Neden hıçkırır insan ve nasıl kurtulur

Hıçkırık, çoğu zaman kısa süreli ve zararsızdır ve sağlıklı kişilerde geçici bir rahatsızlık olarak ortaya çıkar ama bazen de bir tehlike sinyali olabilir. Sİşte hıçkırığın nedenleri ve nasıl kesilebileceği..

Neden hıçkırır insan ve nasıl kurtulur
Neden hıçkırır insan ve nasıl kurtulur
GİRİŞ 04.02.2009 07:40 GÜNCELLEME 04.02.2009 07:40
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'nın yazısı

Hıçkırık, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran ve diyafram adı verilen kasın istem dışı kasılmasını takiben ses tellerinin bulunduğu gırtlak bölgesinin aniden kapanmasıyla oluşur ve bu sırada karakteristik bir "hık" sesi duyulur. Dakikada 10-30 kez tekrarlayabilen bu kasılmalar diyaframdan başka kaburgalar arasındaki kaslarda da saptanabilir. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Mynet okurları için yazdı.

Hıçkırık, çoğu zaman kısa süreli ve zararsızdır ve sağlıklı kişilerde geçici bir rahatsızlık olarak ortaya çıkar. Küçük bebeklerdeki ve çok hızlı yemek yiyen ve bu sırada hava yutan kişilerde görülen hıçkırık buna iyi bir örnektir. Aşırı gülme, gıdıklanma, fazla sigara ve alkol kullanılması, histeri, hava yutulması... gibi organik bir hastalığa bağlı olmayan durumlarda da geçici hıçkırık ortaya çıkabilir.

Hıçkırık bazen günlerce-haftalarca kesilmeyip hastayı ciddi şekilde rahatsız edebilir ve önemli bir hastalığın belirtisi de olabilir.  Uzun süreli hıçkırıklar hastanın yemek yemesini, uykusunu, konuşmasını... etkiler. Cerrahi girişim sırasında ve sonrasında ortaya çıkan hıçkırıklar da çeşitli komplikasyonlara yol açarlar.
Hıçkırığın merkez siniri sistemi hastalıklarından mide hastalıklarına kadar çok farklı sebepleri vardır

MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI

Hıçkırık, ensefalit, menenjit, beyin içi kanama ve beyin tümörleri, üremi, beyindeki yaşlılıkla ilgili değişiklikler gibi merkezi sinir sistemini ilgilendiren hastalıkların bir bulgusu olabilir.

GÖĞÜS HASTALIKLARI
Her iki akciğer arasında kalan ve içinde kalbin de bulunduğu
mediyasten ismi verilen bölgenin hastalıklarında hıçkırık gelişebilir. Buradaki lenf bezlerinin tüberküloz, kanser veya başka nedenlerle büyümeleri,  frenik sinirin travması, aşırı kalp büyümesi, kalp krizi, ve yemek borusu tıkanıkları bu hastalıkların başlıcalarıdır. Zatürreede ve akciğer zarları arasında sıvı toplanması da hıçkırığa neden olabilir.

KARINLA İLGİLİ HASTALIKLAR
Diyafram kasının fıtıkları, karaciğer tümör ve apseleri, mide
kanseri, dalak enfarktüsü, bağırsak tıkanıklığı, akut pankreatit gibi hastalıklarda hıçkırık saptanabilir. Ayrıca, üst batın operasyonları sonrasında da hıçkırık ortaya çıkabilir.

HIÇKIRIK  TEDAVİSİ

Hıçkırık tutan kişiler yemek yerken acele etmemeli ve konuşmamalıdır. Genel olarak yüksek sesle değil, yavaş konuşmaya özen gösterilmeli, aırı gülmeden kaçınılmalıdır. İçecekler kesinlikle şişeden içilmemeli,  aç karnına alkol ve sigara kullanılmamalıdır.

Hıçkırık, önce aşağıdaki basit manevralarla giderilmeye çalışılır:
• Bir çay kaşığı dolusu kuru toz şekerin yutulması veya aç karnına birkaç karanfil çiğnemek, özellikle yaşlılarda iyi sonuç verebilir.
• Burundan sokulan bir kateterle yutağın uyarılması işe yarayabilir.
• Derin nefes alıp verilmesi(hiperventilasyon) denenebilir.
• Belirli bir süre nefes tutma etkili olabilir.
• Bir kese kağıdı içine nefes alıp verilmesi,su veya buz parçalarının hızla yutulması, buzlu su, limon suyu veya sirke içilmesi de hıçkırığı geçirebilir.

Bu yöntemlerle giderilemeyen hıçkırık için sakinleştiriciler, kas gevşeticiler gibi çeşitli ilaçlar etkili olabilir. Bunlar içinde en popüler olan tedavi 4-6 saat arayla 10-20 mg klorpromazin veya 6 saatte bir 200 mg kinidin verilmesidir. Boyundaki karotis damarına hekim tarafından masaj yapılması da denebilir.

Bu tedavilerle de durdurulamayan hıçkırık için son çare frenik sinirin bir anestezik ilaçla veya cerrahi olarak blokajıdır.

ahmetrasimk@mynet.com

(Mynet)

YORUMLAR 19
  • İsim 7 yıl önce Şikayet Et
    Şeker yedim geçti Diğerlerini denemedim onun hakkında bişey söyleyemem
    Cevapla
  • osen 7 yıl önce Şikayet Et
    hiçbiri bi halta yaramıyor yorumlar dahil.
    Cevapla
  • busra 7 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarin hepsi uydurma hic birine inanmayin bence birisi sizin hic düşünmediğiniz bir anda sizi korkutursa geçe
    Cevapla
  • Murat 8 yıl önce Şikayet Et
    Burundan derin bi nefes çek.ağzından sonuna kadar üfle ve hava kalmasin içinde başını sağ omzuna değecek şekilde beklerken içinden 25/30 a kadar say. Saniyeler icinde geçiyor. Hadi geçmiş olsun.
    Cevapla
  • Eczacı 8 yıl önce Şikayet Et
    Nefesinizi tutun arkadaşlar hemen geçer
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'dan 11 kat daha büyük! Tarih verdiler: Şeytan lakaplı kuyruklu yıldız yaklaşıyor!
İYİ Parti'nin İBB adayı Kavuncu CHP-DEM ittifakına değindi ve asıl amaçlarını açıkladı...