Safra Kesesi İltihabı nasıl kurutulur, bitkisel tedavi! Tedavi edilmezse

Tıp literatüründe ''Kolesistit'' şeklinde tabir edilen Safra Kesesi İltihabı, çoğunlukla bu bölgeyi tıkayan taşlar nedeniyle oluşum göstermektedir. Genellikle altmış yaş ve üzeri insanlarda meydana gelen Safra Kesesi İltihabı neden olur, belirtileri? Hastaların karın ağrısından yakındığı Safra Kesesi İltihabı nasıl geçer, tedavisi!

Safra Kesesi İltihabı nasıl kurutulur, bitkisel tedavi! Tedavi edilmezse
Safra Kesesi İltihabı nasıl kurutulur, bitkisel tedavi! Tedavi edilmezse
GİRİŞ 12.06.2019 14:01 GÜNCELLEME 12.06.2019 14:02
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

İnsan vücudunda karın bölgesinin sağ kısmında ve karaciğer bölgesinin hemen altında yer alan, armut görünümüne sahip Safra Kesesinde pek çok faktörden kaynaklı olarak iltihaplanma söz konusu olabilir. Tedavi yöntemine gidilmemesi halinde yaşamı tehlike altına sokabilecek çeşitli komplikasyonlara ortam hazırlayabilecek Safra Kesesi İltihabı neden olur, belirtileri nelerdir? Oluşum riski yaşın ilerlemesine bağlı olarak çoğalabilen, büyük bir çoğunlukla taşların o bölgeyi tıkaması sonucunda baş gösterebilen Safra Kesesi İltihabı nasıl geçer, ne iyi gelir? İşte, hastaların en yaygın karşılaştığı şikayetler arasında karın ağrısı, bulantı ve kusma olan Safra Kesesi İltihabı tedavisi...

 

 

SAFRA KESESİ İLTİHABI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Karında gaz varmış hissi

 

 

Vakaların %60-%80’inde kusma ve bulantı, iştahsızlık

Dışkıda balçık rengi

Ateş ve nabızda yükselme

SAFRA KESESİ İLTİHABINDA KİMLER RİSK ALTINDADIR?

Aşırı kilo ya da obezite

Hamilelik

Kadın olmak

Etnik köken

Hormon tedavisi

Diyabet

Yaşlılık

Hızlı kilo vermek ya da hızla kilo almak

safra kesesi iltihabı belirtileri nedenleri

SAFRA KESESİ İLTİHABI NEDEN OLUR?

Safra kesesi iltihabı vakalarının çoğunda safra kesesi taşları görülür. Bunlar safra pigmentleri, kolesterol ve kalsiyum tuzlarından oluşan küçük kristal benzeri kitlelerdir. Safra taşları genellikle kendi başlarına semptomlara neden olmaz. Safra kesesi iltihabı riski yaşla birlikte artmaktadır. Öte yandan safra kesesi iltihabı; mide, karaciğer, böbrek, bağırsak ya da kalp hastalıklardan ötürü de meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda; şişmanlık, gebelik, diyabet, stres ve ani kilo kaybı sonucunda da oluşum gösterebilmektedir.

*Tümörler

Safra kanalını tıkayacak ve sıkıştıracak şekilde oluşan ve büyüyen tümörler, safra kesesi iltihabına neden olur.

*Yaralanmalar

Her hangi yaralanma, darbe ve travma sonrası safra kesesi bükülür ve safra kanalı tıkanarak, safra kesesi iltihabına neden olur.

*Enfeksiyon

Safra kesesi, kanla yeterince beslenmezse safra kesesi iltihabı ortaya çıkar.

safra kesesi iltihabı nasıl geçer

SAFRA KESESİ İLTİHABI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Kronik safra kesesi iltihabında safra kesesi büzülür, gereği gibi çalışamaz hale gelir. Hastanın karnında, özellikle yemeklerden sonra gaz ve gerginlik vardır. Ayrıca sağ taraftan başlayıp, kaburgaların altına kadar yayılan geçici bir ağrı ve sarılık nöbetleri de görülür. Bu hastalık genellikle 40 yaşını geçmiş şişman kadınlarda görülür.

Akut safra kesesi iltihabı bilhassa, safra yollarına yerleşmiş taşın neden olduğu bir hastalıktır. Hastada karnın sağ üst kısmına gelen ani, şiddetli ve çabuk gelişen, sırta, hatta sağ omuzun ucuna kadar yayılan ağrı vardır. Ateş artar, kusma ve bulantı görülür.

safra kesesi iltihabı tedavisi

SAFRA KESESİ İLTİHABI TEDAVİSİ…

Geçici oruç: Safra kesesi iltihabı nedeniyle oluşan safra kesesi üzerindeki stresi azaltmak için bir süre yemek yemek ya da içecek içmek yasaklanabilmektedir.

Serum: Damar yoluyla hastaya sıvı verilmektedir. Böylece hastanın sıvı kaybı yaşaması da önlenmektedir.

Antibiyotik: Safra kesesinin enfeksiyon geliştirmesi durumunda, antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir.

Ağrı kesiciler: Ağrı kesici ilaçlar, safra kesesindeki iltihap rahatlayana kadar ağrıyı kontrol etmeye yardımcı olmaktadır.

Safra taşının alınması: Safra kanallarını veya kistik kanalı tıkayan taşları çıkarmak için endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi uygulanabilmektedir.

SAFRA KESESİ İLTİHABI NASIL GEÇER?

Limon ve Karbonat: Alkali bir sıvı olan safrayı, limon ile sağlıklı bir konuma getirebilirsiniz. Bunun için; 1 adet limonu bir bardağa sıkın ve içerisine bir tutam karbonat ilave edin. Karbonat ekledikten sonra bir kabarma meydana gelir. Kabarma söndükten sonra şiddetli ağrılarda günde 2 defa, hafif ağrılarda günde 1 defa içebilirsiniz.

Elma Sirkesi: Elma sirkesinden bir kaşık alarak, içeceğiniz bir meyve suyuna ilave ederseniz; mide asitlerini düzenleyecek ve sancı, ağrı gibi şikayetlerinizi sonlandıracaktır.

SAFRA KESESİ İLTİHABI AMELİYATI NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Kolesistit sık sık tekrarlarsa;  bu sıkıntılı ve riskli durumla karşılaşmamak için uygun zamanda planlı şekilde ya da acil ameliyat olmak gerekebilir. Açık cerrahi yada laparoskopik cerrahi yöntemi ile yapılacak safra kesesi ameliyatı hasta için büyük avantaj sağlar. Bu gibi zor ameliyatların, bu alanda deneyim sahibi olan cerrahlar tarafından yapılması önemlidir.

SAFRA KESESİ İLTİHABI NELERE YOL AÇABİLİR?

Kendi içerisinde 2 farklı türü bulunan bu rahatsızlığın ilerlemesine bağlı olarak safra kesesinin büzüldüğünü ve istenildiği gibi bir çalışma gösteremediği görülmektedir. Ayrıca sürekli olarak safra salgısının kesede hacim fazlalaşmasına ve efor sağlanamamasına neden olduğu da bilinmektedir.

Hastalığın meydana gelmesi ile birlikte safra kesesinin de zamanla şiştiğini ve gerildiğini görebilmek mümkündür. Ortaya çıkan bu gerilmeye bağlı olarak ödem ve dolaşımda bozukluklar meydana gelmesi de söz konusu olabilmektedir. Bu duruma bağlı olarak da safra kesesinde çürümeler ve hatta delinmeler de söz konusu olabilmektedir.

SAFRA KESESİ İLTİHABINA NE İYİ GELİR?

Karnın sağ üst köşesinde bulunan safra kesesi bazı zararlı olan maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Safra kesesinde az su içmeye bağlı olarak iltihaplanmalar meydana gelebilir. Dr. Feridun Kunak, içerisinde limon suyu, sirke, zeytinyağı ve çörekotu olan safra kesesi iltihaplanmasına iyi gelen şifalı kür tarifini izleyiciyle paylaştı. Kunak, karışımı kullanmadan önce doktora danışılması gerektiğini, karışımın her sabah aç karnına içilmesini, ayrıca bol bol su içilmesi gerektiğini söyledi.

YORUMLAR 8
  • Doğan 3 yıl önce Şikayet Et
    Safra kesesi taşı iltihaplaşmiş çok acı çektim şimdi soğutma aşamasındayım iltihap kurur kurumaz ameliyat olacağım isallah
    Cevapla
  • Songul 3 yıl önce Şikayet Et
    Gecmis olsun bende var su anda agrilarim var bir yildir ugrasiyormum ama pandemiden dolayi yapmiyolar sizi nasil amliyat yaptilar
    Cevapla
  • Ayşe 3 yıl önce Şikayet Et
    Benimde safra kesesi sarılık oldum 3 defa hastanede yattım iltaptan ameliyat olamıyorum agrıdanda bıktım artık
    Cevapla
  • Erdal 2 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşm geçmiş olsun bende bugün gittim iltihap var 10 gün sonra ameliyat olacacm, sen oldunmu
    Cevapla
  • Gulnara 4 yıl önce Şikayet Et
    Karışım haslanmismi
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben bira kabiz oldum sag tarafimda agri ve yanma oldu usuttugum tekrar hafif agrilar oluyor sicak birseyler iciyorum ictikten sonra Zaman zaman hapsuruyorum biraZ rahatliyorum acaba ne olabilir diyorum merak etmeye basladim diyorum bende bulanti kusma yoktur bol bol su iciyorum bol sicak su bal serbeti pekmeZ SERBETI ICIYORUM ALLAHA HERHANGI HASTALIGIMDA YOKTUR DIYORUM
    Cevapla
  • Birol 5 yıl önce Şikayet Et
    Ağrısını benim gibi çeken bilir safra kesesi taşı iyileşebilen veya düzelen bişey değildir, eğer iltihap yapmamışsa ameliyatı kolay ve basittir, ancak iltihap yapmışsa da ağrısı ve sancısı sizi kendinizden geçirecek derecede şiddetlidir, tek çözümü ise ameliyatla safra kesesinin alınmasıdır limon çörek otu sirke gibi yiyecekler belki geçici bir rahatlık verebilir ama kesin çözüm değildir, ameliyat şart.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak
Sürpriz gelişme: Hamas silah bırakma şartını açıkladı