Avuç içi terlemesi nasıl geçer? Bitkisel yöntemlerle el terlemesi tedavisi...

Avuç içi terlemesi son derece can sıkıcı bir durumdur. Ellerde aşırı terlemenin nedeni terlemeyi ayarlayan sempatik sistemde ayar bozukluğu olmasıdır. Bu kişilerde sempatik sistem aşırı duyarlı ve fazla çalışmaktadır. Peki avuç içi terlemesi nasıl geçer? Tedavisi var mıdır?

Avuç içi terlemesi nasıl geçer? Bitkisel yöntemlerle el terlemesi tedavisi...
Avuç içi terlemesi nasıl geçer? Bitkisel yöntemlerle el terlemesi tedavisi...
GİRİŞ 26.04.2019 15:02 GÜNCELLEME 26.04.2019 15:03

Son derece sağlıklı olan birisinde de aşırı derecede avuç içi terlemesi gözükebilir. Avuç içi terlemesi genetik bir problemdir. Toplumda her 100 kişiden 2-3’nde görülür. El terlemesi genellikle çocukluk döneminde başlar. Sadece ellerde olan, iki taraflı ve eşit şiddette aşırı terleme başka bir hastalığa bağlı değildir. Çeşitli nedenlere dayanan avuç içi terlemesi stres, heyecan, korku, üzüntü ve acı gibi psikolojik nedenlere bağlı olarak meydana gelmektedir. Aynı zamanda birçok hastalığın belirtisi olarak avuç içi terlemesi problemi görülebilir. Avuç içlerinin terlemesi küçük bir problem olarak görülse de günlük hayatı etkileyen bir durumdur. Biriyle tokalaşmak durumunda kalınan anlarda oldukça rahatsız edici olmaktadır. Peki el terlemesi nasıl geçer?

 

AŞIRI TERLEME NEDENLERİ

Aniden terleme yaşıyorsanız yediklerinize dikkat etmeniz gerekebilir. Bazı gıdalar fazla terlemeyi tetikleyebilir. Örneğin, baharatlı yiyecekler yemek vücuttaki fiziksel ısıyı arttırır ve terlemeye neden olur. Baharatlı gıdalarla birlikte, sıcak kafeinli içecekler, alkollü içecekler, soğan ve sarımsak ile yapılan yemekler, kalorili ve tuzlu işlenmiş gıdalar da terlemeyi tetikler.

 

Magnezyum ve B vitaminleri zengin gıdaları yiyin. Terlemeyi kontrol etmeye yardımcı olan bazı gıdalar da vardır. Terleyen eliniz için, magnezyum ve B vitaminleri açısından zengin gıdaları tüketebilirisiniz.

B vitaminli gıdalar vücudun aşırı ısınmasını engeller, bu da ter bezlerinin ekstra çalışmasını engelleri. B vitaminleri, tavuk, balık, tam tahıllı yiyecekler, yumurta ve yeşil sebzeler bulunur. Terleyen ellerin nedenlerinden biri de vücuttaki magnezyum eksikliği olabilir. Magnezyum, ter bezi aktivitesini kontrol etmeye yardımcı olur, bundan dolayı beslenmenize magnezyum bakımından zengin besinler ekleyebilirsiniz.

Bazı magnezyum bakımından zengin gıdalar badem, avokado, muz, fasulye, kabak çekirdeği, siyah çörek pekmezi, soya sütü, kaju fıstığı, ceviz, kepekli tahıllar ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

El terlemesi tedavisi

EL TERLEMESİ NASIL GEÇER?

Aşırı el terlemesini önlemek zordur. Bazı kişilerde 40 yaşından sonra azalsa da el terlemesinin tedavisiz geçmesi pek mümkün değildir. İlaçla, psikoterapi ile bitkisel çözümlerle el terlemesinden kurtulma ihtimali yoktur. Ellerin mendille, havlu, kağıt havlu ile, elbiseye, pantolona silinmesi kısa süreli çözüm sağlayabilir.

Tüm bunların yanında el terlemesini azaltmak için kullanılan bitkisel yöntemler vardır. Bu yöntemler şu şekildedir:

DEMLENMİŞ ÇAY

Çayın içeriğindeki tanik asit yöntemi ile avuç içlerinde meydana gelen terleme probleminin ortadan kalkması amaçlanır. Bu yöntemi uygulamak için 5 adet çay poşeti ve bir miktar su yeterli olacaktır. 5 adet çay poşetini bir miktar kaynamış suyun içerisinde bekletin. Çay demini alıp soğuduktan sonra çay poşetlerini avuç içlerinize ovarak sürün.

El Terlemesi Tedavisi

BEBEK PUDRASI

Bu uygulama için 2 yemek kaşığı bebek pudrası, 1 adet limon kabuğu, 1 yemek kaşığı kuru nane ve 1 adet küçük leğen yeterli olacaktır. Malzemeleri elinizin sığacağı büyüklükte bir kabın içinde karıştırın ve ellerinizi bu karışımın içinde 20 dakika bekletin. Daha sonra ellerinizi kurulayın. Bu uygulamayı günde 2 kere tekrarlayın.

Avuç İçi Terlemesi

DENİZ TUZU VE ELMA SİRKESİ

Küçük bir kaba bir miktar su ekleyin. Daha sonra suya 1 fincan deniz tuzu ve 1 fincan elma sirkesi ilave edin. Birleştirdiğiniz malzemeleri karıştırın ve ellerinizi bu kabın içinde 20 dakika bekletiniz. Bekletme aşamasından sonra ellerinizi bir havlu ile kurulayınız. Bu işlemi düzenli olarak her gün tekrarlayınız.

KABARTMA TOZU

Kabartma tozu aşırı terleme sorununa karşı oldukça iyi bir yardımcıdır. Doğal ter önleyiciler arasında yer alan kabartma tozu, vücuttaki nemi emer ve vücut kokusunu nötralize eder. Bu özelliği ile aşırı terleme sorununu kontrol altına alır. Ayrıca ter nedeniyle oluşan kötü kokuyu da ortadan kaldırır. 1 çay kaşığı kabartma tozunu az miktarda su ile karıştırarak bir maske hazırlayın. Bu maskenin içerisine tercih ettiğiniz bir uçucu yağdan 3-4 damla damlatın. Hazırladığınız bu kaşırımı terleyen bölgelerinize sürün ve 15-20 dakika bekletin. Bir süre bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı haftada 2-3 kez tekrarlayın.

GÜVERCİN AĞACI

Aşırı terleme problemi karşısında oldukça etkili olan güvercin ağacı ürünleri, gözenekleri küçülterek sıkılaştırır ve bu sayede aşırı terlemeyi kontrol altına alır. Ter önleyici bitkiler arasında yer alan güvercin ağacının sıvı şeklindeki jelini kullanabileceğiniz gibi toz şeklinde de kullanabilirsiniz. Güvercin ağacı jelini bir pamuk yardımıyla terleyen bölgelerinize sürebilirsiniz. Ayrıca bir miktar suya 1 çorba kaşığı güvercin ağacı tozu ekleyin ve hazırladığınız karışımı aşırı terleme sorunu olan bölgelere uygulayınız. Bu bölgeyi yaklaşık 1 saat açık bıraktıktan sonra soğuk su ile durulayınız. 

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

Cilt bakımının olmazsa olmazlarından biri olan hindistan cevizi yağı, içeriğindeki laurik asit sayesinde terin neden olduğu kötü kokuyu ortadan kaldırır. Kötü kokuya neden olan bakterilere karşı oldukça etkili olan Hindistan cevizi yağı, aynı zamanda doğal deodorant yapımında da kullanılmaktadır. Hoş ve tatlı bir kokuya sahip olan Hindistan cevizi yağı, gün boyunca cildinizin kokusunu taze tutar. Hindistan cevizi yağını doğrudan terleyen bölgelerinize uygulayabileceğiniz gibi doğal deodorant yapımında da kullanabilirsiniz. Deodorant yapımı için; bir kaseye 3 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ve 2 çay kaşığı shea yağı ekleyin. Karışımı 1 dakika mikrodalga fırında ısıtarak erimesini sağlayın. Daha sonra 3 çay kaşığı kabartma tozu, 2 çay kaşığı ararot tozu ve birkaç damla herhangi bir uçucu yağdan damlatınız. İyice karıştırdıktan sonra bir kavanozda saklayınız. Hazırladığınız karışımı istediğiniz zaman ellerinize sürebilirsiniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!