Ev tozu alerjisine karşı alınabilecek önlemler

Alerjinin en büyük tetikleyicisi olan ev tozu akarlarının gözle görünmeyen canlılar olduklarını belirten uzmanlar uyarıyor.

Ev tozu alerjisine karşı alınabilecek önlemler
Ev tozu alerjisine karşı alınabilecek önlemler
GİRİŞ 26.05.2015 11:39 GÜNCELLEME 26.05.2015 11:39

Göğüs Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Dr. Ayşe Fidan Baturalp, akarların ömürlerinin 2-3 ay olmakla beraber önlem alınmazsa çok hızlı ürediklerini vurguluyor. Ev tozu akarlarının yerleşim yerleri içinde ürediklerinin, en çok da halılar, perdeler, yatak, yatak takımları, kanepeler ve pelüş oyuncaklarda yaşadıklarının altını çizen Baturalp, 1 gram tozda bulunan 2.5 mg akar miktarının alerjik bir insanı duyarlı kılmaya yeterli iken, 10 mg akar miktarı ise astım krizini tetikleyebileceğini belirtiyor.

Dr. Ayşe Fidan Baturalp, ev tozu alerjisi ve önlemleriyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Alerjik bulguların %50’sinden sorumlu etken: Akarlar

Ölmüş akarlar ve akarların dışkıları alerjiye neden olur. Bu maddelerin solunması ile Alerjik Nezle ve/veya Alerjik Astım ortaya çıkar. Deri ile temas halinde ise egzamayı tetiklerler. Akarların neden olduğu bulgular sonbaharda artar ve kış dönemine kadar yayılır. Ağustos ayı sonunda akarların üremesinin üç katına çıkması ve sonbahar-kış döneminde evlerin daha az havalandırılıp, daha çok ısıtılması bunun nedenidir.

Akarlara karşı evde alınabilecek önlemler

Haftada en az 3 kez, 30-40 dakika süre ile evi süpürmek gerekir. 30- 40 dakika süreli bir süpürme sonucunda akarların % 20 sinin temizlendiği gösterilmiştir. Su filtreli veya Hepa 13 Filtreli bir elektrik süpürge ile süpürmek gereklidir. Gözle görülmeyen akarları Hepa 13 filtre tutarken, su filtresi tozu suya hapsederek evi ve havasını temizler. Bu filtrelerin varlığında, akarlar tekrar havaya geri gidemezler. Halıların altı, yatak altı haftada 1-2 kez süpürülmelidir. Elektrik süpürgesinin akarların alerji yapan parçalarını dışarıya atmayan türden olmasına dikkat edilmelidir. Oda süpürdükten sonra mutlaka havalandırılmalıdır. Su filtreli süpürgeler torbası veya toz haznesi olan HEPA 13 filtreli süpürgelere karşı daha avantajlıdırlar. Torbalı ve torbasız süpürgelerde Toz haznesi temizleneceği veya toz torbası değişeceği zaman kullanıcı toza ve akarları solumaya maruz kalabilir. Ancak su filtreli süpürgenin toz haznesi temizleneceği zaman toz ve akarlar suda kalacağı için kullanıcı bunları solumak zorunda kalmaz, rahat bir şekilde kirli suyu tuvalete/lavaboya boşaltabilir.

Odalar, yaz ve kış aylarında, günde 30-60 dakika pencereler açılarak havalandırılmalıdır. Çarşaflar her hafta değiştirilerek, olabilecek en yüksek sıcaklıkta (60 derecede) yıkanmalıdır. Yastık veya organ sentetik malzemeden seçilmeli; kuştüyü, yün, pamuk olmamalıdır. Duvardan duvara halı, kalın kumaş perdelerden kaçınılmalıdır, anti-akar kılıflar kullanılmalıdır. Her ay yastık ve yorganlar çamaşır makinesinde, en yüksek sıcaklıkta yıkanmalıdır.

Sıcak hava üfleyen elektrikli radyatörlerden kaçınılmalıdır. Giysiler dolapta saklanmalı ve dolaplar sıklıkla havalandırılmalıdır. Tüylü oyuncaklar ayda bir kez, plastik bir torbaya koyularak, buzlukta bir gece bekletilmelidir.

Odaların sıcaklığı 18-19 derece ve nem derecesi % 50-60 olmalıdır. Düzenli olarak nemli bir sünger ile mobilyaların tozu alınmalıdır. Aşağıdaki yatakta uyuyan çocuk üst yataktan gelen akarlara da maruz kaldığı için çocuk odalarında ranza olmamalıdır. Alerjik kişinin odasında tahta somya olmalıdır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den uyarı! Kara bulut gibi çökecek! Dışarı çıkmayın...
Yeniden Refah'ta toplu istifa! Eski İl Başkanı ve 21 yönetici AK Parti'ye katıldı