Mutfağınızda 5 dakikada 'helal gıda testi'

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından başlatılan helal gıda testi ile herkes etini kontrol edebilecek.

Mutfağınızda 5 dakikada 'helal gıda testi'
Mutfağınızda 5 dakikada 'helal gıda testi'
GİRİŞ 04.05.2016 08:52 GÜNCELLEME 04.05.2016 08:52
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gıda Enstitüsü tarafından yürütülen proje kapsamında geliştirilen testle çiğ et ürünlerinde domuz eti kullanılıp kullanılmadığı 5 dakikada belirlenebiliyor.

Proje yürütücüsü Dr. Mediha Esra Yayla, 350 bin lira bütçe sağlanan projenin 25 yıl önce başladığını anlattı. Projenin 2 kısımdan oluştuğunu ifade eden Yayla, ilk kısımda et ürünlerinde sakatat ve yabancı doku testiyle, doğrudan tüketicilerin kullanabilecekleri kitlerin geliştirilmesini amaçladıklarını söyledi. Dr. Yayla, bu çerçevede TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü'nün, Genetik Enstitüsü'nün desteğiyle “helal et testi" geliştirdiğini bildirdi.

Evde uygulanabilecek

Testin, evde kolaylıkla uygulanabileceğine işaret eden Dr. Yayla, şu bilgileri verdi:
“Siz et ürününüzden ufak bir miktar kesiyorsunuz. Suyun içinde hafiften ezerek çözüyorsunuz. Buradan suya geçen proteinlerden sonuç alabiliyoruz. Suyun akışını gözlemlemeniz gerekiyor. Daha sonra 5 dakika içinde orada bir bant oluşumu gördüğünüzde 'Evet burada domuz eti var' ya da görmüyorsanız 'Yok' diyorsunuz. Aslında bir hamilelik testi kadar basit, aynı mantıkla çalışan bir test. Bunda da çift bant ya da tek bant görürsünüz. Çift bant var demektir, tek bant yok demektir. Hamilelik testi mantığıyla domuz varlığını tespit eden bir test yaptık. İnsanlar aldıkları et ürünlerini evlerinde denetleyebilirler" dedi.

10 liranın altında testler

Söz konusu testin piyasaya sunulmasını amaçladıklarını belirten Dr. Yayla, bu kapsamda firmalarla görüşmeleri olduğunu söyledi. Özellikle helal gıda konusunda çalışmak isteyen firmalarla görüşmelerinin devam ettiğini dile getiren Yayla, “Bu testin bayağı ilgi çekeceğini düşünüyoruz. Yani tanesini 10 liranın altında alabileceğiniz testler" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Sağlam 7 yıl önce Şikayet Et
    Güzel ancak helal testi demek yanlış olur, helal olması için sadece içinde domuz etinin olmaması şartı yeterli değil
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi