Koah hastalığı nedir? Tedavisi var mı? Koah hastalığı belirtileri?

Genellikle öksürük veya nefes alma güçlüğü gibi şikayetlerle birlikte oluşum gösteren Koah hastalığı nedir? Bilhassa sabah vakitlerinde yahut kış mevsiminde yaygın ve şiddetli bir biçimde görülen Koah hastalığının tedavisi var mı? İşte, tamamen yok edilmesinin mümkün olmadığı Koah hastalığı belirtileri ve nedenleri...

Koah hastalığı nedir? Tedavisi var mı? Koah hastalığı belirtileri?
Koah hastalığı nedir? Tedavisi var mı? Koah hastalığı belirtileri?
GİRİŞ 10.04.2019 15:48 GÜNCELLEME 10.04.2019 17:28

Koah hastalığının bütünüyle ortadan kaldırılması gibi bir durum söz konusu olmamakla birlikte, genel itibariyle bu rahatsızlıkta meydana gelebilecek belirtileri minimum düzeye indirgemek ve ileride daha da ciddi boyutlara ulaşmasını engellemek amacıyla tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Uzman hekimler tarafından hastaların hayat kalitesini yükseltmeyi ve oluşum gösterebilecek atakların önüne geçebilmeyi hedeflediği bir sağlık problemi olan Koah hastalığı nedir? Gerek dünyada gerekse ülkemizde görülme oranı son yıllarda giderek artış gösteren ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı şeklinde de tabir edilen Koah hastalığının tedavisi var mı? İşte, günümüzde sigara ve nargile tüketiminin çoğalmasıyla paralel olarak kendini gösteren ve en çok ölüme sebebiyet veren hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alan Koah hastalığı belirtileri ve nedenleri...

 

 

KOAH HASTALIĞI NEDİR?

KOAH, yani Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı her yıl 2.5 milyonun üzerinde insanın hayatını kaybetmesine neden olan, oldukça tehlikeli ve üzerinde durulması gereken bir akciğer hastalığıdır. Çünkü KOAH hastalığı havayollarını daraltır, solunumu güçleştirir. Bunun yanı sıra ilerleyici ve tam olarak tedavi edilebilir olmayan, buna karşılık önlenebilir ve durdurulabilir bir akciğer hastalığıdır. 

 

 

koah belirtileri ve nedenleri

KOAH HASTALIĞI NEDEN OLUR? KOAH HASTALIĞININ NEDENLERİ…

-KOAH'ın en temel nedeni tütün kullanımıdır. Bunun yanında, bazı ülkelerde mesleki nedenlerle beliren maruz kalmalar ve hava kirliliği de sebep olarak gösterilmektedir.Tipik olarak bu semptomların oluşabilmesi için, maruz kalmanın birkaç on-yıl öncesinde olmuş olması gerekir. İnsanların genetik yatkınlığı da hastalığa katkıda bulunabilir.

*Etkin biçimde sigara kullanımı

*Mesleki zararlı gazlar, tanecikler(mikro parçacık) solunması

*Hava kirliliği

koah tedavisi

KOAH HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

*Başlangıç evresinde hızlı yürüme, merdiven çıkma ya da koşma gibi aktiviteler sonucunda ortaya çıkan nefes darlığı problemi, hastalığın ilerleyen evrelerinde uyku sırasında dahi gözlenebilen bir problem halini alır.

Genel olarak Koah Hastalığının belirtileri aşağıdaki şekildedir:

-Nefes darlığı ve güçlüğü

-Çabuk yorulma aşırı halsizlik, fiziksel aktivite de zorlanma

-Uzun süreli kronik öksürük

-Hırıltılı nefes alma

-Balgam çıkarma

KOAH HASTALIĞINDA KİMLER YÜKSEK RİSK ALTINDADIR?

*KOAH'ın erken tanısın, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltmakta, bu nedenle 40 yaş üstü, sigara içmiş veya içmekte olan, meslek icabı veya çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde, kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp "nefes ölçüm testi" yaptırması gerekmektedir.

koah hastalığı nedir

KOAH HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR? HANGİ İLAÇLAR KULANILMAKTADIR?

KOAH, önlenebilir, kontrol edilebilir bir hastalıktır ama tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. KOAH'da uygulanan tedavi yöntemleri sigaranın verdiği bu zararı geriye çeviremez, ancak ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir. Hastalığın ilerlemesinin önlenmesi için yapılması gerekli temel tedavi ise sigaradan uzaklaşmaktır. 

KOAH’lı hastalarda kullanılan ilaçlar ise, ya hava yolları ya da hava keseciklerinde (alveoller) etki gösterirler. Genel olarak iki tip ilaç kullanılmaktadır: Nefes açıcı olanlar (bronkodilatatörler) ya da havayollarında hastalığa neden olan yangıyı baskı altına alan ilaçlar (iltihap gidericiler).

*KOAH’ın tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlardan bazıları düzenli olarak, bazıları ise gerektiğinde kullanılır.

-Nefes açıcı ilaçlar

-Oksijen tedavisi

-Antibiyotikler

-İnhalasyon (nefes alma) yoluyla uygulanan kortikosteroidler

KOAH HASTALIĞINA İYİ GELEN ŞİFALI KÜR TARİFİ...

Koah hastalığı, akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin tıkanması sonucu solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalıktır. Dr. Feridun Kunak, içerisinde limon suyu ve yumurta olan koah hastalığına şifa olan doğal kür tarifini izleyiciye aktardı. Kunak, karışımı buzdolabında üç gün bekletip yumurtanın kabukları eridikten sonra karışımın hazır hale geleceğini, bir çorba kaşığı sabah, öğlen, akşam ve gece olmak üzere günde dört kere içilmesi gerektiğini söyledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor