir.

5. Damar tıkanıklığına bağlı ağrıları dindirir.

6. Yaralarınızın hızla iyileşmesini sağlar.

7. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

8. Kıkırdak vb. özel dokuların oksidatif tahribini azaltılır.

9. Kanserden korur

EV YAPIMI E VİTAMİNİ NASIL YAPILIR?

E vitamini, bazı vücut fonksiyonları için önemli rol oynayan besin maddesidir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici, sağlıklı saç ve cilt bakımı için yardımcıdır. Dr. Feridun Kunak, kolesterol düşürücü, hücreleri yenileyici, vücut direncini güçlendiren, kulak çınlamalarına iyi gelen ev yapımı E vitamini yapımını ekrana getirdi. İçerisinde ay çekirdeği ve zeytinyağı olan E vitamini yapımını izleyicilere aktaran Kunak, günde bir saat güneşte bekletip on beş gün sonra sabahları bir çorba kaşığı içilmesini önerdi.

Günde ne kadar E vitamini alınmalıdır?

14 yaş üstü yetişkinler günde 15 mg, hamile kadınlar günde 15 mg ve emziren kadınlar ise günde 19 mg E vitamini almalıdır. Çocukların günlük E vitamini ihtiyacı ise şöyledir:

0-6 aylık: 4 mg
7-12 aylık: 5 mg
1-3 yaş: 6 mg
4-8 yaş: 7 mg
9-13 yaş: 11 mg

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı
Ahmet Mahmut Ünlü'nün İsmailağa Cemaati'yle tüm ilişiği kesildi!