Domuz gribi belirtileri! Domuz gribi salgını olunca ne oluyor? Etkin tedavisi...

İlk defa ABD ve Meksika ülkelerinde kendini gösteren ve ülkemizde görülme oranı her geçen gün giderek artan Domuz gribi belirtileri nelerdir? Grip rahatsızlığıyla benzerlik gösteren semptomları bulunan, hem mevsim geçişlerinde hem de kış mevsiminde daha sık karşılaşılan Domuz gribi nasıl bulaşır, tedavisi? İşte, gerek vücut direncini yüksek tutmakla gerekse kişisel hijyene dikkat etmekle korunulan domuz gribi hakkında bilinmeyen ayrıntılar!

Domuz gribi belirtileri! Domuz gribi salgını olunca ne oluyor? Etkin tedavisi...
Domuz gribi belirtileri! Domuz gribi salgını olunca ne oluyor? Etkin tedavisi...
GİRİŞ 20.01.2020 09:47 GÜNCELLEME 20.01.2020 09:47
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

H1N1 virüsü etkeniyle oluşum gösteren Domuz gribi, bulaşıcı bir hastalık türü olmakla beraber grip hastalığına benzeyen komplikasyonlarla baş göstermektedir. Öte yandan son dönemlerde Türkiye'de de çeşitli faktörlerin etkisiyle yaygınlık kazanmaya başlayan Domuz gribi, son 50 (elli) yılın en mühim salgını olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, ülkemizde görülen vaka sayısı son haftalarda ciddi derecede artış gösteren, insanlar arasında ağız ve burun yolları aracılığıyla yayılabilen Domuz gribi belirtileri nelerdir? Tedavi sürecine gidilmediği yahut geç kalındığı durumlarda insan sağlığı açısından ölümcül tehlike oluşturabilen Domuz gribi nasıl bulaşır, tedavisi? 

DOMUZ GRİBİ NEDİR?

-Domuz gribi, kişilerde grip hastalığıyla neredeyse aynı yakınmaların görüldüğü viral bir rahatsızlıktır. Oluşum nedeni, A (H1N1) tipi virüstür. Sözü edilen virüs çeşidi; insan, domuz ve kuş virüslerinin karışımı olarak bilinmektedir. Domuz gribi şeklinde isimlendirilmesinin sebebi de, domuzlar arasında meydana gelen grip virüsüne benzerlik göstermesidir. Bunların dışında domuz gribi, 1 ila 7 gün arasında kuluçka süresi değişkenlik göstermektedir. Öte yandan hastalığın buluşma süresi de, çocuklarda 12 gün ve erişkin kimselerde 7 gündür.

DOMUZ GRİBİ NASIL BULAŞIR?

-Domuz gribi kişiler arasında solunum yolu üzerinden kolaylıkla bulaşabilmektedir. Öte yandan gerek Avrupa ülkelerinde gerekse dünyanın pek çok kıtasında domuz çiftliklerinin fazlalığı, domuz gribinin insandan insana geçmesinde çok büyük kaynak olmaktadır. Bununla birlikte şunun da unutulmaması gerekir ki hastalık sadece solunum yolu vasıtasıyla geçmez, insanların ülkeler arasında seyahatte bulunması da domuz gribine yakalanma riskini büyük ölçüde çoğaltmaktadır.

 

 

DOMUZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Vücutta üşüme hissi,

-Boğazda ağrı hissedilmesi,

-Öksürük şikayetinin ortaya çıkması,

-Kimi durumlarda ishal ve kusma gibi yakınmaların görülmesi,

-Baş ağrısı ve yorgunluk hissinin meydana gelmesi,

-Genel vücut ağrısıyla karşılaşılmasıdır.

DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR? TEDAVİSİ...

Hapşırma esnasında ağız bölgenizi elinizle değil kolunuzla kapatmanız gerekmektedir.

Domuz gribinin bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle yaklaşmaktan kaçınmaya çalışmalısınız.

Bulaşma ihtimalinin bir hayli yükseldiği kalabalık ortamlar, kapalı alanlar, toplantılar, ulaşım araçlarından olabildiğince uzak durmaya özen göstermelisiniz.

Evde kullanılan yatak örtüleri, yastık kılıfları, yorgan, çarşaf, havlu gibi kişisel eşyaların temizliğine mümkün mertebe dikkat etmeli ve düzenli olarak değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz.

Eğer insanlarla tokalaşırsanız kesinlikle dezenfektan veya sık sık sabunla ellerinizi güzelce arındırmanız gerekmektedir.

Hastalığa zemin hazırlayan H1N1 virüsünün sürekli evrim geçirerek yapısı değişse bile önerilen domuz gribi aşısı yaptırmak, hiç şüphesiz bu hastalıktan korunmanın en etkili yoludur.

Yaşadığınız yeri devamlı olarak havalandırmalısınız. Telefon, havlu, çatal, bıçak, tablet, bilgisayar mouse gibi eşyaları bu hastalığa yakalanan kimselerle paylaşmamalısınız.

YORUMLAR 4
  • zafer gülten 4 yıl önce Şikayet Et
    her ülke insanının başışıklık sistemi farklı olduğu gibi,hastalıklara direncide farklıdır...mesala Çin li bir insan kendi ülkesinde yakalandığı gribi kolayca atlatabilir,ama yakalandığı gribi başka bir ülkenin insanına bulaştırırsa,o ülkenin insanının bu grip türüne bağışıklığı olmadığından ağır sonuçlar doğurabilir. Avrupa sınır kapılarında insanlarımızın bazen soyulup,dezenfekte edildiğine,ilaçlandığına kızar tenkit ederiz,ama aslında doğru yapıyorlar,doğrusu bu. ...ülkeye giren yabancıların hastalık taşımadığına dikkat edecen.
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    ben olmuşum ozaman
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Düşmanları ,Hainler boş durmuyor? Domuz gribi virüsü yine yukardan atıldı.
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    öyle ise domuz gribinden kurtulmak için domuzları imha etmek gerek
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı