Dereotu guatra iyi geliyor

Radyo 7'de Eda'yla Gün Ortası programına konuk olan Op. Dr. Ali Durmuş, zehirli guatrın kadınları agresif ve sinirli yaptığını söyledi. Dr. Durmuş dereotunun bu hastalığa iyi geldiğini de belirtti.

Dereotu guatra iyi geliyor
Dereotu guatra iyi geliyor
GİRİŞ 18.12.2009 14:33 GÜNCELLEME 18.12.2009 14:33
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış
Dikkat dereotu guatra iyi geliyor…
 
Radyo 7 programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programına Operatör Dr. Ali Durmuş konuk oldu.
 
EDA: Guatr nasıl bir hastalık? Neden cerrahi müdahale gerekiyor?
 
Ali Durmuş: Guatr normalde herkes de olan boynun her iki tarafında kelebek tarzında yapışan vücudun genelde denge organı. Kemiğin oluşumundan tutunda saç dökülmesine kadar etkenlerden bir tanesi guatrdır. Zehirli guatrlarda hastalarda saç dökülmesi, sinir, zayıflık görülür. Bayan ise evdeki bütün durumlar ona ters gelir. Daha önce hiç tartışmadığı olaylarda bile tartıştığı ortaya çıkar. Bu kanser değildir fakat guatrın hızlı çalışmasından dolayı kaynaklanır. Guatr hormonu bir hormon salgılar. Hormon fazla salgılandığı zaman vücut aktivesi artar.
 
EDA: Ameliyat hızlı çalıştığı için mi geçerli oluyor?
 
Ali Durmuş: Evet. Genelde bizim hastalarla konuşmamızda hasta bu şikayetle bize geldiğinde neden ameliyat edilir bu hasta öncelikle onu söyleyeyim. Bir guatr incelenmesinde nodül var ise zehirli guatrıdır. Ve hemen ameliyat diyoruz. Çünkü nodül zaten sıkıntı yaratan bir şeydir. Bazen ameliyat yapılmıyor. Özellikle yaşlı hastalarda ameliyat riskli olduğu zaman genelde yök tedavisi dediğimiz nükleer tıp tarafından halk arasında ışın tedavisi denilen bir yöntem uyguluyoruz. Bu kanser hastalarına uygulanan bir tedavi değil fakat ışın tedavisiyle o zehir alınıyor.
 
EDA: Bu hastalığa yakalanmanın bir yaşı var mı?
 
Ali Durmuş: Genelde orta yaştaki kadınlar yani otuz ile elli yaş arasında daha çok görülebiliyor. Guatr nasıl ameliyat yaparsanız yapın ufak bir iz kalıyor. Bu izden dolayı rahatsız olup da ameliyat olmak istemeyen kişiler var. Onun için radyoaktif tedavisi uygulanıyor. Fakat onunda bir sürü yan etkisi olduğundan dolayı hastanın tercihine bırakıyoruz. Ama genelde Türkiye’de hipertiroid hastalarının yüzde doksanı ameliyatı tercih ediyor. Üçüncü bir tedavide ilaç tedavisidir. İlaç tedavisini hastalarımıza verdiğimiz zaman uzun bir süre ilaç kullanmak zorunda oldukları için hasta genelde tercih etmiyor.
 
EDA: Cerrahi müdahale kesin çözüm oluyor mu? Tekrarlama durumu var mı?
 
Ali Durmuş: Radyoaktif ve ilaç tedavisinde tekrarlama durumu olabiliyor. Ama cerrahide öyle bir durum yok. Guatr tamamen aldığımız ve guatr dokuya zarar verdiği için biz dışarıdan ilaçlarla guatr vücuda yerleştiriyoruz.
 
EDA: Dışarıdan belli olabilen bir hastalık mı?
 
Ali Durmuş: İç ve dış guatr diye bir şey yoktur. Guatr bir organdır. Yalız vücuda zarar vermeye başladığı zaman baktığınızda hiçbir şey yok fakat bu içeriye doğru büyüyor.
 
EDA: Ameliyat etmeden önce yök tedavisi uyguluyor musunuz?
 
Ali Durmuş: Hipertiroid de öneriyoruz. İkincisi ameliyat öncesi hasta için ultrason ve hormon tahlili isteriz. Guatrın içinde kendi başına çalışan ufak nohut gibi kendi başına çalışan bir doku oluşuyor. Bu nodüller görünen bir nodül ise iki santimetreyi geçiyorsa zaten ameliyat öneriyoruz. Eğer nodülünü aldık bu hastanın nodülü var o zaman sintigrafi dediğimiz iyotlu bir film çekiliyor. İyotlu filmde özelliği şu; damardan bir iyot maddesi veriyoruz. O iyotlu maddeyi doku genelde tutuyor. Ama guatr dokusu tutuyor kendi başına çalışan doku tutmadığı için nodülün soğuk mu sıcak mı diye bakıyoruz. Eğer soğuk nodül çıkarsa bir hastada bunun kansere çevirme oranı yüzde yirmidir.  
 
EDA: Kişi guatr olduğunu nasıl anlayabilir?
 
Ali Durmuş: Guatr çalışmıyorsa özellikle genelde obez ve şişman hastalarda metobolizma yavaşlamaya başlıyor. Çalışmayan guatrlarda genelde yorgunluk olur. Fakat kadın eski sağlığına kavuştuğu zaman içinde zayıflamaya başlar. Obez hastalarına bazı merkezlerde guatr hapı verip metabolizmayı hızlandırıyorlar. Ne kadar yanlış doğru bilemem fakat metabolizmanın ne hızlı nede yavaş çalışması lazım. Yavaş çalışan guatrlarda birde iltihaplanma durumu vardır. Fakat onun tedavisi basittir. Dışarıdan troid hormonu verdiğimiz zaman hasta rahatlıyor.
 
EDA: Guatrın dostu nedir?
 
Ali Durmuş: Guatrın dostu dereotudur. Guatrda da dereotunu öneriyorlar. Yediğiniz zaman eritmesi zor olduğu için mideye bir rahatsızlık verir ama usulünce yemek lazım. Abartmadan dereotu yenilebilir. Genelde yüzde doksanı doğadan kaynaklanan ilaçlardır.
 
EDA: Guatr hastaları genelde bayan mı yoksa erkek mi?
 
Ali Durmuş: Bayan oluyor. Neden bayanlarda daha çok oluyor diye sorarsanız bu yüzde yüz hormonsal dengeyle ilgilidir. Guatr denge hormonudur. Bayanlarda hormonal denge daha fazladır. Belli dönemlerde belli olayların olması hamile kalmaları süt vermeleri gibi şeyler olduğu için bayanlara daha fazla sık oluyor.
 
EDA: Ameliyatta nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz?
 
Ali Durmuş: Ameliyatta ilk yetiştiğimde ameliyata girerdik nodülleri alıp çıkardım. Daha sonra gördüm ki hastanın çoğu geri geliyor. Son yedi sekiz yıldır yarısını alıp yarısını bırakma ameliyatı bırakıldı artık tamamı alınıyor. Hastaya bir riski vardır; guatr ameliyatında siz bu dokuyu aldınız hasta doğal olarak guatrı kalmadığı ve hormonal bir salgı salgıladığı için bunu dengelemek lazım. Bunu bir tane hap veriyoruz ve hasta bunu ömür boyu kullanıyor.
 
EDA: Gebelikte hipertiroid belirtisi neler oluyor?
 
Ali Durmuş: gebelikte genelde hipertiroid değil de hiprotiroid olur. İki canlı olduğu için hormon yetmez. Gebelikte guatr oluyor ama genelde hastanın çok dikkat etmesi lazım. Hamilelik döneminde guatra dikkat etmezseniz saçlarınız dökülüyorsa halsizliğiniz varsa hemen bir guatra baktırmanız gerekir. Zaten artık standart olarak bakılıyor.
 
EDA: Az çalışan troid hamile kalmayı engelliyor mu?
 
Ali Durmuş: Engelleyebilir. Troid hormonları dengesizse hamileliği engellediği söyleniyor. Çünkü vücutta bir denge bozukluğu olduğu için hamile kalmasını önleyebiliyor. Testlerini yaptırdıkları halde hamile kalamıyorlarsa guatr hormonlarına baktırsınlar.
 
EDA: troid, hastalarında psikolojik olarak etki yaratıyor mu?
 
Ali Durmuş: Guatr hastalarında hipertiroidi varsa çok psikolojisi değişiyor. Hasta eğer tolare edemezse çok sıkıntılı bir dönem atlatıyor. Hipertiroidiniz var ise depresyona yakınsınız demektir.
 
EDA: İyotlu tuzdan bahsedebilir misiniz?
 
Ali Durmuş: Bazı ülkelerde iyotsuz tuz kullanmak yasaktır. Marketlerden aldığımız tuzların hepsi iyotludur. İyotsuz tuz istersek bunu eczanelerde bulmamız mümkündür. İyot vücudun ihtiyacı olan bir şey buda tuzda vardır. İyot eksikliğinden dolayı guatrda bozukluk olduğunu ben düşünmüyorum.
EDA: Troid hastaları hangi periyotlarda gitmeli kontrole?
 
Ali Durmuş: Genelde altı aylık periyotlarda yapmakta fayda var. Ama hastanın sıkıntısı varsa senede birde yapabiliriz. Senede bir çağırıp guatrdaki nodülün büyüyüp büyümediğini hormonsal dengenin bozulup bozulmadığını kontrol ederiz.
 
EDA: Dereotunun troide faydası nedir?
 
Ali Durmuş: Bazı makalelerde araştırma yapılmış ama yüzde yüz güvenilirliği var mı bilinmiyor. Genelde guatr ilaçları aç karnına verilir. Guatr hapını aldıktan sonra bir şey yemeyin. Dereotunda yine sabah aç karnına önerebilirim. Faydası olduğu söyleniyor ama benim guatrım var dereotunla düzeltirim anlayışı yanlıştır.
 
EDA: Troid ameliyatı hangi hastalara yapılıyor?
 
Ali Durmuş: Genelde hasta bize geldiğinde soğuk nodülü varsa kanser riski vardır. Hasta hipertiroid hastalığı varsa tedavi olarak ilaç, iyot ve ameliyat tedavisi önerilir. Normal hipotroidlerde ameliyat önermiyoruz. Fakat nodülde sorun varsa ameliyat öneriyoruz. Ameliyatla hem kanserden hem de bu sıkıntılardan kurtuluyor. Troid bezinin tamamını alıyoruz ve vücut tamamen temizleniyor.
 
EDA: Son olarak neler önerirsiniz?
 
Ali Durmuş: Çevrenizde eğer stresli birileri varsa sorun saçları dökülüyor mu? Ailede guatr ameliyatı olmuş olan varsa yeniden baktırsınlar. Eskisi gibi değil zor değil çok kısa sürede sonuç alabilirler.
YORUMLAR 2
  • tuğba aydın 6 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim kimseye göstermesin çok zor tamamen psikolojik bence
    Cevapla
  • ercan can 14 yıl önce Şikayet Et
    guatrın belirtileri. genelde bayanlarda daha cok görrülse de erkeklerde de oldukca yüksektir. belirtileri ise kısa zamanda ani zayıflama , halsizlik ,bitkinlik , boğazda sızıyla başlayan bi kac hafta sonra şiddetli ağrıya döner, kulaklarda tıkanmak , konmuşurken dedikelrinin kulak içinde tınlaması , kulak cevresinde sızı, göğüs ve sırt cevresinde ağrılar , yaz ortasında gece vakti aşırı titreme , uykusuzluk ile sabahlama ... genelde verilen 2 hapı vardır , aspirin de etkildir .. allah sağlıklı uzun ömürler versin herkese
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İrlanda, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil oluyor
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir