Sağlıklı beslenmenin yolları!

Uzmanlar, vitamince zengin olan yeşil besinlerin bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle bol bol tüketilmesini öneriyor.

Sağlıklı beslenmenin yolları!
Sağlıklı beslenmenin yolları!
GİRİŞ 31.05.2016 09:34 GÜNCELLEME 31.05.2016 09:34

Diyetisyen Fatma Baysal, vitamin açısından zengin olan bakla, bezelye, çağla, semizotu ve kabak gibi besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa karşı direnç sağladığını söyledi.

Sağlıklı beslenmek için doğayı takip etmemizin yerinde bir davranış olacağını belirten Fatma Baysal, şöyle konuştu: "Çünkü mevsimlerin değişmesi ile evimize giren sebze ve meyveler değişiyor. Tabiat bir her zaman ihtiyaç duyduğumuzu, ihtiyacımız olduğu zaman sunuyor. Kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı lahana, brokoli, portakal, mandalina gibi yaz aylarında da sıvı içeriği ve antioksidan içeriği yüksek olan erik, çilek, üzüm, bamya, biber, domates, kaba, bakla gibi besinler yetişiyor. Bu besinler bize ihtiyacımız olan vitamin ve enerjiyi veriyor."

Diyetisyen Fatma Baysal, çağlanın bir porsiyon meyve yerine yenilebileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Lif içeriği yüksek ve aynı zamanda bağırsaklarımızdaki bakteriler için prebiyotiktir. Prebiyotik, bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin yiyeceği anlamına gelir. Tekli doymamış ya içeriği nedeniyle kalp-damar hastalığı olan bireylerin mutlaka tüketmesinde fayda var. Kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterolü yükseltir bu da kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.

E vitamini açısından zengin olması cilt sağlığına olumlu etki yapar. Bakla ise A, B ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bağırsakların çalışmasına ve kan yağlarının azalmasına destek olur. Parkinson ilacının etken maddesi olan levadopa, baklada doğal olarak bulunur. Baklayı sık tüketen bireylerde parkinson hastalığı oldukça düşük görülmektedir. Önemli bir protein deposudur."

ZAYIFLAMAK İSTEYENE SEMİZOTU

Diyetisyen Fatma Baysal, en düşük kalorili sebzelerden olan semizotunu zayıflamak isteyenlerin bol bol tüketebileceğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Potasyum, magnezyum, folik asit mineralleri ile B, C ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir. Ödem attırıcı etkisi nedeniyle zayıflamaya katkı sağlar. Omega 3 ve koenzim Q10 içermektedir. Mide ve bağırsak hastalıklarında faydalıdır. Bağırsakları yumuşatır ve mide yanmasını giderir. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile zihin yorgunluğu ve uykusuzluğa iyi gelir."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den tarihi İncirlik hamlesi! Stratejik adım! Kürecik iddialarına yanıt
Bakan Şimşek'ten enflasyon vurgusu! Tarih verdi