Sinüzit belirtileri ve tedavisi neler? Sinüzit neden olur, nasıl geçer?

Sinüzit, kafadaki sinüs olarak adlandırılan boşlukların herhangi bir sebeple tıkanması durumunda iltihaplanma yahut enfeksiyon meydana gelmesidir. %80'inin uzman hekime başvurmadan kendiliğinden düzelebildiği Sinüzit belirtileri ve tedavisi! Akut ve Kronik olarak 2 kategoride incelenen Sinüzit neden olur, nasıl geçer?

Sinüzit belirtileri ve tedavisi neler? Sinüzit neden olur, nasıl geçer?
Sinüzit belirtileri ve tedavisi neler? Sinüzit neden olur, nasıl geçer?
GİRİŞ 02.01.2019 15:54 GÜNCELLEME 03.01.2019 20:58

Sinüzit, insan vücudundaki kafatasında yer alan ve ağırlığını azaltmaya yarayan sinüs adlı verilen hava boşlukların çeşitli faktörlerden ötürü tıkanması ve bozulması halinde iltihaplanma veya enfeksiyon oluşmasıdır. Sesin tınısını ayarlamaya yardımcı olan ve kafanın ağırlığını azalttığı için daha rahat hareket ettirmeyi kolaylaştıran sinüslerin inflamasyonu olarak belirtilen Sinüzüt, Akut ve Kronik olmak üzere 2 kategoride ele alınmaktadır. Sinüslerde yanak, alın, gözün etrafı ve geniz bölgesinde yer alan boşlukların havalanmasının bozulduğu bir sağlık problemi olan Sinüzit belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır? Kafatasında dolgunluk hissi, burun tıkanıklığı ve akıntısı, nefes alışverişinin güçleşmesi gibi belirtilerle kendini gösteren rahatsızlık olan Sinüzit neden olur ve nasıl geçer? Polip, burun kemiğinde eğrilik, tümör gibi hastalıkların da belirtisi olarak kronik sinüzit şeklinde oluşum gösterebilen sağlık problemi hakkında merak edilen tüm ayrıntılar...

 

 

SİNÜS NEDİR? SİNÜZİT NEDİR?

Sinüs nedir? Sinüs dediğimiz yapılar, burunun çevresinde sağında, solunda ve kaş üzerinde bulunan kafa kemikleri içerisindeki hava dolu boşluklardır. Bunlar başın hafifletilmesini ve insana ait sesin özellik kazanmasını sağlayan önemli bir organdır. Teneffüs ettiğimiz havayı nemlendirirler, ısıtırlar ve başın hafif kalmasını sağlarlar.

 

 

Sinüzit nedir? Sinüzit, kafadaki sinüs olarak adlandırılan boşlukların herhangi bir sebeple tıkanması durumunda iltihaplanma yahut enfeksiyon meydana gelmesi olarak tanımlanmaktadır.

SİNÜZİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sinüzit belirtileri nelerdir? Bir haftadan fazla devam eden nezlelerin büyük çoğunluğu sinüzit göstergesidir. Erişkinlerde burun tıkanıklığı, sarı-yeşil burun ve geniz akıntısı, yüz-diş-göz ağrısı ve öksürük en çok gözlemlenen belirtileridir. Çocuklarda huzursuzluk, inatçı öksürük ve geniz akıntısına bağlı kusma olabilir.

Sinüzit belirtileri nelerdir? Tüm yaş gruplarında kısmen daha az rastlanan belirtiler; ateş, yorgunluk, ağız kokusu, koku alma duyusunda azalma, boğaz ağrısı, bazen ses kısıklığıdır. Rahatsızlığın devamı sırasında ortaya çıkan alın ve gözde ağrılı şişlikler, çift görme ve genel durum bozukluğu da sinüzit belirtileri arasında yer alır.

sinüzit belirtileri ve tedavisi

SİNÜZİT NEDEN OLUR? SİNÜZİTİN NEDENLERİ…

Sinüzit neden olur? Sinüzit, soğuk algınlığı veya alerji nedeniyle başlayabilir. Bakteri ve solunum yolları enfeksiyonları veya zayıf bağışıklık sistemi sinüzite neden olabilir. Bazı durumlarda, kronik sinüzit, burun kanallarının yapısında veya sinüslerin normal şekilde boşalmasını önleyen nazal polip gibi bir büyümeyle ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.

Sinüzit nedenleri? Burun kemik eğriliği de, sinüziti tetikleyen en önemli etkenlerden biridir. Ayrıca büyük geniz eti, geniz akıntısı, saman nezlesi, alerjiler, kış aylarında soğuk ve kuru havaya maruz kalma, sigara içme, reflü, havada bulunan zararlı gazlara maruz kalma, , sinüslerdeki küçük kılların görevini yapmasını engelleyen tüm hastalıklar sinüzitin nedenlerindendir.

SİNÜZİT NASIL TEŞHİS EDİLİR? SİNÜZİTİN TANISI…

Sinüzit nasıl teşhis edilir? Bu hastalıktan şüphelendiyseniz mutlaka bir kulak, burun, boğaz hekimine gidip baş ağrısının sebebinin sinüzit olup olmadığını mutlaka ayırt etmeniz gerekmektedir. Sinüzitin tanısı klinik bir tanıdır. Yani başvurduğunuz hekimin sizin şikayetleriniz ve muayene bulgularını birleştirmesiyle konulur.

Sinüzit tanısı? KBB uzmanı ağız içi muayenenizde geniz akıntınızı görebilir ve en önemlisi günümüzde yaygın olarak kullanılan endoskop adını verdiğimiz aletlerle kameraları kullanarak burnunuzun içini, sinüslerin açıldığı bölgeleri değerlendirebilir.

sinüzit neden olur? sinüzit nasıl geçer

SİNÜZİT TÜRLERİ/ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Sinüzit türleri/çeşitleri şunlardır:

Akut sinüzit: Bu 4 haftaya kadar sürer ve en yaygın tiptir.

Subakut sinüzit: Semptomlar normal akut dönemden daha uzun sürer, 4 ila 12 hafta arasında.

Kronik sinüzit: 12 hafta sonra semptomlar devam eder veya sürekli olarak tekrar eder. Daha invaziv tedaviye ve muhtemelen ameliyatlara ihtiyaç duyabilir.

SİNÜZİT NASIL GEÇER, NE İYİ GELİR? SİNÜZİT TEDAVİSİ…

Sinüzit Tedavisi Nasıldır? Sinüzit tedavisi nedene yönelik yapılmaktadır. Akut sinüzitin tedavisi antibiyotikler ve burun açıcı ilaçlarla yapılıyor. Akut sinüzitte, temiz su ile hazırlanmış tuzlu-karbonatlı sular, eczaneden alınacak okyanus suları veya serum fizyolojikler yardımı ile burun yıkaması yapılarak sinüslerin ağızlarının temizlenmesine yardımcı olunabilir.

Sinüzit Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Eğer sinüzit kronik hale gelmişse ve sinüslerin burun içine açılan deliklerinde açılmayacak tıkanıklıklar oluşmuşsa ameliyatla tedavi etmek gerekir. Beraberinde çok ağır bir nazal alerji varsa ve ameliyat sonrası hastanın ilaç tedavisi ile durumu iyi takip edilmezse sinüzit tekrarlayabilir.

Sinüzit Nasıl Geçer? Burun bölgesinde ve boğazda sağlıklı mukoza oluşması için yeterli miktarda A vitamini almak gerekmektedir. Bu vitamini yumurta sarısı, yoğurt, yapraklı sebzeler, kabak, havuç, domates gibi besinlerden almanız mümkün. A vitamini mevcut sinüzite iyi geleceği gibi yayılmasını da engelleyecektir.

Sinüzite Ne İyi Gelir? *Naneli Buhar: Burnunuzu açmak ve rahatlatmak için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem naneli buhar solumaktadır. Bunun için bir tencerede su kaynatın. Kaynar suya nane yağı ve okaliptüs yağından birkaç damla damlatın. Başınızın üstüne bir havlu alarak bu yağların buharını burundan çekin. Buhar mukozanın yatışmasına ve sinüs ağrılarının azalmasını sağlar.

Sinüzit Nasıl Geçer? *Zerdeçal ve Zencefil: Hintlilerin yaygın olarak kullandığı harika, kokulu bir baharattır. Zerdeçal doğal anti-inflamatuar özellikler içeriyor ve antioksidanlar açısından da zengindir. Zencefil ile kombine edildiğinde ve sıcak çayı demlendiğinde, bu kombinasyon mukusun tıkanmış burun kanallarından gevşetilmesine, sinüs basıncının rahatlamasına ve anında daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Günde 1 çay kaşığı balla birlikte 2-3 defa alınan taze zencefil suyunun yararlı olabileceği düşünülür.

Sinüzite Ne İyi Gelir? *Acı Biber: Acı biber sinüzit tedavisinde diğer etkili yöntemlerden birisidir. Aynı zamanda ağrı kesici rol oynayabilir. Acı bibere bir çay kaşığı bal karıştırın ve yiyerek tüketin.

Sinüzit Tedavisi? *Tuzlu su: Burun tıkanıklığı, başınızda büyük bir ağarlık yaratıyor değil mi?.. Burun tıkanıklığını açmak için tuzlu su formülünü deneyebilirsiniz. Sıcak su ile tuzu karıştırın ve bu karışımı iki burun boşluğunuza sıkın. Bu hem burnunuzu hem de başınızı rahatlatacaktır.

*Okaliptus Yağı: Okaliptüs yağını taşıyıcı bir bitkisel yağ yardımıyla seyrelttikten sonra alın ve baş bölgenize nazik hareketlerle masaj yaparak uygulayın. Okaliptüsün içerisindeki sineol adı verilen etken madde antiseptik etkiye sahiptir.

Sinüzit Nasıl Geçer? *Elma Sirkesi: Bağışıklık sistemini güçlendiren elma sirkesi, aynı zamanda sinüzit tedavisinde de kullanılmaktadır.Bir bardak suya birkaç kaşık elma sirkesi karıştırarak tüketmek solunum yollarını açtığı gibi sinüzit için oldukça faydalıdır.

Sinüzite Ne İyi Gelir? *Sarımsak: Bol sarımsakla hazırlanmış bir çorba tıkanmış burun yollarını açar ve boğazı yumuşatır. Sarımsak antioksidan özelliği ile solunum yolunu etkileyen hastalıklardan daha çabuk kurtulmanızı sağlar.

Sinüzit doğal bitkisel tedavi yöntemleri? *Limon Suyu: Bir limon suyunu sıkın. İçerisine limon suyu miktarınca su ilave edin. Hazırladığınız limonlu su karışımını üç günde bir burnunuzdan olabildiğince derine çekmeye çalışın. Bir ay boyunca üç günde bir olmak üzere, ara vermeden bu işlemi tekrarlayın.

sinüzitten kurtulmak için ne yapmak gerekir, sinüzitten korunmak için yapılması gerekenler

SİNÜZİTTEN KURTULMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR? SİNÜZİTTEN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER…

-Hastalık dönmelerinde uygulanacak burun yıkamaları burundaki ödemi azaltacak, burun akıntılarının daha kolay atılmasını sağlayacak ve dolayısıyla hastalığın çok daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Sinüzitten Kurtulmak İçin Ne Yapmak Gerekir? -Sigara içilmemeli, temiz havada alınmalıdır.

-Başınızın altına ilave yastık koyun ve başınız yükseltilmiş olarak uyuyun.

-Soğuk algınlıklarına karşı korunun.

-Her ne kadar mekanizması tam olarak anlaşılamamış olsa da ıslak saçlarla uzun süre kalmanın sinüzite neden olduğu bilinmektedir, bu nedenle banyodan sonra saçların iyice kuruduğundan emin olunmalıdır.

Sinüzitten Korunmak İçin Yapılması Gerekenler? -Tahriş edici maddeler ve toz, sigara dumanı, küf gibi alerjileri tetikleyen maddeler de sinüzite neden olabilir. Hava filtresi kullanmak burnu bu tür maddelere karşı koruyabilir.

-Bağışıklık sisteminizi güçlü tutun. İyi bir uyku uyuyun, sağlıklı, vitamin ve minerallerden zengin beslenin.

-Beslenme desteği sağlanmalı ve eksik olan vitamin ve minarellerle desteklenmelidir. Özelliklede A, C, D ve E vitaminleri, selenyum, çinko ve magnezyum bunlardan bazılarıdır.

Sinüzitten Kurtulmak İçin Ne Yapmak Gerekir? -Bulunduğunuz ortamın yeterince nemli olmasına özen gösterin. Kuru mekanlardan uzak durun. Evde ya da iş yerinde nemlendirici cihaz kullanmak geniz yolunuzun kurumasını önleyebilir. Bu cihazların temiz olmasına, bakteri ya da küf içermemesine özen gösterin.

Sinüzitten Korunmak İçin Yapılması Gerekenler? -Sinüslerin ağzını tıkayacak nedenlerin önüne geçilmeli, burnumuzun açık kalmasını sağlamalı, sinüsleri örten mukozayı zararlı etkenlerden uzak tutmalıyız.

-Diş enfeksiyonları tedavi edilmelidir.

-Kuru ve soğuk havalardan korunun, direk rüzgara maruz kalmayın.

Sinüzitten Kurtulmak İçin Ne Yapmak Gerekir? -Sinüzit oluşmasında önemli nedenlerden birisi de dişlerdir. Diş köklerinde oluşan iltihap ya da çürükler sinüzite yol açabilir. Bu sebeple diş bakımınıza özen gösterin, düzenli olarak diş muayenesine gidin ve dişlerinizde şiddetli ağrı olması ya da tek taraflı burun akıntısı görülmesi durumunda hemen dişçiye görünün.

Sinüzitten Korunmak İçin Yapılması Gerekenler? -Reflü hastalığına yönelik önlemler alınmalıdır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor
205 milyon liralık vurgun! Banka denetiminde ortaya çıktı!