Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik çayının tarifi ve bilinmeyen yararları

Mutfakların eksik olmayan baharatı kekik özellikle et ile birlikte buluştuğunda damaklarda lezzet şöleni oluşturuyor. Uzmanlar tarafından tüketimi ısrarla önerilen kekiğin faydaları saymakla bitmiyor. Bin bir derde deva olan kekik potasyum, kalsiyum, demir, manganez, selenyum ve magnezyum açısından ise çok zengindir.

Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik çayının tarifi ve bilinmeyen yararları
Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik çayının tarifi ve bilinmeyen yararları
GİRİŞ 21.02.2019 09:41 GÜNCELLEME 21.02.2019 09:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Et ve tavuk pişirirken sıklıkla kullandığımız kekik otunun aslında sağlığımıza bir çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Cilt sağlığından yüksek tansiyona, kolesterolden saç sağlığına ve kalp sağlığından akciğer sağlığına kadar çok geniş bir alanda sağlığımızı korumaktadır. Peki bu kadar sağlıklı ve lezzetli olan bir baharatın çayını yapmayı denediniz mi? Aromalı kokusu ve lezzetli tadı ile yemeklerin vazgeçilmezi olan kekiğin bilinmeyen faydaları

 

 

KEKİĞİN FAYDALARI NELERDİR?

İçerdiği bileşenler sayesinde boğaz ağrısına iyi gelen kekik çayı, öksürük ve bronşit gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.

 

 

Kekik çok iyi bir demir kaynağıdır. Demir, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır. Demir eksikliği anemiye neden olabileceğinden, günlük diyetinizde kekik içeren anemi önlenmesine yardımcı olabilir.

Eğer ağız kokusu probleminiz varsa, bundan kurtulmak için kekik çayı içebilirsiniz. Koku giderici özellikleri nedeniyle her geçen gün daha fazla hijyen ürünü kekiği bileşenlerinden biri olarak kullanmaktadır.

Kekik Neye İyi Gelir?

Cilt ve deri sorunları kırsal ve şehir alanlarından en sık yaşanan sorunların başında gelir. Kekik yardımı ile yapılan bitkisel ilaçlar ve yemeklerde kullanımı veya içecek olarak tüketilmesi cilt ve deri hastalıklarını önleyebilir. Çok miktarda uçucu yağ içeren kekik ve papatya karışımı egzama ve benzeri hastalıkları ortadan kaldırabilir.

Yine son yıllarda sayısı iyice artan meme kanserine yakalanma riskini azaltır. Kekik meme kanseri hücrelerinin yayılma hızını düşürebilir.

Sindirime yardımcı olan, şişkinlik, gaz ve hazımsızlık gibi durumlarda mideyi rahatlatır. Kekiğin içerisinde bulunan fenoller bir antispazmodik olarak görev yaparken, uçucu yağlar ise bağırsak krampını rahatlatır.

Kas ağrılarında kekik çayı içebileceğiniz gibi banyo suyunuza da ekleyebilirsiniz.

Diğer otlarla kombine edildiğinde saç sağlığı için mükemmel katkılar sağlayabilir. Kekik saçların yeniden çıkmasına yardımcı olduğu gibi saçların dökülmesine de engel olabilir.

Balla karıştırılıp içilen kekik çayının bağırsak parazitlerini yok ettiği bilinmektedir. Kekik çayının ağız gargarası olarak kullanılması durumunda diş ağrısına da iyi geldiği belirtilmiştir. Kekik çayının içerisine bir adet limon sıkılarak içilmesinin balgam söktürücü etkisi olduğu söylenmektedir.

Kekik mükemmel antibakteriyel özelliklere sahiptir, bu nedenle akneye neden olan bakterilerle savaşmada çok etkilidir. Kekik, çeşitli cilt problemlerine neden olan bakterileri ortadan kaldırarak cilt sağlığını korumaya yardımcı olur. Kekik esansiyel yağı su ile seyreltilebilir ve olgun cildi sıkılaştırmak için bir toner olarak kullanılabilir.

Kekik Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları

KEKİK ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kekik çayı hazırlamanın püf noktası, kekiği kaynar suya atıp kaynatmamaktır. Kaynatılan kekik besin değerini kaybeder. Bir demlikte kaynatılan su ateşten alındıktan sonra, bir fincan sıcak su için bir çay kaşığı kekik demliğe eklenmeli ve 10-15 dk. kadar demlemeye bırakılmalıdır.

Sonrasında limon eklenerek servis edilebilir. Günde 2-3 bardak yeni demlenmiş olarak, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan ve yudumlanarak içilebilir.

KEKİK ÇAYI ZAYIFLATIR MI?

Faydalarında da bahsettiğimiz gibi kekik çayı sindirim sistemine iyi gelmektedir ve kabızlığı giderici etkisi bulunmaktadır. Sırf bu özelliğine bakarak kekik çayının zayıflatıcı etkisi olduğunu düşünebilirsiniz. 

Kekik çayı sindirim sistemini düzene soktuğu için hızlı ve sağlıklın bir şekilde zayıflamanıza yardımcı olmaktadır.  

Aynı zamanda kekik çayının toksin atıcı etkisi olması vücutta ödem ve şişkinlik oluşmasına engel olur. Ödem adtıcı çayları içmek yerine evinizde her zaman bulunan kekikle zararlı toksinleri vücudunuzdan atabilir hızlı bir şekilde incelme fırsatı yakalayabilirsiniz. 

Kekik çayının antioksidan özelliği vücutta bulunan yağlarında yakılmasına yardımcı olacaktır. Kekik çayı zayıflatır mı diyorsanız size vereceğimiz cevap özetle: '' Kekik çayı zayıflatır'' olacaktır.

Kekik Çayı Zayıflatır Mı?

Kekik etkili bir antioksidandır. Anti-enflamatuar etkileri ile birlikte farklı türde kalp hastalığına yol açan kronik enflamasyon gibi kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için kullanılabilir.

Son yıllarda artan aklın bağırsak kanserini de önlemek için tüketilmesi gereken bitkilerin başında gelir.

KEKİK ÇAYININ OLASI YAN ETKİLERİ

Kekiğin her şekilde tüketimi güvenli olsa da sebep olabileceği alerjik reaksiyonlar konusunda dikkatli olunmalıdır.

Hamile kadınların kekik çayı tüketmesi düşük tehlikesi yaşamalarına sebep olabilir.

Emzikli kadınlar için herhangi bir çalışma ve bulgu olmadığından tüketimi önerilmez.
Kekik çayını düzenli olarak tüketmeye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kekiğin Besin Değeri

KEKİĞİN BESİN DEĞERİ!

Kekik  içerdiği besin değerleri  sayesinde  hem antioksidan hem de bakteri ve mikropları öldürücü antiseptik özelliklere sahip bir üründür. Mineral ve vitamin bakımından zengin bir ürün olan kekik suyu faydaları arasında sindirim sistemini düzenler, ağız ve diş eti hastalıklarına iyi gelir, hazımsızlığı önler ve adet sancılarını azaltması yer alır. Kekiğin  bu kadar faydalı bir ürün olmasında içerdiği magnezyum, lif, kalsiyum, potasyum İle A,K,E ve B6 vitaminleri oldukça etkilidir. 

2 çay kaşığı kekiğin besin değerleri  ise şu şekilde :

-Günlük kalsiyum ihtiyacının % 5’i
- Günlük K vitamini ihtiyacının %60’ı,
- Günlük lif ihtiyacının % 4’ü
-Günlük magnezyum ihtiyacının % 11’i,
- Günlük demir ihtiyacının ise % 20’si 3 gram kekik ile sağlanır.

YORUMLAR 1
  • M necati özçetin 4 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah harika bir mesaj ALLAH razı olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye en fazla yatırım yapan yabancılar belli oldu
Yerel seçim; Panorama; Son durum