Sigara zamlarına tam destek

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Mustafa Aydın, sigara zammının sigara kullanıcıları üzerinde caydırıcı rolü olduğunu söyledi.

Sigara zamlarına tam destek
Sigara zamlarına tam destek
GİRİŞ 03.01.2013 15:14 GÜNCELLEME 03.01.2013 15:14

Aydın, zamlar ile sigarayı bırakma oranı arasında doğru oranlı olduğunu belirterek, dernek olarak zammı desteklediğini ifade etti.

''Sigaraya zamda dünya 4'üncüsüyüz''

2009 yılında Türkiye'de 27 milyon kişinin sigara içtiğini belirten Aydın, 2009 yılından itibaren sigara kanununun nihai olarak uygulanmasıyla bugün sigara tüketen insan sayısının yaklaşık 21 milyona kadar düştüğünü söyledi.

''Biz bu rakamın 31 Aralık 2013 tarihine kadar 17 milyona düşmesini hedefliyoruz'' diyen Aydın, Türkiye'nin zam konusunda dünyanın sayılı ülkeleri arasında bulunduğunu şöyle anlattı:

''Sigaraya zam yapma konusunda şu an dünyada dördüncü ülkeyiz. Bu yıl yapılan zamlarla beraber devletimiz 17-18 milyar dolar civarında gelir elde ediyor. Bir ürünün fiyatı onun tüketim oranını belirler. Bu nedenle sigaraya gelen zamlar da sigara tüketicilerini azaltacaktır. Çok önemli bir faktör, fakat etki eden sadece bu değil. Son yıllarda sigara bıraktırma konusunda yapılan çalışmalar, özellikle basın mensuplarının bu konuya göstermiş olduğu hassasiyet ve toplumun sigara konusunda bilinçlenmesi rakamların düşmesindeki en büyük etkendir.''

''Sigara içenlerden sigorta primi fazla kesilsin''

Türkiye'de sigaradan kaynaklanan hastalıklar için yaklaşık 10 milyar dolar civarında bütçe ayrıldığını belirten Aydın, bu harcamaya sigara içmeyenlerin de katkı vermek zorunda kaldığını şöyle anlattı:

''Ben sigara içmiyorum ama sigara içen bir insan kendisini hasta ettiği için onun tedavisine katkı sağlıyorum. O zaman sigara içen insanların sigorta primlerinin ve sağlık harcamalarına katkılarının daha fazla olması lazım. Bu yönde bir kanun teklifi hazırladık. Yaptığımız kanun teklifinin yanı sıra, sağlık harcamalarına gelecek olan 2.3 oranındaki zamla beraber sigara vergisinin 6 ayda bir enflasyon oranında otomatik olarak artırılacak olması da sigara içen insanların sayısı düşecektir.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor