Protez diş kullanım yaşı 35'e kadar düştü

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Arıkan, ''Önceki yıllarda protez diş kullanım yaşı 50'nin üzerindeyken son yıllarda bu yaş 35'lere kadar düştü'' dedi

Protez diş kullanım yaşı 35'e kadar düştü
Protez diş kullanım yaşı 35'e kadar düştü
GİRİŞ 21.05.2012 18:27 GÜNCELLEME 21.05.2012 18:29

Arıkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de diş çürüğü oranının çok yükseklerde olduğunu söyledi. Diş sağlığının son derece önemli olduğuna dikkati çeken Arıkan, ''Son yıllarda gerek diş çürüme oranının yüksek olması, gerekse vatandaşların protez diş kullanımını erken tercih etmesi, protez kullanım yaşını düşürdü'' diye konuştu.

Arıkan, şöyle devam etti:

''Önceki yıllarda protez diş kullanım yaşı 50'nin üzerindeyken son yıllarda bu yaş 35'lere kadar düştü. Eskiden protez dişlerin anneanne ve dedelerimizde olduğu düşüncesi hakimdi. O zamanlar 50-60 yaş üzerinde protez dişler tercih ediliyordu, dişler tamamen kaybolduktan sonra protez kullanımına başlanırdı. Bunun birinci nedeni halkımızın yeterince eğitilmemesi ve hekim konusunda yeteri kadar bilgiye sahip olmamasıydı. Ama artık dişleri çürüyen vatandaşlarımız hemen protez kullanımını tercih ediyor. Erken yaşlarda diş kaybetseler bile yerine hemen protez taktırmak istiyorlar. Protez diş kullanım yaşının 35'lere kadar düşmesi üzücü. Bu bize, toplumumuzun çürük dişlere ne kadar sahip olduğunu da göstermekte.''

''Çocuğa ilk çürük anneden bulaşır''

Diş çürüğünün, hekimlerin en çok uğraştığı diş hastalığı olduğunu vurgulayan Arıkan, ''Bunun da etkeni bakterilerdir. Çürük bulaşıcı bir hastalıktır. Örneğin, bir çocuğa ilk çürük anneden bulaşır. Çünkü çocuklara en yakın olan anne ve babasıdır. Özellikle anneler bu konuda çok önemli rol oynamaktadır. Halkımızda bir alışkanlık var, çocuğun ağzına vereceğimiz yemeğin ısısına ağzımızla bakarız. Daha sonra çocuğumuzu bu şekilde doyurmaya çalışırız. İşte bu, ilk çürüğün çocuğa bulaşma yöntemidir. Bu çürük ömür boyu etkisini gösterir. Bu nedenle anneler çocuğunu doyurmaya çalışırken başka yöntemleri denemeli'' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Arıkan, Türkiye'de özellikle kırsal kesimlerde yaşayan insanların diş hekimini tercih etmeden, ilkel yöntemleri deneyerek dişlerini çekmeye çalıştığını, bunun yanlış bir uygulama olduğunu kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor