Et sıcak suda çözünür mü?

Malzemelerin tazeliğini koruyarak uzun süreli muhafaza edilmesi için ilk kullanılan yöntem dondurucudur. Peki donmuş etleri en sağlıklı şekilde nasıl çözdürebiliriz?

Et sıcak suda çözünür mü?
Et sıcak suda çözünür mü?
GİRİŞ 21.08.2017 15:27 GÜNCELLEME 21.08.2017 15:45

Malzemelerin tazeliğini koruyarak uzun süreli muhafaza edilmesi için en sık tercih edilen yöntem dondurucudur. Ancak dondurucu kullanmanın da bazı sorunları olabiliyor. Örneğin etler buzlu iken kesinlikle pişirilmemeli mutlaka çözülmesi beklenilmelidir. 

Çözünme sırasında sızan et suyu miktarı dondurma ve çözünme hızına bağlı olarak değişmektedir. Hızlı dondurulan ve yavaş çözdürülen etlerde ise sızan et suyu miktarı az, yavaş dondurulan ve hızlı çözdürülen etlerde ise fazladır. Ayrıca etlerin çabuk çözülmesi için parçalanmasını da pek önermiyoruz bununla etlerin bütünlüğünün bozulup besin değerlerini kaybetmelerine neden olabileceğini unutmayın.

Eti sıcak suda bekletmek pek doğru olmaz çünkü etin dış kısmının pişip içten bakterilenmesine davet çıkarmış oluruz. Mikrodalga ise etin dışını pişirip, içini buzlu bıraktığı için pek tercih etmeyin. Normal şartlarda eti saatlerce oda sıcaklığında bekleterek çözündürüyoruz ve bu işlem biraz uzun sürüyor. Peki daha az zaman kaybı yaşayacağınız bir yöntemi denemek ister misiniz?

İlk olarak etimizi buzluktan çıkardıktan sonra pişirme tepsisinin üzerine alıyoruz. Boş bir metal tencereye ılık su dolduruyoruz. Pişirme tepsisinde olan etin üzerine içi su dolu tencereyi koyuyoruz böylece bu işlem ile et dakikalar içinde çözülmüş olacak.

Bu yöntemi size önermemizin en önemli sebebi tencerenin ete uyguladığı baskıdan dolayı buzun daha hızlı çözülmesidir ve unutmayın ki metal ısıyı iletir. 

Hava almayacak şekilde ambalajlanmış olan dondurulmuş etler ambalajlarına zarar gelmeden soğuk su içine koyularak da çözülebilir ancak bu yöntemde koyulduğu suyu her yarım saatte bir değiştirmek gerekiyor.

Ancak, en sağlıklısı eti ne zaman pişirecekseniz bir gün önceden buzluktan alıp buzdolabına geçirilmesi olacaktır.

Çözülen etler tekrar dondurulabilir mi?

Buzdolabında çözülen etler 3-5 güne kadar saklanabilir. Bu etler tekrar dondurulabilir ancak buzdolabı kapısının açılması ve içine daha sıcak besinler koyulması çözülmüş etlerde sıcaklık artışına sebep olabileceği için bu etlerin çözüldükten sonra tekrar dondurmamanızı tavsiye ediyoruz.

Mikrodalga fırında çözdürülmüş etler ve soğuk suda çözdürülmüş etleri en kısa sürede tüketin ve bu etleri tekrar dondurmayın çünkü dondurulduklarında bakteriler bir sonraki çözdürmede daha fazla çoğalıp besin zehirlenmelerine kadar yol açabilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü