Diken üzümü nedir? Faydaları nelerdir nasıl tüketilmelidir?

Genellikle kuzey yarım kürede ılıman bölgelerinde yetişen diken üzümü karaciğer ve safra kesesini tamamen temizliyor. Sağlık açısından bir çok faydası bulunan diken üzümü derimsi yapılı, açık yeşil renkli oval biçimli, yapraklarının kenarları kızılımsı renkli ve batıcı dişli olur. Peki diken üzümünün faydaları nelerdir?

Diken üzümü nedir? Faydaları nelerdir nasıl tüketilmelidir?
Diken üzümü nedir? Faydaları nelerdir nasıl tüketilmelidir?
GİRİŞ 19.02.2019 10:03 GÜNCELLEME 19.02.2019 10:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Avrupa'da ve ülkemizde ormanların açıklık yerlerinde ve çitlerde yetişen diken üzümü  birçok sağlık yararına sahip bir bitkidir. Diken üzümü antibakteriyel, anti-fungal ve anti-protozoal özelliklere sahiptir. Bakterilerin insan hücrelerine bağlanmasını ve enfeksiyona neden olmasını önler. Bu bitki, boğaz ağrısı, tıkanıklık, sinüzit ve bronşit gibi genel rahatsızlıkların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

 

 

Diken Üzümü

İŞTE DİKEN ÜZÜMÜNÜN TÜM FAYDALARI

 

 

Karaciğer ve safra kesesi temizler hastalıkları iyileştirir.
Ateşi düşürür.
Hazım bozukluklarını giderir.
Bağırsak iltihaplarını tedavi eder.
Öksürüğü keser.
Mideyi kuvvetlendirir.
İştah açar.
Ağız yaralarını iyileştirir.
Kan dolaşımını düzenler.
Yüksek tansiyonu düşürür.
Siyatik, romatizma ve eklem ağrılarını giderir.

DİKEN ÜZÜMÜNÜN KULLANIM ŞEKLİ!

Diken üzümünün Kafkas bölgesinde yabani şekilde üç türü vardır. Sadece Berberis vulgaris türü tıpta kullanılır. Sivas’ta, meyvesinden Kara aş adı verilen bir tatlısı yapılır. Bitkinin yararlarını sağlamak için, gövde veya kök kabukları kullanılır. Diken üzümünün gövde kabukları ile kök kabukları aynı zamanlar içinde, bitkiden soyularak alınıp kurutulur. Bir tatlı kaşığı kadar kurutulmuş kabuk bir bardak su içine konularak, suyu kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra ateş üzerinden alınarak 15 dakika kadar soğuması beklenir. Bu şekilde hazırlanan diken üzümü bitki suyu, her gün üç defa birer bardak içilir.

Diken Üzümü Nasıl Tüketilmeli

TOPLANMA VE SAKLAMA KOŞULLARI

Kadın tuzluğu bitkisinin gövde yada kök kabukları için; ilkbahar başında ya da sonbaharın sonuna doğru toprağı kazılıp bitkinin kökü çıkarılır ve soyularak kabuğu alınır. Gözde kabukları da aynı dönemlerde bitki soyularak alınır. Bu kabuklar gölgelik bir yerde özenle kurutulur. Kurutulduktan sonra kullanılacak hale gelir.Yaprakları ilk çıktığı zaman taze iken dalında yenile bilir.Meyveler kızardıktan sonra dalından yenir yada toplanıp şurup veya reçel apılarak enmektedir. Kurutulmuş meyvelerinden de çay yapılarak yararlanılmaktadır.

DİĞER İSİMLERİ

Karamuk, Sarıçalı, Çoban tuzluğu, İt tuzluğu, Ekşimen, Garamık, Zibike, Çoban ekmeği, Tavşan ekmeği, Kızamık 

Uyarı: Hamileler kadın tuzluğu bitkisini kesinlikle kullanmamalıdır.

Diken Üzümü Nedir?

YORUMLAR 1
  • asdfghjkl 5 yıl önce Şikayet Et
    bu kurucum da her yer de karşıma çıkıyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız