Artık pet şişeden su içmek istemeyeceksiniz!

Yapılan araştırmalarda hafiflik, dayanıklılık ve ucuzluğu sebebiyle çok kullanılan pet şişelerin büyük sağlık sorunlarına sebep olduğu ortaya çıktı.

Artık pet şişeden su içmek istemeyeceksiniz!
Artık pet şişeden su içmek istemeyeceksiniz!
GİRİŞ 02.08.2013 11:52 GÜNCELLEME 02.08.2013 16:19
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Hafiflik, dayanıklılık ve ucuzluğu ile bir anda hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen pet şişeler, ekolojik sistem ve insan sağlığına zarar veriyor. Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel ile doktora öğrencisi uzman Mustafa Abdullah Yılmaz tarafından yürütülen bir çalışma, bu durumu gözler önüne serdi.

Araştırmada, plastiklerin temas ettiği gıda ve içme suyuna 'Chimassorb 81, Oleamide ve Irgafos 168' isimli plastik katkı maddelerinin geçtiği belirlendi. 8 gün güneş ışığında bekletilen pet şişelerde ise antioxidant 2246 ve Butylated Hydroxytoluene(BHT) maddeleri tespit edildi. Söz konusu kimyasalların uzun vadede iç organlara ciddi zararlar verebileceğini söyleyen Prof. Dr. Hamdi Temel, "BHT maddesi kan, karaciğer, merkezi sinir sistemi için toksik olabiliyor. Bu maddeye uzun süreli maruz kalma durumlarında hedef organlarda hasarlar meydana gelebiliyor." dedi.

Prof. Dr. Hamdi Temel, her gün kullanılan bu sulardan geçen polimer katkıların vücuda dahil olmalarının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. Süper marketten alınan bir pet şişede ölçümleri yaptıklarını ifade eden Temel, "Chimassorb 81, Oleamide, Irgafos 168, kimyasal maddelerini burada gördük. Daha sonra acaba güneş ışınlarına maruz kalan pet şişelerde yaptığımız inceleme de ise bu üç kimyasal maddenin yanında Antioxidant 2246 ve Butylated Hydroxytoluene maddelerini de rastladık." diye konuştu.

Bu tip kimyasal maddelere ömür boyu maruz kalınacağından ötürü iç organların ciddi manada zarar göreceğini dile getiren Temel, "Biz bu katkı maddelerini vücudumuzda depolamaya başlayacağız ve bunlar belli bir oranda vücutta birikecek. Bunlar kimyasal katkı maddeleri olduğu için hücrelere çok büyük zarar verecektir. Chimassorb 81 böbreklerde ve akciğerlerde çok büyük bir tahrip yapıyor. Butylated Hydroxytoluene böbreklere, akciğerlere ve solunum sistemlerine çok büyük zarar veren maddeler. Chimassorb 81 fazla olduğunda bunu yüzünüzü yıkamada kullandığınızda yüzünüzün kuruduğunu, gözlerinizin yaşardığını hissedersiniz." şeklinde konuştu.

Pet şişeler yerine cam ürünleri ve testileri tavsiye ettiklerini dile getiren Temel, şöyle devam etti: "Biz cam veya eskiden kullanılan toprak kapları, testileri tavsiye ediyoruz. Güneş ışınlarına direkt maruz kalan pet şişeleri kullanmalarını tavsiye etmiyoruz. Buz içinde olan pet şişeleri de tavsiye etmiyoruz. Küçük pet şişeleri kullanmasınlar. Eğer su azaldıkça hacim küçüldükçe kimyasalların oranı artacaktır ve biz bu kimyasallara daha fazla maruz kalacağız. Ama hacim büyüdükçe seyrelme artacak. O kimyasalların seyrelmesi de artacak ve vücuda zararı daha az olacak."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 9
  • Halil DURCEYLAN 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu bilim adamları 1400 yıl geriden geliyor. Güneş ışınlarına maruz kalan suyu değil içmek, abdest bile alamazsınız. Abdestiniz olmaz çünkü. Su, su olma özelliğini kaybediyor. Adamlar çıkmışlar pet suyu 8 saat güneşe bırakmışlar. Eeee zaten su bozulacak. Ne bekliyorlar ki. Bu yeni bir buluş değil ki..!
    Cevapla
  • milletin ferdi 10 yıl önce Şikayet Et
    Şinasi kardeşim bir noktayı atlamışsın. Her hangi bir kabın yüzey alanı uzunluğun karesiyle orantılıyken, iç hacmi uzunluğun küpüyle orantılıdır.. Yani bir boyutu 2 kat artan ve şekli benzer olan iki kabın (et kalınlığı aynı kalması kaydıyla) malzemesi veya yüzey alanı 4 kat artarken, hacmi yani aldığı sıvı miktarı ise 8 kat artar. Kimyasal reaksiyonlar ise yüzey alanıyla orantılıdır. Dolayısıyla gerçekten bir boyutu iki kat büyük olan kapta suya kimyasal geçişler 8/4=2 kat fark eder (az olur).
    Cevapla
  • SessizMuhendis 10 yıl önce Şikayet Et
    eee?. 86 yasinda her gun bir paket sigara icen adam gordugumden benden gucluydu..Oldurmeyen Allah oldurmez, yapilacak birsey yok su anda. Floride zararlarini arastirin bi bakin,USA`de direk icme suyuna `ZORUNLU` olarak katiyorlar, halki direk cesme suyuyla zehirliyorlar, tadi bile rezalet...Pet siseden icmeyip, floridli zorla ilaclanmis suyu mu icelim??
    Cevapla
  • Kuddusi Dolu 10 yıl önce Şikayet Et
    Arıtılmış su içilmemeli. Kaliteli Su' dan kasıt aşağıdaki ana başlıklar altındadır. 1- Vucudumuza faydalı olmalı. (Doğal Mineralli olmalı.) 2- pH'ı 7 nin üzerinde olmalı. 3- Suyun kaynağı yerleşim alanlarından uzakta olmalı. Çünkü kimyasal ve evsel kirlenmeye uzak olmalı. 4- Ambalajı temiz olmalı.( Temiz damacana veya tek kullanımlık pet veya Cam ambalaj) 5- Su'yun içerisinde zararlı element olmamalı. arsenik , siyanür vs. vs bu özelliklere bakılmalı. fakat kesinlikle arıtılmış su içilmemeli. ülkemizde doğal mineralli , faydalı çok çok su var. yeterki araştıralım.
    Cevapla
  • Tuncay Çoban 10 yıl önce Şikayet Et
    niye hep bizde !. Yoksa Avrupa ve Amerika sağlığına önem vermiyormu ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?