Bel kayması ve boyun düzleşmesi nedir?

Radyo 7'de Eda Çelebi'nin konuğu olan Opr. Doktor Onur Kulaksızoğlu bel kayması ve boyun düzleşmesi hakkında bilgiler verdi.

Bel kayması ve boyun düzleşmesi nedir?
Bel kayması ve boyun düzleşmesi nedir?
GİRİŞ 07.09.2009 15:25 GÜNCELLEME 07.09.2009 15:25
 
 
YÜZÜKOYUN YATMAK BOYUN DÜZLEŞMESİNİ TETİKLİYOR
İstanbul’da 104. 6 Frekansıyla yayın yapan Radyo 7’nin programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programının bugünkü konuğu Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Opr. Doktor Onur Kulaksızoğlu oldu. Bel kayması ve boyun düzleşmesi hakkında bilgi veren Kulaksızoğlu, hastalara önerilerde bulundu.
EDA: Bel kayması nedir?
Onur KULAKSIZOĞLU: Omuriliğin diziliminde bir bozuklukla ortaya çıkar. Boyunda olursa boyun, sırtta olursa sırt, belde olursa bel kayması olarak adlandırılır. Çok nadir de olsa doğumun tetiklediği bel kayması, aralarında en sık görülen çeşittir. Standart açık bel ameliyatı ya da travma geçiren kişilerde de rastlanabilen bir hastalıktır. Yaşlılığa bağlı olarakta kendini gösterebilir. Yaşlılıkta ortaya çıkmasının en büyük sebebi yıllarca kişilerin fark etmeden bellerinde oluşturdukları hafif ve önemsenmeyen ağrıların şiddetlenmesidir.
EDA: Bel kayması her yaş gurubundan kişilerde görülür mü? Belirtileri nelerdir?
Onur KULAKSIZOĞLU:  Bel kayması her yaş gurubunda görülebiliyor. Doğuştan bu hastalığa sahip olan hastalarımız varken, çok sık doğum yaptığı için bu hastalıkla tanışan hastalarda var ve sayıları oldukça fazla. Belirtileri bel fıtığıyla karışabiliyor. Bel kaymasında en belirgin özellikler; kişi kısa süre de olsa ayakta durduğunda belinde iğne batıyormuşçasına bir sancı vardır, eğilip doğrulmakta güçlük çekiyor, yataktan kalkarken zorlanıyordur, idrar kaçırmalar başlamış ve ayakta kalındığında cam batar gibi bir sancı hissediliyordur. Bel kaymalarında 4 çeşit vardır. Söylediğimiz belirtiler ilk aşamada gerçekleşir. 4. çeşide gelindiğinde hastada felç kalma tehlikesi, erkeklerde erkeklik işlev bozukluğu ve artarak devam eden idrar kaçırmalara kadar hastalık ilerlemiştir.
EDA: Hangi durumda ameliyat edilir?
Onur KULAKSIZOĞLU: İlk aşamada bacaklara, dizlere vuran ağrı yoksa, arada bir kendini hissettiren ağrılardan ibaretse ameliyat gerekmez.
EDA: Tedavinin ilk aşaması fizik tedavi midir?
Onur KULAKSIZOĞLU: Evet. Zaten omurgayı ayakta tutan 3 şey vardır. Omur kemikleri, kaslar ve eklemler. Bu üçünün dengede olmaması halinde sıkıntılar başlar. Oldu ki bel kayması oldu…O aşamada kaslar ve eklemler güçlendirilmeli. Bunda da yapılacak en iyi tedavi yüzmektir. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede pek zor bir tedavi yöntemi olmasa gerek…
EDA: Doğuştan omurilik problemi olan kişilerde tedavi şekli nasıldır? Tam anlamıyla iyileşmek mümkün müdür?
Onur KULAKSIZOĞLU: Bu tür hastalarda uyguladığımız temel tedavi sinirleri rahat tutmak, omurganın dizilim bozukluğunu engellemek. Tam anlamıyla iyileşmek elbette mümkün. Bu aşamada sanırım yüzmenin ve korsenin önemini tekrar etmem gerekecek.
EDA: Kemik ağrıları için de çocuk yaşta yüzmeyi öneriyor musunuz?
Onur KULAKSIZOĞLU: Kesinlikle öneririm. Bu sadece yüzme sporuyla ilgili değil. Diğer spor alanlarına da çocuğu yöneltmek çok önemli. Yüzme sporuna da 3 yaşından sonra başlanır. Bu yaş sınırının olmasının sebebi ise çocukların o yaşlarda tuvalet ihtiyaçlarını giderebilecek duruma gelmeleri.
EDA: Ameliyat sonrasında felç kalma durumu oluyor mu?
Onur KULAKSIZOĞLU: Ameliyat sonrasını bırakın ameliyat sırasında bile olabilir bir durumdur. O yüzden bu tür tedavi ve ameliyatlar vida platin takma operasyonları için hastalarımıza gerçekten bu işin ehli ve güvenebilecekleri uzmanları öneririm. Çünkü riskli ve kötü sonuçlanması durumunda insanın hayatını tamamiyle değiştirebilecek bir hastalıktır. Doğru hastalığa doğru bir ameliyatla gerçekleştirildiği zaman ise tamamıyla iyileşilebilir.
EDA: Yatarken ağrılar yüzünden tek taraflı yatmak zorunda kalan, iki kürek kemiği arasında ağrılar bulunan hastalara neler öğreniyorsunuz?
Onur KULAKSIZOĞLU: Bu gibi rahatsızlık yaşayan kişilerde omurilik problemi vardır. Hastanın hikâyesini; yani ağrılarının ne zaman ve hangi sıklıkla olduğu, hangi durumlarda ortaya çıktığı, nelerin iyi gelip nelerin tetiklediğini öğrenmek tedavi için en önemli aşamadır. Bu bilgiler doğrultusunda çekilecek bir emarla da tanı koyulduğunda en önemli adım atılmış olur. İki kürek kemiği arasında ki ağrıda ise boyun fıtığı olabilir. Detaylı bir muayene sonucu teşhiste bulunmak daha doğru olur.
EDA: Boyun düzleşmesi neden olur? Oluşmaması için ne yapılmalı?
Onur KULAKSIZOĞLU: Her şeyden önce boyun düzleşmesi bir hastalık değildir bu bilinmeli. Boyun düzleşmesi sadece hastalık belirtisidir ve kişiler bu rahatsızlığı gün içerisinde yaptıkları hareketlerle, bilgisayar başında boyunlarını sürekli bir yere sabit tutarken ya da yemek yaparken tetiklemiş olurlar. Dikkat edilmezse ilerleyen aşamalarda boyun fıtığına da dönüşebilir. Boyun kaslarının yapısı C şeklindedir. Bel kısmında ters C olarak kavis yapar. Bu kavis kaslar tarafından kasılır ve herhangi bir şekilde omurilik kendini sürekli bir tehdide karşı kasarak cevap verirse boyunda düzleşme görülür. Boyun düzleşmesi aslında kaslarla ilgili bir cevaptır ancak omurgaya binen yükün dağılımını değiştirdiği için boyun fıtığına sebep olabilir. Kişilerin yanlış yaptığı hareketlerden kaynaklandığını unutmamak gerekir.
EDA: Boyun düzleşmesi için ilaçlar yeterli midir?
Onur KULAKSIZOĞLU: Bu hastalığın esas sebebi insandır ve ancak kişi kendisi düzeltebilir. Sessiz ilerleyen bir hastalık olduğu için ilaçlar yeterli değildir. Kişiler öncelikle kendileri boyunlarına dikkat etmeli. Televizyon karşısında ya da koltukta uyuyakalmak, uzun seyahatlerde boynun aniden düşmesi, masa başında klavye de yazı yazarken ya da yemek yaparken boynun eğri pozisyonda durması boyun düzleşmesine sebep olacaktır. İlaç kullanılıp bunlara dikkat edilmiyorsa maalesef iyileşme süreci uzayacaktır. Bu konuda boyun sporunu ve boyun destekli yastık kullanmalarını önerebilirim.
EDA: Yastık kullanmadan yatanlar için tehlike var mı?
Onur KULAKSIZOĞLU: Yüksek yastık kullanmaktansa yastıksız yatmak daha az tehlike oluşturur. Bu durum hasta bir kalp ya da reflü hastasıysa tabi ki değişir çünkü onlar yüksek yastıkta yatmak durumundadırlar. En zararlı yatış pozisyonu omurganın dizilimini en çok tehlikeye atan yüzükoyun yatıştır. Böyle yatanlarda mutlaka problem çıkacaktır.  
EDA: Bel kaymasında vida platin kullanılır mı?
Onur KULAKSIZOĞLU: Evet bel kayması olan hastalara mutlaka vida platin takılıp sabitlenilmelidir.
EDA: Boyun düzleşmesinde tedavi şekli nasıldır?
Onur KULAKSIZOĞLU: Düzleşmede omurgada ki dizilim ters yönde işler. Kaslar spazm olarak çeker bunun sonucunda hastaya eziyet verir. Tam olarak hastalık gözüyle bakılmaz ancak kişilerin yaşam kalitelerini düşürdüğü için önemli bir sorundur. % 100 tedavi edilebilir bir hastalık değildir. Hastanın yapacağı egzersizlerle ve kendine dikkat etmesiyle ancak hafifleyebilir. Eğer dikkat edilmezse boyun fıtığı ile sonuçlanır.
EDA: Boyun, parmak, bel çıtlatmak zararlı mıdır?
Onur KULAKSIZOĞLU: Eklem sıvısı ve eklemin içinde bulunan havanın yer değiştirmesinden çıkan seslerdir. Eklemin dokusunu zedeleyeceği için çok fazla yapmak zararlıdır. İlerleyen dönemlerde kireçlenmeye sebep olur.
EDA: Son olarak okuyucularımıza neler önerirsiniz?
Onur KULAKSIZOĞLU: Son olarak rahatsız olan kişiler beyin cerrahından korkmamalılar. Yarım kalmak diye bir şey tabi ki söz konusu değil. Korkmaları gereken tek şey geç kalmak olmalı. Ameliyat olmaları gereken bir durum varsa doğru ve güvenilir bir yerde olmalılar. 
Sağlıklı beslenmeden diyete,  şifalı bitkilerin gizemli dünyasından hayatı yaşanılır kılan pratik bilgilere ve yemek tariflerinden çocuk gelişimine pek çok konu Eda'yla Gün Ortası'nda. 
 Alanında uzman konuklarıyla Eda'yla Gün Ortası Salı,  Çarşamba ve Perşembe günleri saat 12.00' de Radyo 7'de. . .
 
KAYNAK: (HABER 7)
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!