Gıda Zehirlenmesi belirtileri, nedenleri? Gıda Zehirlenmesi tedavisi!

Tüm yaş gruplarını etkisi altına alabilen Gıda Zehirlenmesi; temiz olmayan ve kullanma ömrü geçmiş gıdaların tüketilmesi halinde meydana gelmektedir. Bakteri, virüs ve parazit gibi faktörlerden kaynaklanabilen Gıda Zehirlenmesi belirtileri ve nedenleri nelerdir? Ölümcül sonuçlara yol açabilen Gıda Zehirlenmesi tedavisi!

Gıda Zehirlenmesi belirtileri, nedenleri? Gıda Zehirlenmesi tedavisi!
Gıda Zehirlenmesi belirtileri, nedenleri? Gıda Zehirlenmesi tedavisi!
GİRİŞ 04.02.2019 16:05 GÜNCELLEME 05.02.2019 09:20

En çok karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olan Gıda Zehirlenmesi, içerisinde parazit, bakteri ya da virüs gibi etmenlerin, zaman zaman da toksin veya kimyasal maddelerin bulunduğu gıdaların tüketilmesi sonucunda oluşum gösteren ciddi bir hastalıktır. Evde yahut dışarıda yeterli ölçüde temizliği sağlanmayan ve kullanma tarihi geçmiş olan besinlerin içerisinde yukarıda sıraladığımız faktörler yer alarak bu kişilerde ciddi komplikasyonlara sebebiyet verebilirler.

 

 

Peki, gıdaları depolama koşullarının elverişsiz olmasından kaynaklı da karşılaşılabilen, kişilerin aşırı derece su ile beraber iyonları da kaybetmesi şeklinde sonuçlanan Gıda Zehirlenmesi belirtileri ve nedenleri nedenleri? İşte, ağırlıklı olarak kusma ya da ishal gibi şikayetler eşliğinde kendini gösteren toplumda yaygın bir şekilde meydana gelen mide/bağırsak enfeksiyonu olan Gıda Zehirlenmesi tedavisi...

Gıda Zehirlenmesinde kusma ve ishal gibi şikayetlerin şiddeti arttıkça, su ve iyon kaybedeceğinden ötürü kişiler güçsüzleşebilmektedir. Bu nedenle öncelikli olarak yapılması gereken şey ise Gıda Zehirlenmesine maruz kalındığında ilgili sağlık kuruluşuna başvurmadan evvel bolca su tüketiminin gerçekleştirilmesi ve kaybetmiş olduğu sıvının telafisinin sağlanması gerekmektedir. Aynı zamanda uzman hekime görünmeden evvel hastalığın belirtilerini hafifletebilmek adına hastaya gazı alınmış soda ve tuzlu ayran içirilmesi önerilmektedir.

 

 

GIDA ZEHİRLENMESİ NEDİR?

->Gıda zehirlenmesi, toksin, kimyasal veya bakteri, virüs veya parazit içeren gıdaların tüketilmesi sonucunda oluşan ve ciddi sağlık riskleri yaratabilen bir hastalık durumudur. 

GIDA ZEHİRLENMESİ NEDENLERİ…

Gıda zehirlenmesi nedenlerinin en başında hijyen eksikliği gelir. Ellerini yıkamayan bir aşçının kirlettiği gıdada bakteriler ürer. Bakteriler de toksinler üretir ve böylece gıdayı tüketen kişi zehirlenir. Az pişmiş gıdalarda da çok sayıda bakteri bulunur, dolayısıyla az pişmiş gıdaları tüketmek de gıda zehirlenmesine neden olabilir.

Sıklıkla Salmonella, Shigella, E. Coli, S.aureus isimli bakteriler Gıda Zehirlenmesine neden olur. Bazen tarım ve böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, zehirli mantarlar zehirlenmeye neden olur. Gıda zehirlenmesinin nedenleri; çiğ kümes hayvanları, pastorize edilmemiş süt, kırmızı et ve arıtılmamış su aracılığı ile bulaşan Kampilobakter mikrobudur. Salmonella pastorize edilmemiş sütten, yumurta ve çiğ yumurta ürünlerinden, çiğ etten ve kümes hayvanlarından bulaşmaktadır.

gıda zehirlenmesi nedenleri

GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gıda Zehirlenmesinin belirtileri aşağıdaki gibidir:

-Baş Ağrısı

-Kas ağrıları

-İshal

-Yorgunluk hissi

-Dışkıda kan görülmesi

-Ateş

-Mide bulantısı ve mide krampları

-İştah Kaybı

-Kusma

gıda zehirlenmesi belirtileri

GIDA ZEHİRLENMESİ HANGİ DURUMLARDA MEYDANA GELİR?

*Gıda zehirlenmelerinin olması için,

-Gıdanın mikroorganizmanın üremesine uygun olması ve uygun ısıda yeterli süre bekletilmiş olması,

-Mikroorganizma veya toksin gelişmiş gıdanın yenilmiş olması gerekir,

-Gıdada zehirlenme yapacak mikroorganizmanın ortamda bulunması,

-Gıdada mikroorganizmanın veya toksinin yeter düzeyde çoğalmış olması,

gıda zehirlenmesi tedavisi

GIDA ZEHİRLENMESİNDE HANGİ DURUMLARDA ACİLEN DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKİR?

*38,5 C°'den yüksek ateş var ise

*Ağız kuruluğu ve az idrara çıkma gibi ciddi sıvı kaybı ya da kanlı ishal durumunda

*İshal 3 günden fazla devam ederse

*Görme ve konuşma zorluğu yaşıyorsanız

GIDA ZEHİRLENMESİNDE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

->Hamile kadınlar: Hamilelik sırasında, metabolizma ve dolaşımdaki değişiklikler, gıda zehirlenmesi riskini artırabilmektedir. Hamilelik sırasında reaksiyonunuz daha şiddetli olabilir. Nadiren de olsa, bu durum bebeği de etkileyebilir.

->Kronik hastalığı olan insanlar: Diyabet, karaciğer hastalığı veya AIDS gibi kronik bir hastalığa sahip olmak veya kemoterapi almak kişiyi gıda zehirlenmesi karşı savunmasız bırakabilmektedir.

->Yaşlı yetişkinler: Yaşlandıkça, bağışıklık sistemi gerektiği şekilde hızlı reaksiyon gösterememektedir.

->Bebekler ve küçük çocuklar: Bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmemiş olduğu için gıda zehirlenmelerine karşı savunmasızdırlar.

HANGİ BESİNLER DAHA FAZLA GIDA ZEHİRLENMESİNE NEDEN OLMAKTADIR?

*Mikrop taşıyan kırmızı et ya da tavuk, kirli su, mayonez, çiğ veya az pişmiş et, yumurta, balık ve istiridye ve benzeri içeren gıdalar dünyada en sık gıda zehirlenmesine sebep olarak yiyecekler arasında bulunmaktadır.

*Gıdalar paketleme aşamasında veya raflarda/dolapta uzun süre beklemekten dolayı da bozulmaktadırlar. Özellikle son kullanma tarihlerini kontrol etmeden yememeye özen göstermenizi öneriyoruz.

GIDA ZEHİRLENMESİNİ ÖNLEMEK/KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

Her kullanımdan sonra besinleri hazırlarken kullanılan tüm araç gereçler ve yüzeyler deterjanlı sıcak su ile yıkanıp iyice durulanmalıdır.

Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Sebze ve meyvelerin temizliğinde kesinlikle deterjan gibi kimyasal maddeler kullanılmamalıdır.

Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

Her türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisi okunmalı, üretim ve son kullanma tarihi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından üretim izni olup olmadığı ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

Yiyecekler satın alındıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir.

Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekler, hızla soğutularak yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklanmalıdır.

Dondurulmuş besinler, buzdolabı sıcaklığında veya mikrodalga fırında çözdürülerek kullanılmalı, çözdürme işlemi oda sıcaklığında veya kalorifer, soba üstüne bırakılarak kesinlikle yapılmamalıdır.

Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır.

Besinleri hazırlama, pişirme ve servisinde kişisel hijyen kurallarına uyulmalı, eller yemek hazırlamadan önce mutlaka iyice yıkanmalı, tuvalet sonrası el temizliğine özen gösterilmelidir.

Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinler uygun süre ve sıcaklıklarda pişirilmeli, pişmiş yemekler oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletilmemelidir.

GIDA ZEHİRLENMESİ TEDAVİSİ NASILDIR?

Gıda Zehirlenmesi tedavisi şu şekildedir:

->Kusma ve ishal ile kaybedilen sıvıların tekrar vücuda alınması gerektiği için arada bir su içmek yerine, bol suyu içerek dehidrasyonu (sıvı kaybını) önlemek önemlidir.

->Tansiyon düşüklüğü var veya ishal şiddetli ise ishal ve kusma ile kaybedilen sıvı ve minareller için hastaya serum tedavisi uygulanır. Hastalık çoğunlukla birkaç günde hızlı bir şekilde iyileşir. Antibiyotik tedavisine mikrobun saptanmasından sonra başlanır.

->Gıda zehirlenme olaylarının çoğu birkaç gün içinde geçebilir. Şiddetli vakalarda, bazı bakteriyel enfeksiyon türleri için antibiyotik verilebilir. İyileşme süresi enfeksiyonun türüne, söz konusu kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna ve diğer rahatsızlıkların bulunup bulunmadığına bağlı olarak değişir. İshal ve kusma nedeniyle vücudun kaybettiği su düzenli olarak alınan temiz içme suyu, sulandırılmış meyve suyu ya da açık çay içilerek telafi edilmelidir.

-Ayrıca aşağıda sıralanmış olan tavsiyeleri uygulamak da hızlı bir şekilde iyileşmeye yardımcı olabilmektedir:

Başlangıç olarak küçük, hafif ve yağsız yemekler yemek,

Mümkün olduğunca dinlenmek,

Alkol, kafein, gazlı içecekler, baharatlı ve yağlı gıdalardan kaçının çünkü bunlar kişiyi daha kötü hissettirebilmektedir.

DOĞAL VE BİTKİSEL GIDA ZEHİRLENMESİ TEDAVİ YÖNTEMİ!

Gıda zehirlenmesi genellikle yenilen gıdalardan sonra meydana gelir. Gıda zehirlenmesinde halsizlik, yorgunluk kusma ve ishal gibi belirtiler oluşur. Dr. Feridun Kunak, gıda zehirlenmelerine engel olan etkili karışım tarifini paylaştı. Ilık suyun içerisine kil koyup karıştırılmasını söyleyen Kunak, karışımın hemen içilmesi gerektiğini aktardı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi