Vücut Kitle İndeksi yaşa göre kaç olmalı: Boy / Kilo Endeksi nasıl hesaplanır!

Vücut Kitle İndeksi; insanların boy ve kilo gibi kişisel etmenlerin baz alınarak matematiksel olarak hesaplanması ve böylece olması gereken ideal kilonun saptanmasıdır. Peki, kişilerin kilo bakımından hangi düzeyde olduğunun ortaya konulabilmesi için hesaplanan boy kilo endeksi nasıl yapılır? İşte; aşırı kilolu yahut obezite aşamasına gelindiğinde çeşitli önlemleri almasını gerektirecek Vücut kitle indeksi ve boy kilo endeksi hesaplama yöntemi!

Vücut Kitle İndeksi yaşa göre kaç olmalı: Boy / Kilo Endeksi nasıl hesaplanır!
Vücut Kitle İndeksi yaşa göre kaç olmalı: Boy / Kilo Endeksi nasıl hesaplanır!
GİRİŞ 21.12.2019 17:55 GÜNCELLEME 21.12.2019 17:55
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Vücut Kitle Endeksi veya diğer adıyla Boy Kilo Endeksi; kişilerin cinsiyetine göre boyunun ve kilosunun birbirine oranının matematiksel hesaplaması gerçekleştirilerek ideal kilonun tespit edilmesidir. Aynı zamanda kişilerin son yıllarda yaygın biçimde yararlanmaya başladığı Vücut Kitle İndeksi sayesinde; zayıflık ya da şişmanlık durumunun hangi seviyede olduğu açıkça ortaya konulmakta ve bu sayede gerekli tedbirlerin de zamanında alınabilmesi açısından alt yapı oluşturmaktadır. Peki, kadın ve erkeklerin kilosunun boyunun karesine bölünmesi neticesinde ulaşılan bir değer olan Vücut kitle indeksi / boy kilo endeksi nasıl hesaplanır? İşte, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen aralıkların referans olarak alındığı ve kesin/net bir sonucun elde edilebilmesi için kıyafet ağırlığı ve ayakkabı gibi faktörlerin de göz önüne alınması gerektiği Vücut kitle endeksi ve boy kilo endeksi hesaplama yöntemi...

VÜCUT KİTLE İNDEKSİ NASIL HESAPLANIR?

Bu hesaplama işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için ilk etapta hem kilonuzun hem de boyunuzun değerini doğru olarak bilmeniz lazım gelmektedir. Yanlış/hatalı olmayan sonuçları elde edebilmek açısından yukarıda da bahsedildiği gibi kıyafetlerin de ağırlığının dikkate alınması gerekmekte ve ölçümler yapılırken ayakkabının giyilmemesi uygun görülmektedir.

BOY KİLO ENDEKSİ HESAPLAMA YÖNTEMİ...

Vücut Kitle İndeksi – Boy Kilo Endeksi değerinize ulaşabilmeniz için sahip olduğunuz kiloyu, metre cinsinden boyunuzun karesine bölmeniz gerekmektedir. Buna örnek verilecek olursa; 1.70 boya sahip ve ağırlığı ise 65 kg. olan bir kimsenin değerleri şu şekilde hesaplanmaktadır:

 

 

65/ 1.70 x 1.70 = 22,49

-Vücut Kitle İndeksi; 18,5 değerinin altında çıkıyorsa olması gereken ideal kilonun çok altında yani zayıfsınız demektir. Bu nedenle biraz kilo almanız gerekmektedir.

-Boy Kilo Endeksi; 20-25 değerleri arasında bulunuyor siz ideal kiloya sahipsiniz. Bu kiloyu muhafaza etmeniz önerilmektedir.

-Vücut Kitle İndeksi; 25-30 değerleri arasında çıkıyorsa gereğinden fazla kiloya sahip olduğunuzu söyleyebilmek mümkündür. Bu yüzden biraz kilo vermeniz tavsiye edilmektedir.

-Boy Kilo Endeksi; 30 değerinin üzerinde yer alıyorsa şişman kategorisine giriyorsunuz. İdeal kilo değerini yakalayıncaya kadar sağlıklı bir vücut için kilo vermeniz gerekmektedir.

-Vücut Kitle İndeksi; 40 değerinin üzerinde ise obez olduğunuz ortaya çıkmaktadır. Bu konuda hiç vakit kaybetmeden hızlı şekilde alanında uzman doktorlar ve diyetisyenler beraber kilo vermeniz lazım gelmektedir.

İDEAL KİLO HANGİ DEĞERE SAHİPTİR?

Vücut kitle indeksi hesaplanmasının ardından elde ettiğiniz rakamsal aralıklar sizin zayıf, normal kilolu, fazla kilolu ve obez gibi kategorilerden birine sahip olduğunuzu göstermektedir. Değerleri 18,5 ile 24,9 arasında bulunan kimseler ideal kiloya sahiptir ve hem kısa hem de uzun vadede sağlıklı kalabilmeleri açısından bu değeri korumaları gerekmektedir.

Yaşın ilerlemesine bağlı olarak Vücut Kitle İndeksinde artış görülebilmektedir. 19 ve 24 yaşları arasında istenen boy kilo endeksinin yaş aldıkça bir miktar artması gayet doğal kabul edilmektedir ve 65 yaşın üstünde 24 ve 29 arasındaki Vücut Kitle İndeksi uygun görülebilmektedir.

YORUMLAR 13
  • gazanfer özbarlas 3 yıl önce Şikayet Et
    uzmanına gidin uzmanına kardeşim
    Cevapla
  • gazanfer özbarlas 3 yıl önce Şikayet Et
    önce doktor ondan sonra endeks mi indeksmi böyle internetle hesaplama olmaz
    Cevapla
  • gazanfer özbarlas 3 yıl önce Şikayet Et
    ben 67 kiloya düştüm hortlak gibi oldum
    Cevapla
  • gazanfer özbarlas 3 yıl önce Şikayet Et
    endek mendeks hikaye yediğine iyi dikatli bakacaksın abi abla
    Cevapla
  • gazanfer özbarlas 3 yıl önce Şikayet Et
    löp etli sarkan kasları ve göbeği varsa dikkat
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!