Kolera nedir? Kolera hastalığı neden olur, tedavisi var mıdır?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre gelişmekte olan ülkelerde her yıl 3-5 milyon kolera vakası görülmekte ve bu vakaların nerdeyse yaklaşık 100 bini ölümle sonuçlanmaktadır. Peki kolera hastalığı nedir? Koleranın sebepleri nelerdir? Koleranın tedavisi var mıdır? İşte merak edilen hayati bilgiler...

Kolera nedir? Kolera hastalığı neden olur, tedavisi var mıdır?
Kolera nedir? Kolera hastalığı neden olur, tedavisi var mıdır?
GİRİŞ 10.04.2019 09:07 GÜNCELLEME 10.04.2019 09:07

Kolera, ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkmış ve 1827-1975 yılları arasında tüm dünyaya yayılmıştır. Kolera olarak bilinen vibrio cholerae bakterisinin ince bağırsakta oluşturduğu bir enfeksiyondur. Vibrio cholerae, ince bağırsakta protein yapıya sahip ve enterioksin adı verilen bir zehir üretir. Yalnızca insanlarda görülen bu hastalık gelişmekte olan ülkelerde çok önemli bir halk sağlığı sorunudur. Mülteciler ve göçler koleraya yakalanma riskini artırır. Özellikle kurak ve çöllerle kaplı bölgelerde ve yaz aylarında daha sık görülür. Son üç ay içerisinde 109 bin kolera vakası kaydedildiği, 190 kişinin de hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Peki bu kadar yaygın ve ölümcül sonuçlara sebep olan kolera hastalığının tedavisi var mıdır? Koleradan korunmak için neler yapılmalıdır?

 

KOLERA HASTALIĞI NEDİR?

Kolera,Vibrio cholerae isimli bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı olan, akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır. Kolera, kalabalık ortamlarda yaşayan savaş, yoksulluk ve doğal afetlerden etkilenen topluluklarda kolayca yayılıp ölümlere yol açabilmektedir.

 

Kolera nedir?

KOLERA BELİRTİLERİ

Sadece 20 kolera enfeksiyonunun yaklaşık 1’i şiddetlidir ve enfekte olmuş kişilerin yüksek bir yüzdesi hiçbir semptom göstermez. Semptomlar ortaya çıkarsa, maruziyetten 12 saat ile 5 gün sonra görülmeye başlar. Hafif veya asemptomatik olanla şiddetli arasında değişir.

Koleranın en önemli belirtisi şiddetli ishal ve kusmadır. Diğer belirtiler ise:

- Hastada morarma, karnın içe dönük hali, gözlerin içe çökmesi

- Karın ağrısı ve şişlik

- Ağızda kuruluk ve ses kısıklığı

- Nabzın çok hızlı atması

- Solunum yetersizliği

- Bitkinlik ve inleme

- Tansiyon düşüklüğü

KOLERA KİMLERDE GÖRÜLÜR

Kolera en çok,sık el yıkamayan, kişisel temizlik kurallarına dikkat etmeyen ve güvenli içme suyu tüketimi olmayan kişi ya da toplumlarda kendisini gösterir. Hastaların Kolera belirtileri göstermeleri durumunda özellikle çocuk, yaşlı ve hamilelerin sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.

Koleranın nedenleri neler?

KOLERA NEDENLERİ

Kolera, sadece insanlarda görülme ihtimali olan bir hastalıktır. Kolera bakterileri, insan vücuduna çoğu zaman insan atıklarıyla kirlenmiş yiyecek veya suyla girer. Kirlenmiş su kaynakları ile çok az temizlenmiş sebzeler, başka bir enfeksiyon kaynağıdır. Ayrıca çiğ veya tamamen pişirilmemiş istiridye veya yengeç gibi deniz mahsullerini tüketmek bir başka nedendir.

KOLERA NASIL BULAŞIR?

Hastalık mikrop ile kirlenmiş su ve gıdaların yenmesi ile bulaşır. Kalabalık ve sanitasyonun bozuk olduğu ortamlar, hijyenik kuralların uygulanamadığı durumlar, temiz su ve kanalizasyonun bozuk olduğu yerlerde salgınlar yapar.

KOLERADA RİSK FAKTÖRLERİ

Hastalık özellikle 2 – 5 yaş çocuklarda daha sık görülür ayrıca,

- Temiz içme sularının olmaması,

- Hijyen ve sanitasyon kurallarının bozuk olması,

- Kişisel temizliğe özen gösterememek,

- Kalabalık kamp ve sığınma ortamlarında yaşamak( mülteci kampları vb.),

- Kolera mikrobu ile kirlenmiş gıda ve suları tüketmek,

- Gıdaları temizlemeden – pişirmeden yemek yada yemek zorunda kalmak,

- Çiğ yada az pişmiş deniz ürünleri tüketmek,

- Kan gurubunun O olması,

- İmmün sistemin zayıf olması,

- Mide asidini azaltan ilaçlar kullanmak kolera riskini arttıran faktörlerdir.

KOLERANIN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Kolera tedavisinin temeli kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. Ciddi vakalarda sıvı kayıpları ölümcüldür ve çok hızlı müdahale gerekir. Kayıpları karşılamak için birkaç tane damaryolu açık olmalı hastanın şuuru açık ise ağızdan da sıvı almalıdır.

Kolera tedavisinde antibiyotik hastalığın süresini kısaltır. Antibiyotik ile dramatik iyileşme beklenmemelidir. Hastalık mikrobun ürettiği zehire bağlı olduğundan önceden etkilenmiş bağırsak dokusu antibiyotik ile düzelmez. Antibiyotik yeni zehir üretimin durdurmaya çalışır. Ayrıca salgınlarda koleraya karşı hassas olan kişilerin de antibiyotik ile korunması mümkündür, bu amaçla 2 – 5 yaş arası çocuklar, hamileler ve yaşlılar antibiyotik ile korunmaya çalışılır.

KOLERADAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Kolera aşısı bulunan bir hastalıktır. Kolera aşısı olunabilir ancak bu aşının koruyuculuğu %50 civarındadır ve etki süresi de 3-5 aydır. Ama salgın dönemlerinde aşılama çok önemlidir. Kolera, taşıyıcı kişilerden bulaştığı için öncelikle taşıyıcıların saptanması ve tedavi edilmeleri gerekir. Bu durumda çevre temizliği ve hijyen çok önemli bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Tuvalet ve kanalizasyonların dezenfekte edilmesi, ellerin sürekli yıkanması, açık su içilmemesi, sadece şişelenmiş ve dezenfekte edilmiş suların içilmesi gerekiyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dolmabahçe'de önemli görüşme! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haniye'yi kabul etti
DEM Partililer Atatürk ve Erdoğan'a hakaret etmişlerdi: AK Parti'den tepki