Sünnette hijyene dikkat

Ehliyetsiz kişilerce uygun olmayan şartlarda yapılan sünnet, çocuğun cinsel organının kaybına kadar gidecek sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Sünnette hijyene dikkat
Sünnette hijyene dikkat
GİRİŞ 12.07.2009 14:27 GÜNCELLEME 12.07.2009 14:27


Türkiye Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Cem Kara, sünnetin ülkemizde çocuklara en sık uygulanan cerrahi müdahale olduğunu belirterek, "Sünnet eğer erken yapıldığı taktirde yeni doğan ve süt çocukluğu dönemine ait üriner sistem enfeksiyonlarının sünnetsiz çocuklara oranla 10 kat azaldığı tespit edildi.

Bakteri ve virüs için uygun ortam olan prepusyumun (sünnet derisi) operasyonla alındığı zaman bu deri vasıtasıyla bulaşan hastalıklara yakalanma ve bulaştırma riski neredeyse sıfıra iniyor. Hem erkek hem de kadın sağlığı için sünnet gerçekten gerekli bir operasyondur" dedi.

Opr. Dr. Kara, uygun olmayan şartlarda ve ehliyetsiz kişilerce yapılan sünnetlerin kalıcı sakatlıklar dahil ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini dile getirerek, "Toplumun yarısına uygulanan bir cerrahi girişim olduğu düşünülürse, ortaya çıkan risk daha net anlaşılabilir.

Çocuklarda uygulanan tüm cerrahi girişimlerde gösterilmesi gereken hijyen ve genel anestezi kuralları ile psikolojik hazırlık ihmal edilirse sünnet işlemi, etkisi ömür boyu sürecek psikolojik travmaya dönüşebilir.

Sünnet edilen mekanın temizliği, sünnette kullanılan aletlerin dezenfekte edilip edilmemesi, sünnet edenin ehliyetli birisi olup olmadığı, sünnetin sonuçlarının olumlu ya da olumsuz olmasına sebep olan önemli etkenlerdir. Bizce en uygun olanı bir hastanede ameliyathane ortamında bu işlemin uzman doktorlarca uygulanmasıdır.

Ayrıca enfeksiyon kapma, kanama, eksik ya da fazla deri bırakılması ikinci bir cerrahi müdahale gerektirecek komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle toplu sünnet düğünlerinde bu risk neredeyse 10 katına kadar çıkabilmektedir. Bazı durumlarda ise cinsel organın kaybına kadar gidecek ciddi problemlere bile yol açabilir" şeklinde konuştu.

İDEAL SÜNNET YAŞI 6 YAŞ SONRASIDIR

Sünnet için en riskli yaşın 2-6 yaş arası olduğunu ifade eden Opr. Dr. Cem Kara, "Bu dönemde aileden koparılıp ayrılmanın yol açacağı psikolojik sorunlar, cinsiyetini keşfettiği bir dönemde vücudundan bir parçanın koparılması düşüncesi ve çocukta hadım edilme korkusu gibi psikolojik sorunların yaşanma olasılığı büyüktür.

Çocuk için en ideal sünnet yaşı 6 yaş sonrasıdır. Bu yaşlarda çocuk sünnetin toplumsal bir olay olduğunu kavrayabilir ve bu sevinci ailesiyle daha kolay paylaşabilir. Bu nedenle çocuğun
sünneti daha kolay benimseyebildiği bu yaşlar sünnet için en ideal yaşlardır" dedi.

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!