Favipiravir ilacı nedir ne işe yarar? Favipiravir corona virüse iyi gelir mi?

Çin'de yayılmaya başlayan ve tüm dünyayı tesiri altına alan corona virüs, binlerce kişinin ölümüne sebep olduktan sonra favipipiravir isimli ilacın virüsü tedavi etmesinin mümkün olduğunu tezi ortaya atılmıştır. Normal koşullarda 11 gün süren tedavi sürecinin 4 güne düşürülmesi söz konusu olan ilacın Japon bilim insanları tarafından geliştirilmiştir. İşte corona virüsün ilacı olduğu düşünülen favipiravir...

Favipiravir ilacı nedir ne işe yarar? Favipiravir corona virüse iyi gelir mi?
Favipiravir ilacı nedir ne işe yarar? Favipiravir corona virüse iyi gelir mi?
GİRİŞ 07.12.2020 10:42 GÜNCELLEME 07.12.2020 10:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Aralık 2019 itibariyle Çin’den yayılmaya başlayan ve tüm dünyayı tehdit eden corona virüs, büyük kitleleri tesiri altına alarak can almaya devam ederken virüsü etkisiz hale getirebileceği düşünülen bir ilaç tespit edildi. Favipiravir isimli ilacın klinik araştırmalarda corona virüs tedavisinde faydalı olduğu saptandı. Corona virüsü atlatan binlerce isim dışında virüsü atlatmanın daha çabuk sağlandığı Favipiravir isimli ilacın corona virüs tedavisinde iyileşme sürecinin 11 günde 4 güne düşürüldüğü duyuruldu.

Çin Büyükelçisinin 17 Mart tarihinde Twitterdan yaptığı açıklamaya göre 2014 yılından itibaren bu ilacın Japon eczanelerinde olduğunu belirterek başta corona virüs olmak üzere birçok virüs tedavisinde antiviral özelliği sayesinde kullanıldığı belirtilmiştir. 

Habertürk’te Didem Arslan’ın hazırlayıp sunduğu Türkiye’nin Nabzı programına katılan Prof.Dr. Ateş Kara Türkiye’nin elinde virüse karşı kullanılan ilacın adını vererek, “Belli noktalarda etkili olduğunu biliyoruz. Bugün kullanılmaya başlandı” dedi.

Favipiravir’in satılan bir ilaç olmadığını ifade eden Kara şöyle devam etti:

Ben burada o ilacın direkt ismini de söyleyebilirim. Satılan bir ilaç değil. Bu Favipiravir adında geliştirilmiş bir ilaç. Belli noktalarda etkili olduğunu biliyoruz. Bugün kullanılmaya başlandı. Olumlu sonuç alıp almayacağımız göreceğiz. Direkt o virüsü ortadan kaldıran bir ilaç hala yok.

CORONA VİRÜSE KARŞI ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Corona virüs, özellikle risk grubunda yer alan 65 yaş üstü kişilerin kendilerine daha çok dikkat ederek umumi alanlarda bulunmamaları gerekmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kanser hastaları, kanser tedavi görenlerin daha çok dikkat etmesi gerekir. Bu kişiler mümkün mertebe toplu taşıma kullanmayarak umumi alanlarda çok fazla bulunmamaya özen göstermelidirler. Bunun dışın risk grubu olsun olmasın lişisel temizliğine dikkat etmesi gerekmektedir. Gün içinde en az saat başı ellerin 20 saniye sabunla ve suyla dezenfekte edilmesi gerekmektedir. 

MASKE KULLANIMI

Corona virüsün yayılması nedeniyle, birçok kişi virüsten korunma amacıyla maske takmaya başlamıştır. Ancak maske takarak virüsten korunmaya çalışırken daha tehlikeli sonuçların ortaya çıkmasına neden olunabilir. Örneğin maske takan kişinin, maskeyi takıp çıkardıktan sonra bir daha takmaması, kullanılan maskenin olur olmadık yerlere bırakmadan sıkıca bağlanıp çöpe atılması ve ardından ellerin yıkanması gerekmektedir. Bu işlemler yapılmazsa mikropların yayılarak başkalarına bulaşmasına neden olur. Bu süreçte herkesin bilinçli ve doktorların tavsiyelerine uyarak hareket etmeleri en önemli husustur. 

CORONA VİRÜS TEDAVİ SÜRECİ

İlk ciddi belirtisi solunum güçlüğü olan corona virüsün tedavisi kesin olarak bulunmamaktadır. Yapılabilecek en etkili tedavi yöntemi solunum desteği vererek hastaların bu süreci en az hasarla atlatması sağlanmaktadır. Kesin bir antibiyotik ya da aşısı bulunmamaktadır ancak 17 Mart akşamı gelen habere göre corono virüsün tedavi sürecini 11 günden 4 güne düşürerek iyileşmenin mümkün olduğu açıklanmıştır. 

YORUMLAR 1
  • Rana CAN 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben, bu haber hakkında iyi olacağımızı düşünüyorum.Ancak,bu durumda yaşlılarımızın dışarı çıkmasını doğru bulmuyorum.Size önerim;ellerinizi güzel bir şekilde zeytinyağlı sıvı sabunlarla yıkayınız,en az yirmi saniye boyunca.Evinizden fazla gerekmedikçe çıkmayın.Hepimizin sağlığı için virüs geçene kadar evlerimizden çıkmayalım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası