Üveit hastalığı kör ediyor

Aydın Göz Hastanesi sıkça rastlanan göz hastalıkları arasında yer alan üveit hastalığının özellikle yetişkinlerde daha sık görüldüğünü açıkladı.

Üveit hastalığı kör ediyor
Üveit hastalığı kör ediyor
GİRİŞ 27.09.2011 10:28 GÜNCELLEME 27.09.2011 10:28

Konuyla ilgili bilgi veren Aydın Göz Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Özlem Polatlı “Bu hastalık, ciddi görme kayıplarına neden olmakta ve hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri olması nedeniyle, üveit hastalarının çok sıkı kontrol altında tutulması gerekmektedir” dedi.

Üveit’in, gözün içindeki damar tabakanın (uvea) iltihabı sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu kaydeden Aydın Göz Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Özlem Polatlı, hastalık hakkında yaptığı açıklamada “Uvea gözün damarsal dokusu olduğundan tüm gözün damarsal beslenmesinden sorumludur. Uveadaki bir iltihap korneadan görme sinirine kadar tüm yapıları etkilediği gibi, görmeyi de ciddi şekilde tehdit eder. Üveit erişkinlerde daha çok görülen bir hastalıktır” dedi.

ÜVEİT HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Üveit hastalarında sıkça gözlemlenen hastalığın ilk belirtileri arasında; iriste damarlanma ve ödem, lensin arkasında vitrenin önünde iltihap hücreleri, gittikçe artan baş ağrıları, ışığa karşı hassasiyet, bulanık görme, göz küresinde veya çevresinde şiddetli ağrı, gözde kızarıklık, uçuşmalar, kamaşma, görmenin azalması, göz yaşarması, görüntüde oluşan lekelerin olduğu söyleyen Op. Dr. Polatlı, açıklamasında “Üveit hastalarının yüzde 30-40’ında üveitin nedeni tam olarak tespit edilemez. Üveitler virüsler, mantarlar ve parazitler gibi etkenlerle oluşabileceği gibi, vücuttaki bir hastalığın gözdeki belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Bu yüzden çeşitli tahlillerle hastalıkları araştırmak gerekir. Üveitin tedavisinde ilaç ve göz damlaları kullanılır. Üveit tedavisi de hastalığın seyri gibi kişiye özeldir. Uygulanacak tedavide ilacın dozunun, uvea konusunda uzman ve tecrübeli hekimler tarafından belirlenmesi şarttır. Özellikle steroidli (kortizon) ve göz bebeğini büyüten damlalar sıklıkla kullanılmaktadır. Gözde daha derinlerde bulunan iltihaplarda sistemik (ağızdan) ilaçların kullanılması gerekebilmektedir. Bu ilaçlar ciddi yan etkileri olabilecek ve çok sıkı kontrol altında alınması gereken ilaçlardır” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor