Her bir tanesi sağlık kaynağı!

Sağlıklı kalbe giden yol kırmızı besinlerden geçiyor.

Her bir tanesi sağlık kaynağı!
Her bir tanesi sağlık kaynağı!
GİRİŞ 10.04.2017 15:48 GÜNCELLEME 10.04.2017 15:48

Kuşburnu, nar, kiraz, elma ve domates zengin içerikleriyle kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu rol oynuyor... Kötü beslenme, hareketsizlik ve çevresel faktörler... Tüm bunlar kalp-damar hastalıklarının artışındaki en önemli nedenler arasında yer alıyor.

Her gün ortalama 100 bin kez atan kalbin daha sağlıklı ve güçlü olmasının yolu ise kırmızı besinlerden geçiyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, "Kırmızı güçler ile beslenmek pek çok hastalığı önlediği gibi kalp-damar hastalıkları riskini de ortadan kaldırmada faydalıdır" diyor. Nilay Keçeci Arpacı, kalp sağlığını koruyan kırmızı besinleri ve yararlarını şöyle sıralıyor...

KANI TEMİZLİYOR

Kan şekerini dengeleyen ve kolesterol düşüren kuşburnu, en güçlü antioksidan besinlerdendir. Vücutta oluşan ve kanserojen etkiler ile kalp hastalıklarına da neden olan serbest radikallerin oluşumunu önleyen kuşburnunu, günde marmelat şeklinde 1 tatlı kaşığı ya da çay olarak 1 fincan tüketilebilirsiniz. Kuşburnu kanı temizleyerek kalbe artı fayda sağlıyor.

KOLESTEROL DÜŞMANI

Her bir tanesi sağlık kaynağı olan nar, kalp hastalıklarına karşı önleyici ve tedaviyi etkinleştirici özelliği ile ön plana çıkıyor. Narın içerdiği antioksidan, tüm besinlere bakıldığında en güçlü antioksidandır. Yüksek kolesterol ve trigliserid gibi kalp hastalıklarında belirleyici olan kan değerlerinde ciddi düşüşlere yardımcıdır. Mevsiminde narı her gün 2 su bardağı tüketmek ya da salatalarda bol bol yemek etkili olacaktır.

KIRMIZI ELMA

Kırmızı besinler içinde her gün tüketilebilen ve kan şekerini dengeleyen kırmızı elma bol antioksidan barındırır. Kalp hastalıkları ve kronik kalp sıkıntıları yaşayan kişilerin de tüketmesi gereken elma, kalbi korurken kolesterollerinde düşmesine yardımcı olur. Kırmızı elma, serbest radikalleri vücuttan atarak kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Oxford Üniversitesi araştırmacıları tarafından sunulan bir çalışmada günde bir elma yemenin 50 yaş üstü kişilerde kalp krizi önlediği vurgulanmıştır. Elma hiçbir yan etkisi olmayan kalp dostu bir besindir. Küçük-büyük herkes yemelidir.

SİGARAYI BIRAK KRİZ RİSKİNİ % 50 AZALT

Dünyada yılda yaklaşık 18 milyon, ülkemizde ise 200-250 bin kişi kalp damar hastalıklarına bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybediyor. Kalp hastalığına davetiye çıkaran risklerin başında sigara, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, diyabet, genetik faktörler, şişmanlık, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme geliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, sadece sigaranın bırakılmasıyla bile ilk 1-2 yıl içinde kalp hastalıkları riskinin yüzde 50 düştüğünü söylüyor. Yediklerimizin ne hastası olabileceğimizin en önemli göstergesi olduğunu belirten Prof. Dr. Ergün Seyfeli, başta kalp ve kanser olmak üzere hastalıklardan korunmak için beslenmede dikkat edilecekleri şöyle sıralıyor: "Sebze-meyve ağırlıklı beslenmek, katı yağlardan, sakatat tarzı gıdalardan uzak durmak ve tuzu azaltmak önemli. Yemek öğünlerini atlamamak, akşam yemeklerinde hafif ve sindirimi kolay olan gıdaları tercih etmek doğru beslenme önerileri arasında yer alıyor. Son olarak da sofradan doymadan kalkmayı öğrenmemiz gerekiyor."

DAMARLARI AÇIYOR

Domates, içerdiği likopen ile pek çok kanser türünün yanı sıra kalp hastalıklarına karşı da koruyucu özelliktedir. Organik domates, sofralarda her gün yer bulması gereken başlıca bir besindir. Domatesin içerdiği antioksidan, damarların tıkanmasını önleyerek, kalp krizi riskini azaltır. Aynı zamanda ister salatalarda ister tek tüketilsin vitamin ve mineral bütünlüğü sağlayarak vücudu hastalıklara karşı korumaktadır.

KAYNAK: TAKVİM
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata ceza artıyor - Gazete manşetleri
Seçim sonrası ilk kabine toplantısı! İşte masadaki 4 kritik başlık! Gözler Erdoğan'da