Balı, sıcak süt veya çaya karıştırmayın!

Doç. Dr. Ahmet Güler, balın 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalması halinde besin değerini yitirdiğini, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan balın tatlandırıcıdan öteye geçmeyeceğini söyledi.

Balı, sıcak süt veya çaya karıştırmayın!
Balı, sıcak süt veya çaya karıştırmayın!
GİRİŞ 28.10.2009 10:46 GÜNCELLEME 28.10.2009 10:46
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Güler, balın 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalması halinde besin değerini yitirdiğini, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan balın tatlandırıcıdan öteye geçmeyeceğini söyledi.

''Domuz gribi'' ile birlikte birçok hastalık için vücut direncinin artırılması için beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilen, yüz yıllardır şifa kaynağı olarak gösterilen balın nasıl tüketileceği de önem taşıyor.

Uzun yıllardır arıcılık üzerine araştırmalarını sürdüren Doç. Dr. Ahmet Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balın besin değeri korunarak tüketilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

İçinde yararlı enzimler, proteinler, asitler, vitamin ve mineraller bulunduran balın besin değerinin son derece yüksek olduğunun altını çizen Güler, balın adeta bir enerji ve şifa kaynağı olduğunu hatırlattı.

Balın yüksek derece ısıda besin değerini yitirdiğine işaret eden Güler, şu bilgileri verdi:

''Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez. Ilık süt, su veya meyve suyuna, çaya konulabilir. Balın kaynatılması ise bütün besin değerini yitirmesine neden olur. Bal yüksek ısıda kaynatıldıktan sonra tüketiciye sunulduğunda buna kesinlikle bal diyemeyiz.''

''KRİSTALLEŞEN BAL KALİTELİDİR''

Doç. Dr. Ahmet Güler, balın kristalleşmesinin ise halk arasında sanıldığı gibi şekerleşmediğini, bunun ''Bal üretiminde şeker kullanıldığını göstermediğini söyledi.

''Kristalleşen bal kalitelidir'' diyen Güler, balın kristalleşmesinin üretilen bitki çeşidine ve üretim yapılan yerin rakımına bağlı olduğunu kaydetti.

Balın buzdolabına konulmaması uyarısında da bulunan Doç. Dr. Güler, buzdolabında balın yapısının bozulacağını hatırlatarak, en iyi saklama koşulunun oda sıcaklığında güneş almayan bir yer olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • eren 9 yıl önce Şikayet Et
    şeker kullanacağınıza bal kullanın arkadaşlar. zararı falan yok...
    Cevapla
  • dilek sarı 14 yıl önce Şikayet Et
    kaliteli bal. arkadaşlar kaliteli bal şekerleşir şekerleşen bal kavanozunu ateşde sıcak suyun içine koyarak balın tamamı eriyinceye kadar bekletin daha sonra tekrar eski haline gelir bal eğer bal şekerleşmiyorsa bilinki içersinde katkı maddesi vardı ve o bal değildir.
    Cevapla
  • elegans bodur 14 yıl önce Şikayet Et
    teşekkürler. bu bile bir ilerleme. sitemizin haber7 nin ayrıcalığını bilerek bunu yazdım. selamlar herkese
    Cevapla
  • empatik OSMANLI 14 yıl önce Şikayet Et
    43 dereceye kadar düştük. En son bu konuyla ilgili okuduğum haberde 55 derece civarından bahsediliyordu. Ben de bal koymak için çayın biraz soğumasını bekliyordum. Eğer 43 derecede bozuluyorsa hiç şansımız yok. Pekala, sıcak bal şerbeti ile soğuk bal şerbetinin sindirim sisteminde ters etki yaptığı (ishal/kabızlık) söyleniyordu, bu hala geçerli mi??? Yoksa özelliğini kaybeden sıcak bal şerbeti beklenen etkiyi göstermez mi?
    Cevapla
  • erdal uzunay 14 yıl önce Şikayet Et
    kristallesen bal kalite mi. bu adam herhalde bal pek yememis agziniza komple seker gelir ve kristallesen bal en ucuz baldir bali kilo su50 60 liradan alip ta 2 yil oldugu gibi kaldigini bilirim ama 15 20 liralik bali al haftasi cikmadan sekerlesme yapar iyi de ondan mi ucuz
    Cevapla
  • balcı 8 yıl önce Şikayet Et
    hamburgerlerde mc donaldsın 20 sene bozulmadan duruyor aynı haliyle nasıl bir yorum bu sığ
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı