Sağlıklı mangal yapmanın yolları nelerdir? Mangal kansere neden olur mu?

Türk kültürünün vazgeçilmezi olan mangal keyfinin zehir olmasını istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı hususlar olduğunu biliyor musunuz? Peki sağlıklı mangal yapmanın yolları nelerdir? Mangal kansere neden olur mu? Sizler için mangal hakkında merak edilenleri derledik.

Sağlıklı mangal yapmanın yolları nelerdir? Mangal kansere neden olur mu?
Sağlıklı mangal yapmanın yolları nelerdir? Mangal kansere neden olur mu?
GİRİŞ 27.06.2019 11:43 GÜNCELLEME 27.06.2019 11:43

Uzmanlar, bahar aylarıyla beraber başlayan piknik sezonunun vazgeçilmezi olan mangal etkinliğinde yapılan hataların insan sağlığını olumsuz etkilediği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kömür, kanserojen maddeler içermektedir. Bu kanser yapıcı maddelerin, ateş ve duman ile birlikte, ızgaradaki yiyeceklere bulaşma ihtimali vardır. Fakat, kömür ateşinin kor şeklinde olması kanser riskini azaltır.

sağlıklı mangal yapmanın yolları

SAĞLIKLI MANGAL YAPMANIN YOLLARI NELERDİR?

- Yüksek ateşte et pişirilmemelidir. Bu pişirme yöntemiyle etin içi pişmez ve bu da çiğ et yemenize neden olur. Ayrıca et yüksek ateşe atıldığında kanser riskine neden olan maddelerin ete bulaşma ihtimali artar. En ideal et pişirme yöntemi, kısık ateşte yavaş yavaş pişirmektir.

- Etin ya da sebzenin pişeceği ızgarayı önceden yağlanması gerekir. Böylece et ve sebzeler yapışmadan kolayca pişer. 

- Pişirilmek istenen etler daha küçük ya da daha ince kesilmelidir. Aksi halde etin içi pişmez ve et yiyen bakterinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu bakteride ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

- Mangal ateşini dezenfekte etmenin en iyi yolu soğandır. Mangal yaparken en önemli püf noktası mangalın temiz olmasıdır. Mangalı yaparken odun ateş kullanmak daha faydalıdır. Ateş kor olmadan önce et ızgaraya koyulmamalıdır.

- Bir diğer dikkate alınması gereken durum, pişmiş etin temiz bir kaba koyulmasıdır. Pişmiş et ve pişmemiş etin aynı kapta olması pişmiş etteki bakterilerin pişmemiş ete geçmesine ve eti tüketen kişinin zehirlenmesine neden olur.

- Genelde mangal yapan insanlar yağlı et seçer. Fakat bu durum mide kanseri riskini arttırır. Etten damlayan yağ ateşe düştüğünde kanser toksinlerine dönüşür. Tavuk mangalında bile tavuğun derisi alınarak ızgaraya koyulmalıdır.

mangal kansere neden olur mu

MANGAL KANSERE NEDEN OLUR MU?

Yapılan araştırmalarda yüksek ateşte pişen besinler kansere neden olur. Polisiklik aromatik hidrokarbon kömürün ateşlenmesi ile ortaya çıkar. Bu madde pişen ete ya da sebzelere ateş yolu ile geçer. Ayrıca birden pişen et ya da sebzelerin içi çiğ kalır. Bu da et yiyen bakteri yani nekrotizan fasiit olarak adlandırılan virüsün ortaya çıkmasına neden olur. Yarı pişmiş sebzeler ise vitamin ve mineralleri kaybeder. Vücut sağlığını ciddi etkileyen bu iki durum hücrelerin mutasyona uğramasına sebebiyet verir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı