Kramp ağrısı neden olur? Şiddetli kramp ağrısı nasıl geçer?

Kramp ağrısı, vücutta ağırlıklı olarak sırt, bacak ve kol bölgesinde çok çeşitli etkenlerden ötürü oluşum gösteren rahatsızlıktır. Çoğunlukla ciddi sorun teşkil etmese de kişilerin yaşam kalitesini bozabilen kramp ağrısı neden olur? Birden kasılan kasların hareket imkanını kısıtladığı şiddetli kramp ağrısı nasıl geçer?

Kramp ağrısı neden olur? Şiddetli kramp ağrısı nasıl geçer?
Kramp ağrısı neden olur? Şiddetli kramp ağrısı nasıl geçer?
GİRİŞ 12.03.2019 16:16 GÜNCELLEME 12.03.2019 19:08
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Toplumda yaygın bir biçimde görülen ve yaş grubu yahut cinsiyet fark etmeksizin şikayetçi olunan sağlık problemlerinin başını çeken kramp ağrısı, kabaca insan vücudunun çeşitli bölgelerinde yer alan kasların birdenbire kasılması sonucunda meydana gelmektedir. Ağrıya eşlik eden acı ile beraber pek çok kişiye sıkıntılı bir süreç yaşatan bu rahatsızlık, genel itibariyle kol, bacak, ayak veya iç organlarda kontrol edilemeyen kasılmalar şeklindedir. Peki, sıklıkla basit problemlerden kaynaklanabileceği  gibi kimi durumlarda da pek çok hastalığın habercisi olarak karşımıza çıkabilen kramp ağrısı neden olur? Hareket edildiği takdirde etkisini daha da artırdığı için gündelik yaşama gölge düşürebilen şiddetli kramp ağrısı nasıl geçer? 

 

 

KRAMP AĞRISI NEDİR?

Gün içerisinde hemen herkesin yaşayabileceği bir durum olan Kramp Ağrısı, diğer bir tabirle ''Doku Spazmı'' şeklinde de isimlendirilmektedir. Kramp Ağrısında, insan vücudunda bulunan kasların bir anda kontrol edilemeyen bir biçimde kasılması durumu görülmektedir. Bunun sonucunda kasların sertleşmesiyle beraber yoğun bir ağrı ve acı hissedilmektedir, fakat yaşanan bu kramplar çoğu zaman önemli bir sorun arz etmemektedir. Şu da unutulmaması gerekir ki şayet kramp ağrıları kendini devamlı tekrarlıyorsa ve gün geçtikçe daha da şiddetli bir hale dönüşmüşse muhakkak uzman hekime başvurulması gerekmektedir.

 

 

Ayak, bacak, el-kol, sırt, karın veya vücudun diğer bölgelerinde karşılaşılabilen kramp ağrısı sonucunda, sorunun yaşandığı bölgeye elle dokunulduğunda sertlik hissedilir ve her hareket edildiğinde ağrı ve acı hissi daha fazla görülmektedir. 

kramp ağrısı neden olur

KRAMP NEDENLERİ NELERDİR? KRAMP NEDEN OLUR?

Kramp ağrısı, tek bir sebebe dayanmayıp pek çok etkeni içerisinde barındırmaktadır, bununla birlikte ani durumlarla da kendini gösterebilmektedir. Kramp ağrısının nedenleri bazen sadece o bölgeye yapılan zorlama ve yüklenmelerle birlikte olabileceği gibi kalp, damar veya böbrek hastalıklarından da oluşum gösterebilmektedir. İşte, günümüzün sağlık problemlerinden bir tanesi olan Kramp Ağrısı neden olur? sorusunun yanıtı aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:

-Sinir Sıkışması

-MS Hastalığı

-Yetersiz Ölçüde Su Tüketimi

-Bel Fıtığı

-Aşırı Ölçüde Spor Yapılması

-Bölgeye Aşırı Zorlama ve Yüklenme 

-Aşırı Terleme 

-Aşırı Yorgunluk

-Diyabet Hastalığı

-Hamilelik

-Parkinson

-Kalp Damar Hastalıkları

-Vitamin, Mineral, Magnezyum ve Potasyum Eksikliği 

-Aşırı Alkol Tüketimi

-Böbrek Hastalıkları

-Kan Dolaşım Bozuklukları

kramp ağrısı nasıl geçer

KRAMP AĞRISI KİMLERDE GÖRÜLMEKTEDİR?

Kramp Ağrısı, yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın tüm kişilerde meydana gelebilmektedir, hayatları boyunca hemen herkes muhakkak kas kasılması durumuyla karşı karşıya kalmıştır. Ancak kramp ağrısının oluşum riskinin arttığı bazı kişiler bulunmaktadır, bunlarda kramp ağrısı rahatsızlığı normal kişilere nazaran daha fazla oluşum gösterebilmektedir. İşte, kas kasılması için risk grupları aşağıdaki şekildedir:

*Herhangi bir şekilde potasyum ve tuz kaybeden kişilerde,

*Hipertansiyon hastalığına sahip kişilerde,

*Isınmadan ani egzersizlerde bulunan kişilerde,

*Hamile olan kadınlarda,

*Ağır ve yoğun bir şekilde hareketlerde bulunmanın ardından hücrelerindeki depo glikojeni ani bir şekilde tüketen kişilerde,

*Potasyum ve kalsiyum minerallerini yeterli şekilde almayan kişilerde.

KRAMP AĞRISI NASIL GEÇER?

Öncelikle kramp ağrısı yaşayan kişiler, problemin meydana geldiği bölgedeki acı ve ağrıyı artırmadan ve oraya herhangi bir şekilde hasar vermeden çok hafif şiddette ovularak masaj yapması gerekmektedir. Öte yandan krampın saplandığı bölgeye acil müdahale olarak acı ve ağrının etkisini azaltıp yok edinceye kadar sıcak su torbası tutulması gerekmektedir. Şayet evinizde sıcak su torbası bulunmuyorsa temiz bir atleti ütüleyip krampın yaşandığı bölgeye sarabilirsiniz. Son olarak kramp ağrısının ortadan kalkmasının ardından birkaç adet buz küpünü, evinizde bulunan herhangi bir havluya sarıp, sorunun meydana geldiği bölgeye 15 dakika süresince bastırın.

Bununla birlikte eğer kas spazmı yaşadığınız bölgeyi esnetebiliyorsanız, yapacağınız bu hafif egzersiz sayesinde kramp ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Esneme yöntemi sayesinde hareket edilen kaslar, giderek daha da esneyecek ve acı&ağrıyı önemli ölçüde azaltacaktır. Aynı zamanda kramp ağrısına çözüm arayanlar için diğer bir basit seçenek ise bol bol su tüketimine yer verilmesi gerekmektedir. Kas spazmı yaşadığınız andan itibaren gün içerisinde sık sık su içmeniz bu ağrıların azalmasına yardımcı olacaktır.

Son olarak kramp ağrısının geçmesi için en etkili seçeneklerden bir tanesi de hiç şüphesiz karanfil yağıdır. Karanfilin içerisinde yer alan iltihap giderici ve ağrısı kesici özelliği sayesinde krampın saplandığı bölgeye sürmeniz halinde yaşadığınız şikayetlerin geçmesine zemin hazırlayacaktır. Bunun için belirli bir miktar karanfil yağını ısıtıp ağrının meydana geldiği bölgeye sürmenizin ardından 5 dakika boyunca yağı bölgeye iyice yedirerek masaj yapmanız gerekmektedir.

KRAMP AĞRISI TEDAVİSİ…

Kramp, bir kas ya da kasın içindeki bir kas grubunun istem dışı olarak kasılmasıdır. Sık sık karşılaşılan kramplar günlük hayatı olumsuz etkiler. Dr. Feridun Kunak, içerisinde kantaron yağı, susam yağı, nane yağı ve pul biber olan kramp ağrılarını gideren şifalı karışım tarifini izleyiciye aktardı. Kunak, karışımın kramp giren bölgeye masaj yaparak uygulanmasını söyledi.

YORUMLAR 3
  • Ekin Ada 3 yıl önce Şikayet Et
    gerçekten çok teşekkür ederim iyiki varsınız hemen geçti
    Cevapla
  • Abdurrahman Kaba 5 yıl önce Şikayet Et
    Yabancı Futbolcular Türkiye'den Kaya Tuzu Alıyorlar O Yüzden...
    Cevapla
  • fdd 5 yıl önce Şikayet Et
    bol su için geçer
    Cevapla
DİĞER HABERLER
WhatsApp'a ağır suçlama! Şoke eden Gazze iddiası
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı