Kavun 'ben hormonluyum' dedi!

Hormonlu gıdalar artık 'ben hormonluyum' demeye başladı. Ziraat Mühendisleri bu durum için sıcaklar dese de uzmanlar ve bulgular hormonu işaret ediyor...

Kavun 'ben hormonluyum' dedi!
Kavun 'ben hormonluyum' dedi!
GİRİŞ 30.08.2008 12:50 GÜNCELLEME 30.08.2008 12:50
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Adana'da aldıkları kavunun içindeki çekirdeklerin filizlendiğini gören 2 esnaf şaşkına döndü. Tarım il müdürlüğü yetkilileri, aşırı sıcaklardan olgunlaşan kavunlarda bu durumun gözlendiğini bildirdi.

Fevzipaşa Mahallesi Vefa Caddesi üzerinde beyaz eşya bayi işleten Eyüp ve Ahmet Çiçek adlı iki kardeş, öğle saatlerinde yemek için kavun aldı.

Eyüp Çiçek, "Kavunu çok severim, bu sebeple serinlemek için zaman zaman alırız. Bugün kestiğimde içindeki filizlenmeyi görünce çok şaşırdım. İlk kez böyle bir olayla karşılaştım. Ağabeyim de benim gibi hayret etti. Aşırı hormondan mı kaynaklanıyor merak ediyoruz. Kavunda tat yoktu." dedi.

Tarım il müdürlüğü yetkilileri, kavunun filizlenmesinin nadir görülen bir olay olduğunu söyledi.

Ancak tarlada bırakılıp çok olgunlaşan kavunlarda bu olayın yaşanabileceğine dikkat çeken ziraat mühendisleri, aşırı sıcakların da filizlenmeyi hızlandırıp bozulmayı sağladığının altını çizdi.

UZMANLARA GÖRE HORMON

Ziraat mühendisleri kavuunun çekirdeklerindeki filizlenmeye, çok olgunlaşma ve aşırı sıcakların sebep olduğunu söyleselerde geçtiğimiz günlerde yaşanan benzer durumda uzmanlar hormona dikkat çekmişti. Kestiği domatesin içindeki çekirdeklerin filizlendiği gören Dr. Gündüz Tezmen'e göre bu durum hormon belirtisi. Tezmen başına gelen hadiseden sonra yaptığı açıklamada, domates içinde oluşan filizlenmenin genelde büyüme hızlandırıcı hormonlardan kaynaklandığını belirtmişti.

HORMONLU GIDA NASIL ANLAŞILIR?


Dış görünüş ve yapılarına göre ayırt edebileceğimiz bazı yiyeceklerin nasıl anlaşılacağı konusunda bazı ipuçları da var.

Medical Park Fatih Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Can hormonlu gıdalrın nasıl anlaşılabileceği
konusunda şu bilgileri veriyor:

Domates: Domates kesildiğinde içi fazlaca boşsa, meyvenin ucunda sivri çıkıntılar ve yuvarlak yapısından farklı bir şekle sahipse, hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca hormonlu domatesler de dik kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür.

Salatalık: Şekilsiz, bir ucu kalın, bir ucu ince veya yan yana yapışık meyvelere dikkat edin. İçleri adeta sünger gibi, çekirdek evi de kof bir yapıya sahiptir. Tatlarında farklılıklar ve lezzetsizlik vardır.

Biber: Aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir. Çekirdek etrafı boş, etli kısımda domatesteki gibi beyaz ve sert bir doku görülür.

Patlıcan: Şekli bozuktur. Kenarında şişlikler görülür. Yan yana yapışıktır. Etli kısmı sünger gibi kof olur.   

Patates: Şekilsiz ve yumruları birbirine yapışıktır. Patateste aşırı gübre ve hormon kullanılırsa içinde kararmalar görülür.

Çilek: Aşırı büyük, çift yapışık ve içleri boştur.
Karpuz: Hormonlu karpuzların çekirdek evleri boştur. Yendiği zaman aşırı nişasta kokusu verir.

(Haber 7 -Cihan)

YORUMLAR 6
  • Turgut KURUL 15 yıl önce Şikayet Et
    ... Ziraat mühendisleri insan sağlığına zararlı olduğu kanıtlanmış hormonların kullanılmasını neden desteklerler hala anlayamıyorum. Bu işten paramı kazanıyorlar?. Çünkü, yanlışta israr etmek mesleğe ihanet etmek değilse çıkar guruplarıyla birlikte hareket etmektir. Ziraat Mühendisi olmak, gıdaların hormonlu yetiştirilmesini masum göstermekse ben böyle ziraat mühendisi olmak istemiyorum.
    Cevapla
  • GALATASARAY 15 yıl önce Şikayet Et
    . Kim tartıda yamuk yapıyorsa cerzasını çekişyor da bu tür yediğimiz yiyceklere hormon karıştırıp bizleri kanser vs ölümcül hastalıklarla boğuşmaya iten para yiyiciler kendilerine bir şey olmayacaklarını mı sanıyorlar.... Zilzal suresinin son 2 ayetine bakın derim.
    Cevapla
  • Kemalettin AKSOY 15 yıl önce Şikayet Et
    Neden bu işin uzmanına sorulmuyor ki?. Sevgili arkadaşlar! Birşey merak ediyorum acaba bu haberi hazırlayan arkadaşlar hiç biber, çilek, salatalık gibi sebzeleri yetiştirmiş mi? Çünkü özellikle bu sebzelerde hiçbir zaman hormon kullanılmaz, kullanılırsa ürün alınamaz. Hiçkimse bu yıl yaşanan sıcakları göz önüne almıyor galiba. Unutmayalım ki üretim birçok unsura bağlı bir olaydır. Toprak, sıcaklık, nem, besleme gibi. Her zaman söylüyorum ki hormon denilen bitki gelişim düzenleyicileri hiçbir zaman ilaç kalıntısı kadar tehlikeli değildir veolamaz
    Cevapla
  • erkan şahin 15 yıl önce Şikayet Et
    ne hormonu be. çifçi gübre alamıyor bunlar hormandan bahsediyor adam kavuna horman kullansa maliyetini karşılamaz
    Cevapla
  • faruk delice 15 yıl önce Şikayet Et
    zaman devam etsin. geçen günlerde zaman yazıyodu, organik tarımın kimyasal tarımdan farkı yok diye. devam etsin yazdıklarına nasıl olsa bigün farkını varacaklar, şimdilik görmezlikten gelmeye devam etsinler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması