Kireçlenmeye karşı nasıl mücadele etmeli?

Eğer orta ve daha üst yaş grubunda yer alıyorsanız, hemen hemen herkesi etkileyen osteoartrit (kireçlenme) ile karşılaşmanız mümkün.

Kireçlenmeye karşı nasıl mücadele etmeli?
Kireçlenmeye karşı nasıl mücadele etmeli?
GİRİŞ 06.01.2015 12:10 GÜNCELLEME 06.01.2015 12:10

60 yaşını geçtiyseniz bir noktadan sonra belirtiler ortaya çıkar. Peki bu önemli rahatsızlıkla nasıl mücadele etmeli?

Okan Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, kireçlenmenin belirtileri, teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi:

“Osteoartrit yumuşak doku ile kemikler arasında eklemlerde bulunan kıkırdak zedelenmesi sonucu ortaya çıkar. Kıkırdak kemiklerin birbirine sürtünmesini engelleyen bir ped görevi görür. Ancak kıkırdak, yaralanma veya ilerleyen yıllara bağlı aşınmada kendini yenilemez. Kemiklerin birbirine sürtmesi ağrıya neden olur, ayrıca sıklıkla hareketi kısıtlayan kemik büyümelerine, kistlere ve diğer anormalliklere sebep olur.

DOĞRU TEŞHİS ÖNEMLİ

Diğer eklem hastalıklarından ayırmak için doğru teşhis önemlidir. Doğru teşhisle doğru tedaviye başlanabilir. Teşhis genellikle fiziksel muayene ve hikaye sorgulanarak konur. Çok nadir x-ray ve MR gerekir. Bu görüntüleme yöntemlerinde kıkırdaktaki zedelenme ve diğer eklem problemleri görülür. Dizdeki osteoartrit için bazen de artroskobi gerekir. Küçük bir tüp yardımıyla diz eklemi içi görüntülenir.

AĞRI KESİCİLERE DİKKAT

Osteoartrit tedavisinde öne çıkan ağrıyı azaltmak ve eklem hareketini korumaktır. Ağrı tedavisinde ağrıkesicinin önemli bir yeri vardır. Ancak kullanım sırasında diğer ilaçlar ile etkileşimine ve uzun dönem etkilerine dikkat edilmelidir. Örneğin, aspirin kanı incelterek kalp problemi olan kişilerde ciddi yan etkilere sebep olabilir. 

İlaç dışında ağrıyı azaltan bir çok yöntem bulunuyor. Örneğin, soğuk uygulama hem ağrının hem de inflamasyonun azalmasını sağlıyor.

HAREKET ÖNEMLİ, FİZYOTERAPİSTLE ÇALIŞIN

Düzenli egzersiz eklemlerin esnekliği, kasların kuvveti için önemlidir. Öncelikle kaslarınızın kuvvetini artıracak ve eklemlerin hareket açıklığını korumak için bir fizyoterapistle birlikte çalışmalısınız.

Yüzme, bisiklet ve yürüyüş gibi günlük yapılan aerobik egzersizler enduransı ve fiziksel durumu iyileştirmek ve genel iyilik hali için idealdir. Aynı zamanda diz eklemine ağırlık aktarımı sağlayarak diz ekleminde osteoartritin gelişmesini önler.

CERRAHİ VE ALTERNATİF TEDAVİLER

İleri derece ciddi osteoartritte hareket ciddi şekilde kısıtlanmışsa, uykuyu bölen ağrılar varsa cerrahi bir seçenek olabilir. Eklemlerin ağrıya neden olan kısımları çıkarılabilir ya da bazı durumlarda eklem tamamen değiştirilebilir.

Ciddi ve kronik hastalığı olan birçok kişi reklamlardan ya da hastalığı olan diğer kişilerden duydukları tedavileri denemişlerdir. Dizlikler, mineral takviyeleri ve yılan zehri popüler tedavi yöntemleri arasındadır.

Gündemde olan bir başka alternatif tedavi yöntemi ise glikozamin ve kondrotin. Kıkırdağın doğal bileşenleri olan bu iki madde besin takviyeleri satan marketlerde bulunmaktadır. Bu maddelerin ağrıyı azalttığı ve belki de muhtemel tedavi yöntemi olduğu hakkında birçok kitap yazılmıştır.

Alternatif tedavi yöntemlerinde en önemli problem, yapılan çalışmalarda etkinliğin ve güvenilirliğinin gösterilmesi için katılımcı sayısının az olmasıdır. Kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret sonrası MSB'den Irak mesajı: Hazırız!
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı