Triptofan eksikliği nedir? Triptofan neye yara ve hangi besinlerde bulunur?

Triptofan, dolaylı ve direkt olarak vücudun ihtiyacı olan amino asit ve serotonin maddelerini karşılamaya yardımcı olan bir maddedir. Eksikliği durumunda ruhsal ve zihinsel dengesizliklere yol açan triptofan, doğru besinlerin tüketilmesi ile karşılanabilir. Ancak besinlerin yetersiz kalması durumunda ilaç takviyesine başvurulabilir. İşte triptofanın faydaları ve triptofan içeren besinler

Triptofan eksikliği nedir? Triptofan neye yara ve hangi besinlerde bulunur?
Triptofan eksikliği nedir? Triptofan neye yara ve hangi besinlerde bulunur?
GİRİŞ 02.04.2020 09:21 GÜNCELLEME 02.04.2020 09:21

Triptofan, zihinsel ve ruhsal durumun gelişmesinde etkili olan amino asittir. Amino asitler, proteinlerin yapı taşlarını oluşturmaktadır. Vücudun yaratılışı gereği birbiriyle bağlatılı olan sisteminde triptofan maddesi, kişilerin direkt ya da dolaylı yollarla kişilerin ruhsal ve bedensel durumunu etkilemektedir. Triptofan, özellikle serotonin üretiminde önemli düzeyde etkisi olduğundan eksikliği hemen hissedilerek kişilerin psikolojik durumlarını anında etkilemektedir. Bundan dolayı triptofan değeri yüksek gıdaların tüketilmesi tavsiye edilerek serotonin hormonunun salgılanması sağlanabilir. Triptofan eksikliği beraberinde birçok hormonun salgılanmasına engel olarak depresyon ve kaygı bozukluklarına neden olabilir. 

 

Ruh halinde çöküş ve mutsuzluğa neden olan bu maddenin eksikliğini tamamlamak için hastalar bilmeden antidepresan kullanımına başlarlar. Doktor kontrolünde olmayan ilaç kullanımları tehlikeli olduğu gibi fayda sağlamanın yerine bedensel ve ruhsal zararlar verebilir. Buna bağlı olarak ilk olarak beslenme rutinlerinin değiştirilerek öğünlerde daha sağlıklı gıdalara yer verilmesi tavsiye edilebilir. Doğru ve sağlıklı besinlerin düzenli miktarda alınması durumunda triptofan ve serotonin ihtiyacının karşılanması sonucu kaygı ve sinir bozuklukları gibi ruhsal sıkıntıların önüne geçilmesi mümkündür. Triptofan eksikliği ise genellikle protein değeri yüksek gıdalar tüketerek önlenebilir. Uzmanlar, hastaların ilk olarak beslenmelerine dikkat ederek triptofan eksikliğinden kaynaklı rahatsızlıkların önüne geçilebileceğini aktarmaktadır. 

TRİPTOFAN EKSİKLİĞİ

 

Genellikle yanlış ve dengesiz beslenmekten kaynaklı ortaya çıkan triptofan eksikliği, ruhsal ve zihinsel problemlerin oluşmasına neden olmaktadır. Triptofan, protein sentezlenmesine yardımcı olduğundan eksikliği durumunda protein eksikliğine de yol açabilir. Beyindeki serotonin eksikliğinden kaynaklı olarak meydana gelen en temel ve etkili problem, depresyondur. Depresyon dışında triptofan eksikliğinin sonuçları şöyledir:

- Anksiyete yani kaygı, korku ve endişe bozukluğu. Triptofan eksikliği dışında günlük kahve tüketimi fazla olan kişilerde de görülmektedir. Endişe bozukluğu olan kişilerin daha az kahve tüketerek ve sağlıklı beslenerek bu duruma çözebilirler.
- Huzursuzluk ve buna bağlı olarak uyku düzensizliğine yol açabilir.
- Sindirim sisteminde bozukluk, Triptofan aynı zamanda ciddi bir amino asit kaynağıdır. Amino asitler, hazımsızlığa ve bağırsak problemlerine iyi geldiği için sindirim sistemini de dolaylı olarak etkilemektedir.
- Episodik bellek denilen, bireylerin geçmişe ait hatıraların silinmesi.
- B3 Vitamini eksikliğinden kaynaklı olarak görülen deride kızarıklık hastalığı. 
- Öğrenmede güçlük ve konsantrasyon sorunu.
- Hafızada problemler.
- Agresiflik.
- Kilo kaybı.
- Sinir sistemi bozuklukları gibi sorunlara yol açan triptofan eksikliği ilaç takviyeleriyle dengelenebilir. İlaca başvurmadan evvel ilk olarak beslenme alışkanlıklarının değiştirilip özellikle triptofan eksikliğine iyi gelen besinleri tüketmek tavsiye edilir. 

TRİPTOFAN EKSİKLİĞİNE İYİ GELEN BESİNLER

Birçok ruhsal ve zihinsel soruna neden olan triptofan eksikliği, serotonin ve amino asit dengesini de bozmaktadır. Tüm bu döngünün sağlıklı ve dengeli çalışması için özellikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilerek daha sağlıklı gıdalara yönelmek gerekmektedir. Triptofan maddesinin vücutta yeteri kadar alınması için protein değeri yüksek gıdalara yönelmek gerekmektedir. Protein zengini gıdalar, özellikle hayvansal gıdalardan karşılanabilmektedir. İşte triptofan eksikliğine iyi gelen gıdalar:

- Tavuk, hindi ve yumurta.
- Süt, yoğurt, peynir ve kefir.
- Badem, ceviz
- Ananas, muz
- Yulaf ve fava fasulyesi
- Enginar
- Somon, sardalya ve ton balığı gibi yağlı balıklar
- Bezelye, mercimek, pirinç ve nohut
- Bitter çikolata
- Ay ve kabak çekirdeği
- Ispanak

AŞIRI TRİPTOFAN TAKVİYESİNİN ZARARLARI

Yeterli miktarda alındığında faydaları olan triptofan, aşırı miktarda tüketildiğinde zararları bulunmaktadır. Her besin maddesinin ölücü miktarda kullanılmayıp abartıldığında faydadan daha çok zararı bulunmaktadır. Triptofan içeren gıdaların aşırı miktarda tüketilmesi durumunda baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı gibi yan etkileri görülebilir. Özellikle 50 yaş üzeri kişilerin triptofan içeren besinleri daha ölçülü tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!