Guatr tedavi edilmezse riskli olur

Eda'yla Gün Ortasının bu hafta ki konuğu Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ali Durmuş oldu. Opr.Dr. Ali Durmuş, Guatr tedavi ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi.

Guatr tedavi edilmezse riskli olur
Guatr tedavi edilmezse riskli olur
GİRİŞ 04.10.2011 14:39 GÜNCELLEME 04.10.2011 14:39
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Radyo 7’nin  sevilen programcılarından Eda Özdemir Çelebi'nin hazırlayıp sunduğu  "Eda'yla Gün Ortası"nda "Sağlıklı Yaşam" her pazartesi Saat: 14.00’de Yeniden Başladı.

Eda'yla Gün Ortasının bu hafta ki konuğu Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ali DURMUŞ oldu. Opr.Dr. Ali Durmuş, Guatr tedavi edilmezse riskli dedi.

KARADENİZLİ İNSANLAR DA GUATR DAHA FAZLA MI GÖRÜLÜYOR ?

Eda : Guatr’ı tanımlayabilir misiniz ?

Ali DURMUŞ : Boynumuzda çalışan bir organdır.Saatin zembereği  gibidir. O çalışmadığı sürece bir sıkıntı var demektir.Her türlü belirtiyi yapabilir. Zayıflama yada sinir hali durumunda guatr testi istenir.Guatr çalışmazsa kilo alımı oluyor.

Eda: Kişi neden guatr oluyor? Her hangi bir sebebi var mı ?

Ali DURMUŞ : Aslında Karadeniz insanında daha fazla görüldüğü doğrudur.Sebebi ise ; Lahana yemeleri.Lahana eğimli toprak da yetişir ve toprağın iyotunu alır.Ama asıl sebep genetik oluşudur.Önlemini alırsanız sorun olmaz,kötü bir hastalık değildir.Burada erken tanı çok önemli.

Eda: Kişi guatr olduğunu anlayabilir mi?

Ali DURMUŞ : Guatr’ı anlamak çok zor.Çünkü boyundaki iki taraflı ceviz kadar çok ufak bir organdır.Guatr şişkinlik yaptığından bazen nodül dediğimiz boğazda şişkinlik  durumunu  fark ederlerse gelirler.Halk arasında buna dış guatr derler ama guatr iç yada dış diye ayrılmaz.Bunu % 10’u fark eder.Saç dökülmesi,halsizlik,sinirlilik hali guatr sebebi olabilir ama kişi bunu anlayamaz ve farklı yerlere gider.

Eda : Guatr vücuda yayılır mı ?

Ali DURMUŞ : Tabi ki yayılır.Diğer vücut kanserleri gibi düşünün.Kanser önce bir noktada yerleşiyor ve sonra ilerliyor.Tiroid kanseri çok yavaş ilerleyen bir kanser  türüdür.Erken fark edilirse tamamını çıkarabiliyoruz.Ortada bir şey kalmadığından sorun da olmuyor.İyi bir ameliyatla kendini yenilemez.Guatr ameliyatlarında iki tane sinir vardır.sinirlerin birini keserseniz hastanın sesi kısılır yada hiç  konuşamaz.Yanlışlıkla da olsa ikincisi keserseniz  boğazın ortasına delik delinir ve hasta boğazında ki deliğe bastırarak konuşabilir.Zor bir ameliyattır.Önceleri sadece nodül alınıyordu,guatr dokusu kalıyordu.Şimdi ise;bu nodüllerin % 20’sinin kanser olduğu görüldü.İlk ameliyatta seçeceğiniz doktor ve ameliyat tipi çok önemlidir.Sonrasında kanser dokusu bulunsa da problem olmaz.Tabi ilk ameliyat iyi ise ikinci bir ameliyata gerek olmaması lazım.Sonrasında 3 günlük bir tedavi görülür.Kemoterapiye gerek duyulmaz.İyot denilen tedavi yeterli oluyor.Sadece yılda bir kere doktor kontrolü yeterli olabiliyor.

Eda : Hamilelik sürecinde olanlar riskli grupta mı ? Neler yapmalılar ?

Ali DURMUŞ : Hamilelerin dikkat etmesi gereken daha sıkı bir kontroldür.Mutlaka doktor kontrolünde gebelik süreci geçirmeliler.Eğer guatr olduğunu bilmeyen bir kişi doğuma yakın bir süreçte  guatr olduğunu öğrenirse çocuğunda büyük hasarlar bırakıyor.Zeka özürlü bir çocuk dünyaya geliyor.Bu yüzden hamile kalmadan önce ve sonrasında mutlaka test yaptırılmalıdır.Takip de olan bir kişi problem yaşamaz.Hele ki takip ile hamile kalmışsa hiçbir sorun yaşamaz.Sağlıkla doğum yapabiliyor.Guatr testini herkes sağlık ocaklarında rahatlıkla yaptırabilir.

Eda: Herkes guatr testi yaptırmalı mı?

Ali DURMUŞ : Altı ayda bir yada her yıl yaptırsınlar demiyorum ama normal bir insan mutlaka rutin kontroller yaptırmalıdır.Özellikle 30-35 yaş ve üzeri herkes bazı hastalıklarla daha çabuk karşılaşır.Bu yüzden  sadece guatr testi değil, Check Up yaptırmaları gerekir.Hiç doktora gitmedim diye sevinen  insanlar da ilerlemiş hastalıklar görülebiliyor.Vücut sinyal verdikten sonra  çok geç kalınmış olunabiliyor.

Eda: Kişi önlem almak için nelere dikkat etmeli ?

Ali DURMUŞ : Kişi,Saçları normalden fazla dökülüyorsa,halsizlik varsa,gözlerde dışarı doğru çıkma varsa,sinirlilik varsa,yemek yeme isteksizliği varsa,kabızlığı varsa,sabah uyanamıyorsa,iş yapmak istemiyorsa,yorgun kalkıyorsa,aşırı zayıflıyor yada kilo alıyorsa ,sürekli mutsuzsa bunlar belirti olabiliyor. Küçük bir test ile bunun önüne geçilebiliyor.

 Eda'yla Gün Ortası Pazartesi'den Perşembe'ye Saat 12'de Radyo 7'de…

"Eda'yla Gün Ortası"nda "Sağlıklı Yaşam" ise her pazartesi Saat: 14.00'de Radyo 7'de…

YORUMLAR 1
  • fatmagül 8 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba ben istahsizlik Halsizlik gbi sikayetlrle doktora gttim ve 6 aydir troitlerimin calsmadigini solediler ilac kullanyorm ama sikayetlrim devam ediyor birde cok istahsizim hic aclik hisstmyorum bunun nedeni troitlerimin calismamasimi acaba?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor