Şok diyetler sağlıktan ediyor

Sağlıksız bir yöntem olan bu diyetler, hem sağlığınızı bozuyor hem de kısa süre sonra kilolarınızı fazlasıyla geri almanıza neden oluyor

Şok diyetler sağlıktan ediyor
Şok diyetler sağlıktan ediyor
GİRİŞ 29.07.2015 09:02 GÜNCELLEME 29.07.2015 09:02

Yazla birlikte gelin ve damat adaylarının tatile çıkacaklarını, şık ve zarif görünmenin hayali uğruna sağlıklarından bile olmayı göze alacak sakıncalı diyetler yaptığını belirten uzmanlar, şok diyet yapanları uyardı.

Gıda İşleme Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, kısa sürede fazla kilo vermek isteyip 'şok diyetler' yapmanın sakıncalarını vurgulayarak, "Bu hem sağlıksız bir yöntem hem de kısa süre sonra fazlasıyla kilolarınızı geri alma riski var" dedi.

Kilolardan bir an önce kurtulmanın, sağlıklı bir şekilde kurtulmak ile bağdaştırılmaması gerektiğini belirten Uzel, "Yaz tatiline, düğüne, mezuniyete hazırlanmak için çok düşük kalorili bir diyet uygulamayın. Bu hem sağlıksız bir yöntem, hem de kısa süre sonra kilolarınızı fazlasıyla geri almanız riski var. Hızla vücudu terk eden kiloların geri dönüşü çok çabuk olabilir. Daha sağlıklı ve yavaş kilo verebileceğiniz bir diyet programı uygulayın. Bu sayede, sinir, kalp ve damar sistemi, uyku düzeni bozuklukları gibi problemlerin önüne geçmiş olursunuz" diye konuştu.

"ZAYIFLAMA UĞRUNA SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN"

Diyet yapanların başvurabileceği yanlış yöntemlerin, büyük sağlık problemlerini beraberinde getirebileceğini kaydeden Uzel, şunları söyledi: "Her ne kadar kilo vermek insan vücudunda görülebilecek birçok metabolizma ve şekil bozukluğunun önüne geçerek sağlıkta olumlu etki bıraksa da asıl önemli olan, kilonun nasıl ve hangi diyet yöntemiyle verildiğidir. Olası şikayetlerin başında bağışıklık sisteminde görülen aksaklıklar, metabolizma işleyiş bozuklukları, kalp ve damar sağlığındaki bozukluk, şeker hastalığı, hipertansiyon, eklem hastalıkları, saç dökülmesi gibi daha birçok sağlık sorunları gelir."

"TEK BİR TÜRDE GIDA TÜKETMEYİN"

Özel amaca yönelik tek bir türde gıda tüketimi yoluna gidilmesinin de yanlış olduğunu belirten Uzel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin yağ yaktığı gerekçesiyle sadece belirli bir gıdanın tüketilmesi, sadece vücuttaki suyu atacağı için kaybolan su, kilo eksilmesi olarak kişiyi yanıltacaktır. Su eksilmesi nedeniyle sağlık problemleri başlayabilir. Bu nedenle, ideal koşullarda bir haftada abartılı rakamlarda kilo vermek yerine, yarım ya da bir kilo olmak üzere ayda 2 ile 4 kilo verilecek sağlıklı bir diyet programı tercih edilmelidir."

"KULAKTAN DOLMA DİYETLERE İTİBAR ETMEYİN"

Vücudu aç bırakan ya da uzun dönem tek tip beslenmeye sürükleyip bireylerin diğer besin öğelerini almalarını kısıtlayan diyetlerden kesinlikle kaçınmak gerektiğinin altını çizen Uzel, sözlerine şöyle devam etti: "Çevreden birinin yaptığı ve kısa sürede olumlu sonuç aldığını belirttiği diyetlerden kesinlikle kendinizin de olumlu sonuç alacağını düşünmeyin. Diyet programları planlanırken güvenli ve bünyeye uygun bir yol seçilmeli. Uygulanan diyetin güvenliğinden emin olunmalı, mutlaka uzman ve doktor kontrolünden geçilerek planlama yapılmalı. Hangi yiyeceklerin tüketildiği, ne kadar, hangi miktarda tüketildiği çok önemli."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mavi Vatan’da yeni sayfa: KALKAN DİHA
7 milyon kişi Türkiye'ye gelecek! Uçak yetişmiyor