'5 milyon kişi onun yüzünden ölecek'

Yeşilay Başkanı Dr. Mücahit Öztürk: “Ramazan tüm bağımlı olduklarımızdan arınma ve fırsat ayı olarak bizlere ikram ediliyor" dedi ve uyardı:

'5 milyon kişi onun yüzünden ölecek'
'5 milyon kişi onun yüzünden ölecek'
GİRİŞ 24.06.2015 11:28 GÜNCELLEME 24.06.2015 11:28

Her yıl tütün kullanımı 5 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açıyor. 2030 yılına gelindiğinde ise bu sayı 8 milyonu aşacak.

Yeşilay tarafından verilen bilgilere göre; Dünya Akciğer Vakfı, mevcut eğilimin sürmesi halinde bu yüzyılda 1 milyar kişinin sigara içmesi ya da dumana maruz kalması yüzünden hayatını kaybedeceğini bildirdi. Vakıf, sadece 2013 yılında 6 milyondan fazla kişinin tütün neden olduğu hastalıklar yüzünden öldüğünü açıkladı. Dünya Akciğer Vakfı ve Amerikan Kanser Derneği'nce 2013 yılı verilerine dayanılarak hazırlanan Küresel Tütün Atlası'na göre, dünyada yılda 5 trilyon 800 milyardan fazla sigara içiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) istatistiklerine göre 2030 yılına kadar tütün kullanımı nedeniyle her yıl 8 milyondan fazla insan daha hayatını kaybedecek.

5 milyon kişi sigara yüzünden ölecek

Yeşilay Genel Başkanı Dr. Mücahit Öztürk, sigara tüketiminin azaltılamaması halinde 2020 yılında, ülkemizde 550 bin kişinin, dünyada 5 milyon kişinin sigaranın neden olduğu hastalıklardan öleceğini belirterek, “Bu rakam çok korkunç bir gerçeği ifade ediyor. Sigara bir kitlesel ölüm nedenidir' diye uyarıda bulunuyor. Başkan Öztürk, “Huzur, barış, adalet, kardeşlik ve paylaşma ayı olan Ramazan ayının manevi atmosferi önemli bir toplumsal yaramız olan bağımlılığa da merhem oluyor. Zorluklara karşı iradeli olmayı, sabretmeyi, insanoğluna bağımlı olduğu her ne varsa ondan uzak durmayı öğreten oruç, aynı zamanda bir terbiye vasıtasıdır. Oruç; maddi ve manevi bir öğretendir aslında” dedi.

Kararında tüketmeyi öneren bir kültürden geliyoruz

Zihnen ve bedenen dinç olabilmek için az yemeyi, az konuşmayı ve az uyumayı, yani kararında tüketmeyi öneren bir kültürden geldiğimizi belirten Öztürk, şöyle devam etti: “Oysa modern yaşam; dayattığı tüketim kültürü ve alışkanlıkları ile bizleri istek ve arzularımızın esiri yapıp, hazza ve doyuma dayalı bir dünyaya çekmeye çalışıyor. Bu çarka ayak uydurma gayreti insanı yaratılış gayesinden uzaklaştırıyor. Bir çok bunalımla mücadele etmek zorunda kalıyor insanoğlu. İşte tam bu esnada; bize ‘dur, nefes al, bu dünyaya niçin geldiğini düşün, iradeni kontrol altına al, varlığını anlamlandır’ diyen Ramazan gibi bir rahmet, mağfiret ve farkındalık ayı çıkıyor karşımıza. Ramazan ve oruç; tüm bağımlı olduklarımızdan, tüm tükettiklerimizden, israftan bir arınma, bir fırsat ayı olarak ikram ediliyor bizlere…”

Oruç bize sabır ve irade kazandırıyor

Orucun sabretmeyi ve alışkanlıklardan irade kullanarak vazgeçmeyi öğrettiğini belirten Öztürk, şunları kaydetti: “Zorlansak da elimizin altındaki nimetten uzak durma iradesini kazandırıyor. Bir ay boyunca iradesine hakim olan, doğal ihtiyaçlarından dahi uzak kalabilen insan pekala ömrü boyunca sigara, alkol gibi bağımlısı olduğu maddelerden uzak durabilir. Kumarı ve teknolojiye bağımlı olmayı hayatından çıkarabilir. Ramazan bunun için çok önemli bir fırsattır.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AB'nin derdi Doğu Akdeniz - Gazete manşetleri
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu