Kansızlık yazın bile üşümeye neden olabilir

Toplumda oldukça yaygın olarak görülen kansızlığın; yorgunluk, egzersiz kapasitesinde kısıtlanma, hareket edildiğinde nefes nefese kalma ve kalp çarpıntısı gibi pek çok belirtisi bulunuyor.

Kansızlık yazın bile üşümeye neden olabilir
Kansızlık yazın bile üşümeye neden olabilir
GİRİŞ 22.05.2013 11:59 GÜNCELLEME 22.05.2013 11:59

Kansızlığın yaz-kış üşüme, el ve ayaklarda daima soğukluk hissi gibi şikayetlere de neden olabileceğini belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Müjgan Or, "Kadınlarda ve çocuklarda daha sık görülen kansızlık; kana rengini veren ve kırmızı kan hücreleri olarak adlandırılan alyuvarların azalmasıdır. Kansızlığa; demir alımında eksiklik, demir emiliminde eksiklik ve kanamalar neden olur." dedi.

Kansızlık tanısının yapılan fiziki muayene, hastanın doktora anlattıkları ve kan tahlilleri sonucu konulabileceğini belirten Özel Medline Konya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Müjgan Or, yapılan tetkiklerde, alyuvarların mikroskobik olarak incelendiğini, kan hemoglobini, serum ferritin düzeyi ve demir bağlama kapasitesinin ölçüldüğünü söyledi.

Demir eksikliği tedavisinde uygulanan yöntemin ağızdan demir ilacı verilmesi olduğunu ifade eden Or, "İlaç alımından 2 ay sonra hasta normale döner ancak demir depolarının doldurulması için uzun bir süre daha demir tedavisi uygulanır. Bu tedavi bir yıla kadar çıkabilir. Bebeklere şurup ya da damla yoluyla ilaç verilir." diye konuştu.

Kansızlık hastası olanların devamlı tahlil yaptırıp yaptırmayacağı konusunda Or; "Kan tahlilleri hastanın genel durumu ve kansızlık tipine bağlı olarak istenir. İncelemeler tedavi sırasında düzenli olarak yapılmalı ve genellikle tedavinin kesilmesinden bir süre sonra da yinelenmelidir." diye konuştu.

Kansızlık problemi olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesinin çok önemli olduğunu belirten Or şu tavsiyelerde bulundu; "Özellikle demir bakımından zengin besinleri tüketmeleri gerekir. Kırmızı et, kuru üzüm, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, kuru yemişler, pekmez, yulaf ve soya sütü kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır. Ancak et tüketimini abartmamak gerekir. Özellikle yetişkinler için aşırı kilo alımı ve kolesterol sorunlarıyla karşılaşılabilir. Bunun dışında demir emilimini bozacak bazı besinlerden de mümkün olduğunca uzak durulmalı, çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Tunç'tan mülakat açıklaması: Büyük bir yalan...
Son dakika: Erdoğan 'harekete geçiyoruz' deyip mesajı verdi: Biz 'bitti' demeden bitmez!