Güzel avrat otu nedir (zehirli mi) Bu otu tüketenler büyük risk altında!

İstanbul İl Tarım Müdürlüğü tarafından İstanbul'da bazı vatandaşların yaşadığı Ispanak Zehirlenmesine ilişkin gerçekleştirilen açıklamada ismi geçen Güzel Avrat otu nedir? Tüketilen ıspanakların içerisine karışan çok yıllık otsu bir bitki özelliğine sahip Güzel Avrat otu zehirli midir? Atropin maddesini taşıması nedeniyle tam bir tehlike saçan Güzel Avrat otu hakkında bilinmeyenler!

Güzel avrat otu nedir (zehirli mi) Bu otu tüketenler büyük risk altında!
Güzel avrat otu nedir (zehirli mi) Bu otu tüketenler büyük risk altında!
GİRİŞ 07.11.2019 09:31 GÜNCELLEME 07.11.2019 09:31
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İstanbul'da meydana gelen Ispanak Zehirlenmesi vakası ortalığı kasıp kavururken İstanbul İl Tarım Müdürlüğü devreye girerek vatandaşlara ışık tutacak açıklamalara yer verdi. Dört gözle beklenen o açıklamada, kimi vatandaşların tükettiği ıspanağın içerisine Güzel Avrat adı verilen çok yıllık otsu bir bitkinin karıştığına yönelik bilgilendirme yapıldı. Peki, patlıcangiller familyasından olmasıyla beraber kimyasal yapısında ''Atropin'' adlı maddeyi taşıyan, bir anda geniş bir kesim tarafından merak ve araştırma konusu haline gelen Güzel Avrat otu nedir? Adı pek duyulmamış olmasının yanı sıra insan sağlığını tehdit eden özellikleri de içerisinde barındıran, meyveleri koyu siyaha yakın ve yaprakları ise koyu yeşil renge sahip olan Güzel Avrat otu zehirli midir?

 

 

Ispanak zehirlenmesinin tüm belirtileri - Ispanak hakikaten zehirler mi?

GÜZEL AVRAT OTU NEDİR?

 

 

Patlıcangillerden; kireçli topraklarda yetişen, 180 cm kadar boyunda, birkaç sene kadar yaşayan nahoş kokulu bir bitkidir. Güzelavrat otu dallanmış, otsu ve çok yıllık bir bitkidir, çoğunlukla etli köke sahip bir yarı çalı olarak görülür.

Tür, Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'nın yerlisidir ve Kuzey Amerika'nın bazı kısımlarında da bulunur hale gelmiştir. Güzel avrat otu zehirli olmasının yanında işlem gördükten sonra oldukça güçlü bir ağrı kesicidir. Ayrıca astım, bronşit, zatürre gibi hastalıklarda meydana gelen nefes darlığını yok edici etkisi de bulunmaktadır.

Güzel avrat otu, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi ile Güney'de Toroslar bölgesinde yetişir. Çan şekilli çiçekleri hafif yeşil-soluk mor ve az kokuludur. Meyveleri olgunlaştıkça yeşilden parlak siyaha uzanan ve yaklaşık olarak 1 cm uzunluktaki yemişlerdir.

Güzel avrat otu daha çok sıcak ve ılıman bölgelerde yetişiyor. Özellikle mayıs ve ağustos aylarında çiçek açıyor. Daha sonra açmış olduğu çiçekler, meyvelere dönüşüyor. Genellikle korularda ve ormanlık alanlarda yetişiyor.

GÜZEL AVRAT OTU ZEHİRLİ MİDİR?

Çok zehirli bir bitki olduğu için ancak uzmanlar tarafından hazırlanan ilaçlar içerisinde kullanılır. Evde kullanılması tehlikelidir. Başlıca zehirlenme belirtileri baş ağrısı, aşırı sinirlilik, boğazda kuruluk ve susuzluk hissi, sayıklama ve hayal görmedir. Zehirlenme halinde derhal bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

GÜZEL AVRAT OTU ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

İlk zehirlenme belirtileri göz bebeklerinde büyüme, ağız kuruluğu, taşikardi, idrar tuttukluğu, halisünasyon vs dir. Acil olarak hastane gitmek ve yediğiniz bitkiyi yanınızda götürmeniz önerilir.

GÜZEL AVRAT OTUNUN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Bu ot insanlarda zehirli etkiler göstermeye başladığında ilk olarak kişilerde baş ağrısı uyku hali meydana gelir. İlerleyen zamanlarda ise yavaş yavaş susuzluk hissi ile birlikte sayıklama gibi durumlar ortaya çıkar.

Güzel avrat otunun meyvesi kesinlikle kullanılmaz. Çünkü meyvesinde zehir bulunduğu söylenmektedir. Bu nedenle güzel avrat otunun yapraklarından yararlanılmaktadır. Güzel avrat otunun evde kullanılması son derece tehlikeli olabilir. 

YORUMLAR 6
  • rabia 4 yıl önce Şikayet Et
    ben on gün evvel bir kilo ıspanaktan iki sefer pişirdiğimde ikisindede zehirlendim, ama ıspanağa konduramadım...40 yıldır ıspanak yerim hiç böyle birşey başıma gelmemişti, oysa tek tek yapraklarını temizlerim hiç bir yabancı ot görmedim...şimdi anlıyorumki zirai ilaçlardanmış, yazık bu millete ya...
    Cevapla
  • Tarih 4 yıl önce Şikayet Et
    Esnaf nasıl her tür görüşe sahip olsa da fırsat çıkınca halkı utanmadan kazıklıyorsa,tarımla uğraşanlar da kolay ve çok para kazanma hırsıyla zıvanadan çıktı.Aşırı horman kullanıp kansere yol açmalarının yanı sıra,sebzeleri koca sap ve koöanlarıyla,patatesi gübreyle,birçok sebzeyi de toprakla sataıp,hem kolay topluyor hem de kilodan kazanmayı amaçlıyorlar.Ispanak gici sebzeler toplanırken daima çevresindeki yaban otlarından ayıklanmalıdır.Çoğu zehirli olan bu otlar işte nelere yol açıyor.Bunu üreten çiftçi örnek olsun diye ağır şekilde cezalandırılmalıdır.Asrın lüks tüketimi hem ahlakı hem de ekonomiyi bozdu.4.Murat gibi ağır cezalar gelmezse daha da bozulacak.
    Cevapla
  • ata 4 yıl önce Şikayet Et
    Hadi ya içanadoluda yetişmez yani gel bizim köye
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    İyide ismi niye güzel avrat otu.bari kaynana otu falan denseydi...
    Cevapla
  • inan ki 4 yıl önce Şikayet Et
    atropinin etkisine bagli goz bebeginde buyume yapiyo.anladin sen
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    onlarca insan ölümden döndü,sabıkalı güzel avrat.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi