Düşük karbonhidrat diyeti nasıl yapılır? En hızlı kilo verme yöntemi...

Düşük karbonhidrat diyeti son zamanlarda hızlı kilo vermede kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir. Düşük karbonhidrat diyetinde şekerli gıdalar, makarna ve ekmekte bulunan karbonhidrat tüketimi kısıtlanmaktadır. Yüksek oranda protein, yağ ve sebze tüketilir ve vücut sağlığına yararları vardır.

Düşük karbonhidrat diyeti nasıl yapılır? En hızlı kilo verme yöntemi...
Düşük karbonhidrat diyeti nasıl yapılır? En hızlı kilo verme yöntemi...
GİRİŞ 21.08.2019 09:10 GÜNCELLEME 21.08.2019 09:11

Uzmanlar tarafından kadınların günlük kalori ihtiyacının 1800 - 2000 arası, erkeklerin ise 2200 - 2400 aralığında olduğu söyleniyor. Bu standart bir aralık, tabii ki fiziksel aktivitelerinize, yaptığınız spora göre bu aralık değişebiliyor. Fakat değişmeyen tek şey, günlük aldığınız kalorinin harcadığınız kaloriden az olması durumunda kilo vermeye başlayabildiğiniz. Hızlı ve etkili kilo verme yöntemleri arasında son zamanlarda en çok araştırılan diyetlerin başında düşük karbonhidrat diyeti gelmektedir. Düşük karbonhidrat diyeti genel olarak; ekmek, tahıl, makarna, rafine şeker ve işlenmiş tüm gıdaların asla tüketilmediği bir diyettir. Bu diyetin amacı vücudun karbonhidrat harici enerji kaynaklarına yönelmesini sağlayıp yağ yakımına odaklamaktır. Bu diyet genel olarak doyuruculuğu proteinlerden alır. Düşük karbonhidrat diyetini uygulamak için öncelikle rafine şekeri ve işlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkarın. 

 

Düşük Karbonhidrat Diyeti Nedir ve Nasıl yapılır?

Düşük karbonhidrat diyeti, yüksek kalorili ve karbonhidratlı besinlerin, rafine şekerin ve işlenmiş tüm gıdaların asla tüketilmediği, vücudun karbonhidrat harici enerji kaynaklarına yönelmesini sağlayarak kalori yakmasına ve zayıflamasına yardımcı olan bir diyet çeşididir diyebiliriz. Bu diyet çeşidi genel olarak süt ve süt ürünleri, et ve sebze içermesi nedeniyle günde en az 1 saat spor yapan insanlara önerilmektedir. Doyuruculuğunu proteinlerden alan bu diyet, az hareketli insanların uzun vadede kilo vermesine çok da yardımcı olmayabilir. Bu nedenle bu diyetle birlikte bol bol yürümeli ve hareket etmelisiniz.

 

Diyeti sadece 12 gün uygulamaya da özen gösterin. Aksi taktirde farklı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Aklınızda bulunsun. İstediğiniz kiloya indikten sonra da haftanın 5 günü uygulayıp, 2 gün ara vererek bu diyeti uygulamaya devam edebilirsiniz.

Düşük Karbonhidrat Diyetinde Neler Tüketilmelidir?

Diyeti uygulamak aslında çok ama çok kolay. Hayatınızdan rafine şekeri ve işlenmiş gıdaları çıkararak başlayın. Ardından yüksek karbonhidratları da bir bir çıkarın ve diyete kulak verin. Bu diyette yatmadan önce atıştırmak için sadece su ya da yağsız süt ve domates suyu öneriliyor. Greyfurt yağ yakma görevini üstlendiği için reçetesinde belirtilen miktarlarda tüketiliyor.

Fasulye filizi, domates, karnabahar, kereviz, mantar, dolmalık biberler, yeşil soğan, turp, lahana, brüksel lahanası, şalgam, karahindiba, brokoli, salatalık, ıspanak, yeşil fasulye, patlıcan, hardal bitkisi, kabak, bamya, kıvırcık salata, salata sosu (sosun karbonhidrat miktarı düşük olmalı ve mayonez benzeri bir sos olmamalı), biftek, pirzola, karbonhidrat miktarı düşük sosis, tavuk, hindi, balık, ton balığı, ciğer ve diğer iç organlar, çöp şiş, kavurma, karides, ıstakoz, yengeç... Bu besinler ve tarifler süreç boyunca en yakınlarınızdan olsun.

''Düşük karbonhidrat diyetinde ne yenmemeli?'' sorusunun da hemen cevabını verelim. Süt ürünleri, peynir, tatlı, ekmek, patates, havuç, kuru fasulye, bezelye, pancar, soğan, mısır gevreği, mısır, nişastalı sebzeler, patates cipsi, makarna, mısır cipsi, jöle, reçel, fındık, meyve, düşük kalorili, yağsız ya da diyet hazır salata sosları... Bu besinlerden de uzak durmanızda fayda var.

Düşük Karbonhidratlı Besinler

Kalori Kontrollü Diyetler Daha mı Sağlıklı?

Çoğu uzman, doymuş yağ ve kaloriden düşük, ancak kompleks karbonhidrattan zengin toplam kalori değeri azaltılmış bir beslenmeyi savunur. Bilimsel her diyet öncelikle zararsızdır. Bu diyetler: 

- Yeterli enerji, protein, vitamin ve mineral içerir. 

- Yediklerinizi azaltmakla kalmaz, programı fiziksel aktiviteyle destekler.

- Şekerden düşük bir diyet planlanır. Şeker içeriği yüksek diyetler çok fazla kalori ve az besin unsuru ihtiva eder.

- Yüksek kan basıncı riskinizi azaltmak için tuzdan düşük bir beslenme ayarlanır.

- İhtiyacınız olan vitamin, mineral, posa ve kompleks karbonhidratı sağlamak, yağ tüketiminizi azaltmak için yeterli miktarlarda tahıl, sebze ve meyve diyete yerleştirmelidir.

- Kalp krizi ve çeşitli tipte kanserleri önlemek ve sağlıklı kilonuzda kalmanızı sağlamak amacıyla yağ, doymuş yağ ve kolesterol içeriği düşük olan bir diyet planlanmalıdır.

- Diyet yaparken orta düzeyde alkol tüketilir.

Hızlı Kilo Vermenin Yolları

Düşük Karbonhidratlı Diyetlerin Avantajları

Özellikle et sevenler, bir süreliğine düşük karbonhidratlı diyeti sevmekte, bu besinlerin iştah kestiğini belirtmekte. New England Journal of Medicine dergisinin Mayıs 2003 sayısında yayınlanan bir makalede Atkins diyeti ile az yağlı düşük kalori diyeti karşılaştırılıyor. Araştırmacılar her iki diyetin de kilo verdirdiğini belirtiyorlar. Çalışma sonuçları Atkins diyetini uygulayanlar için şunları açıklıyor:

- Daha fazla ve hızlı kilo verilir. Ama bu avantaj ilk altı ayda görülür. Süre bir yıla çıkınca, her iki diyet grubu arasında önemli bir fark kalmamaktadır.

Düşük Karbonhidrat Diyetinde Günde Alınması Gereken Karbonhidrat Miktarı

Düşük Karbonhidrat diyetindeki günlük karbonhidrat dozu yaklaşık 20 ila 30 gram nveya bir elma içerisindeki miktar kadardır.

Düşük Karbonhidrat Diyeti Hastalıklarla Savaşır

Düşük Karbonhidrat diyeti tümörlerle savaşmak için ya da bazı kanser hastaları için kemoterapi eşliğinde reçeteye yazılmaktadır.

Düşük Karbonhidrat Diyeti Beyne Enerji Salgılar

Kilo kaybına yardımcı olmanın yanı sıra düşük karbonhidrat diyeti, beyne enerji sağlayan ve zihinsel odağı arttıran karaciğerdeki ketonların üretimine yol açmaktadır. Yani zihin açıyor.

İlk Popüler Düşük Karbonhidratlı Diyet

Dr. Robert C. Atkins tarafından başlatılan Atkins diyeti. 1960'larda yaptığı araştırmalarda yüksek proteinli bir diyetin potansiyelini keşfetmiştir. Bu konuda araştırmalar yapmıştır.

Sanıldığının Aksine Atkins Diyeti

Atkins diyeti sadece et değildir. Bütün besin grupları diyet içinde mevcuttur. Protein ve yağ, geleneksel bir diyete göre çok daha büyük bir rol oynar. Yani oldukça etkili bir diyet türüdür.

Ketojenik Diyeti Hakkında Bilgiler

Keto diyet, düşük karbonhidrat diyetin aşırı bir şeklidir. Diyet esas olarak et, tam yağlı süt, yumurta ve yağları tüketmeyi önerir.

Keto Diyetinin Amacı

Amacı karaciğerin vücut yağını parçalamasını ve yağ asidi üretmesidir. Bu sayede yağları yakar.

Keto Diyeti Nasıl Ortaya Çıktı

Keto diyeti, belirli nöbetlerin sıklığını azalttığını göstermiştir. Epilepsili çocuklar için bir tedavi olarak ortaya çıkmıştır

Düşük Karbonhidrat Diyeti Kendi İçinde Ayrılmaktadır

Standart düşük karbonhidrat diyeti, döngüsel keto diyeti, hedeflenen keto diyeti ve yüksek proteinli keto diyeti şeklinde çeşitlendirilebilir. Her diyet türü, diyetçinin hedeflerine bağlı olarak belirli faydalar sunmaktadır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
"Para kulelerinde oklar Ekrem İmamoğlu'nu gösteriyor!"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakırlı yaşlı teyzeyle samimi sohbeti