Sıcak çarpmasına karşı dikkatli olun

Önümüzdeki hafta hava sıcaklıklarının yeniden birkaç derece yükselmesi ve ayrıca nem oranlarında da artış bekleniyor.

Sıcak çarpmasına karşı dikkatli olun
Sıcak çarpmasına karşı dikkatli olun
GİRİŞ 14.08.2015 14:21 GÜNCELLEME 14.08.2015 14:21

Aşırı sıcakta özellikle açık havada doğrudan güneş ışığına maruz kalarak çalışanlar için sıcak çarpması ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir risk taşıyor.  Dr. Sinan Akkurt sıcaklara karşı nasıl korunmanız gerektiğini anlattı.

Tarlada, inşaatta, dağıtım işinde çalışarak uzun süre yüksek sıcak hava ve güneş ışığına maruz kalanların yanında hamileler, günde iki litreden az su içenler, aşırı kilolu ya da zayıf kişiler, 5 yaş altı çocuk ve 65 yaş üstü yaşlılar da risk grubunda. Tabi en geçerli önlem özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 12.00 – 15.00 saatleri öncelikli olmak üzere mecbur kalmadıkça sıcakta sokağa çıkmamak. Mecbur kaldığınızda ise dışarıda geçireceğiniz süreyi asgari düzeyde tutmanızda fayda var. Mümkünse sabah ya da akşam üstü serinliğinde dışarıdaki işlerin yapılması doğru olacaktır. 

Tülbentten iç giysisi yapın

Hafif, açık renk ve pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Özellikle tülbent kumaşından yapılan giysiler hafifliği ve ter emiciliğiyle iyi birer iç giysisi olacaktır. Keten kumaşından dış giysiler tercih edilebilir. Şapka, güneş gözlüğü muhakkak kullanılmalı, serinletici ıslak mendil ya da kolonyalar çantadan eksik edilmemelidir. Vücudumuzun açıkta kalan yerlerini en az 15 faktörlü güneş sütü ile koruma altına almalıyız. Güneş sütünü güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce uygulamalıyız.

Su içmek için susamak şart olmamalı 

Kişi kaç kilo ise günlük su tüketim miktarını da buna göre ayarlamalıdır. Kilogram başına 40 cc günlük su tüketimi idealdir. Örneğin kişi 60 kilo ise, 60 x 40 şeklinde hesaplayarak 2,4 litre su içmesi gereklidir. 

Çay, kahve, kola ve bilinçsiz ilaç kullanımı vücutta su kaybına neden oluyor

Ayrıca çay, kahve ve kola, gazoz gibi gazlı içecekler ile alkollü içeceklerden uzak durmak, vücudumuzun su kaybının önlenmesi adına büyük önem taşıyor. 

Öte yandan bilinçsiz ilaç kullanımı da sıcak çarpmasına yatkınlığımızı artırır, özellikle antihistaminik içeren alerji ilaçları ve idrar söktürücü ilaçları alırken çok dikkatli olmalıyız, doktor kontrolu dışına çıkmamalıyız.  

Arabaların içinde çocuklarımızı, hayvanlarımızı ya da yakınlarımızı tek başına bırakmamalıyız. Camı açık bırakmış olsak dahi bu doğru değildir. Çünkü araba içindeki sıcaklık özellikle güneşe maruz kaldığında birden bire 20 derece kadar yükselir.

Sıcak çarpması ölüme götürebilir

Sıcak çarpması kendini önce halsizlikle gösterir. Baygınlık ve bilinç kaybı oluşabilir. Beyinde ödem oluşması sonucu ölümle dahi sonuçlanabilir. Bu yüzden yukarıda anlattığım basit ama etkili önlemleri ciddiye almanızı tavsiye ederim.

Sıcak çarpması olan kişi, derhal ambulans çağrılmalıdır. Kişi serin ve gölge bir alana taşınmalı, ayakları başından yükseğe konularak düz bir zemine yatırılmalıdır. Üzerine hortumla su tutulabilir, soğuk su dolu bir küvete yatırılabilir ya da duşa sokulabilir. Bilinci açık ise soğuk içecekler, tuzlu ayran gibi sıvı kaybının yerine konması için ideal içecekler verilebilir.  

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas ve İslami Cihad'dan Filistinlilere tüyleri diken diken eden İsrail çağrısı!
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'